Право миру та право безпеки в Придністров’ї

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй 75 років тому, 10 грудня 1948 року, ухвалила проголошену Загальну декларацію прав людини. Розроблена представниками всіх народів світу з різними правовими та культурними базами, вона вперше встановила потребу захищати основні права людини в усьому світі.


З огляду на це в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 11 – 15 грудня відбулася XV ювілейна республіканська науково-практична конференція «Права людини як основа сучасної державності».

 «Дотримання принципу поваги до прав і свобод громадян як головного для більшості сучасних міжнародних договорів, конституцій, основних законів держави стало нагальною потребою, що відповідає реаліям сучасного суспільства, – зазначив у своєму привітанні науковому форуму Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов. – Незаперечним пріоритетом придністровської Конституції є гарантія здійснення основних прав та свобод громадян незалежно від їхньої раси, статі та релігії. Дотримання прав людини є основою придністровської держави та суспільства. Наша республіка є носієм ефективної, життєздатної моделі спільного розвитку різноманітних етносів».

Перші два дні наукові дискусії відбувалися в секціях «Права людини та міжнародне право», «Захист прав і свобод людини та громадянина в рамках реалізації кримінальної політики», «Конституційні засади прав людини та інших державно-правових інститутів», «Проблеми правового регулювання захисту прав та законних інтересів підприємців» на юридичному факультеті.

Третього дня в Інституті державного управління та соціально-гуманітарних наук (ІДУ та СГН) відбувся круглий стіл на тему «Право миру і право безпеки: тенденції та перспективи розвитку, нові виклики та шляхи взаємодії».

Учасниками дискусії стали придністровські вчені – історики та політологи, а також представники Об’єднаної контрольної комісії (ОКК) та Миротворчих сил (МС). Відкриваючи захід, директор Інституту доктор соціологічних наук Олена Бобкова зазначила: «Сьогодні, щоб реалізувати основні права людини, такі як право на життя, здоров’я, житло, право говорити рідною мовою, необхідно реалізувати, перш за все, її право на мир. Ви ж бачите, що сьогодні відбувається на Землі. Тому право миру стає нині основним, ключовим.

Це нова галузь суспільного права, основи якого спрямовані на захист миру як найвищої цінності та пов’язані з реалізацією права на мир, з механізмом захисту миру та безпеки. Право миру як галузь права багато вчених відносять до такої комплексної, міждисциплінарної науки, як мирологія. Цей напрямок нині досить актуальний.

Так, сьогодні світ переживає серйозні фундаментальні зміни. Ми бачимо значне зростання кількості конфліктів. І людям дуже важливо знати, наскільки мир важливий, глобальний, наскільки він є цінним і необхідним для кожного».

Основну доповідь «Досвід миротворчості на берегах Дністра та нові виклики для чинного формату миротворчої операції в сучасних умовах загострення міжнародної обстановки» зробив експерт ОКК від придністровської делегації В’ячеслав Курдюков. Миротворча операція, наголосив він, яка здійснюється під егідою Росії на берегах Дністра, є унікальним і успішним досвідом миротворчості з залученням військових контингентів конфліктуючих сторін, а також широкої участі «третьої сторони», представленої країнами, що входять до складу переговорного процесу та є посередниками в урегулюванні конфлікту.

Попри серйозне загострення обстановки на кордонах конфлікту, що виникло в останні роки, та й у самій Молдові, попри суттєву зміну інтересів зовнішніх учасників придністровського врегулювання та «гальмування» офіційних переговорів, зрив роботи переговорних форматів, зокрема переговорів «5+2», миротворча операція та її основні компоненти залишаються дієвими та ефективними, а базові механізми – дієздатними. Служба миротворців у Зоні безпеки відбувається у штатному режимі, а робота контрольних органів миротворчої операції залишається безперервною. Причому формат взаємодії залучених до миротворчої операції учасників стабільний і стійкий.
В’ячеслав Курдюков резюмував:

«Водночас, незважаючи на загострення міжнародної обстановки та ускладнення умов нашої роботи, ОКК продовжує функціонувати та приймати всі необхідні управлінські рішення. Режим безпеки дотримується, доповіді про стан справ у Зоні безпеки готуються регулярно, миротворчі пости несуть чергування у штатному режимі».

Олена Бобкова прокоментувала ту частину доповіді В’ячеслава Курдюкова, яка стосувалася вимог Молдови щодо необхідності виведення миротворчих сил Росії з зони миротворчої операції.

«Центр вивчення миротворчості провів соціологічне дослідження, і ми встановили: переважна більшість придністровців вважає миротворчу операцію успішною й ефективною. Наші громадяни категорично заперечують її припинення. Більше того, 45 % з них вважають, що миротворча операція має бути не лише продовжена, а ще й посилена створенням російської військової бази на території Придністров’я».

Праву особистості на безпеку в системі прав людини був присвячений виступ експерта ОКК від придністровської делегації Віктора Ганенка. Червоною ниткою через доповідь проходила думка про те, що в умовах загострення обстановки навколо Придністров’я та підвищення небезпеки терористичних загроз російські миротворці є основним гарантом безпеки на Дністрі. І в цьому контексті російська миротворча місія має бути не тільки збережена, а ще більше зміцнена, посилена з метою недопущення нестабільності в Придністров’ї.

Про правові підстави дипломатичного захисту в період міжнародних дипломатичних конфліктів присутнім розповіла завідувач кафедри політології та політичного аналізу, професор Світлана Осипова. Про проблеми дипломатичного захисту дітей на основі аналізу політичної практики говорила доцент кафедри політології та політичного аналізу Наталія Мясникова. Темою доповіді наукового співробітника «Центру вивчення миротворчості» Аліни Димитрюк стала гуманітарна безпека ПМР за умов замороженого конфлікту.

Підсумовуючи діяльність круглого столу, Олена Бобкова зробила висновок: «Якщо не буде дотримане право миру, то не буде здійснене жодне інше право людини. Тому на берегах Дністра, де вже понад тридцять років реалізується право миру, саме російська миротворча місія є основним гарантом реалізації будь-яких прав людини. Тому що саме ця місія гарантує наше основне та чільне право – право на мир, право на нашу безпеку».

На завершення нагадаємо: у ці ж дні в Москві відбулася IV Міжнародна конференція «Роль взаємодії фракцій, партій та блоків у міжпарламентській співпраці країн СНД». У роботі взяла участь делегація Верховної Ради ПМР, очолювана Олександром Коршуновим. 12 грудня, виступаючи на пленарному засіданні, він сказав:

 «Придністровці виступають за збереження та посилення миротворчої операції як головної та єдиної гарантії фізичної безпеки наших громадян, які відкидають будь-які ініціативи та обговорення про подальшу долю миротворчої місії до остаточного політичного врегулювання відносин між Придністров’ям та Молдовою. Будь-які ж спроби ліквідації цього миротворчого механізму зумовлять ескалацію напруженості».


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.