Про стан справ у переговорному процесі

Президент ПМР Вадим Красносельський 13 грудня провів ділову зустріч з міністром закордонних справ Віталієм Iгнатьєвим.


Темою обговорення стали аспекти діяльності зовнішньополітичного відомства. Особливу увагу приділили поточному стану справ у переговорному процесі. Міністр констатував відсутність зрушень і охарактеризував молдо-придністровський діалог як уповільнений. Він також звернув увагу на неефективність переговорів і зазначив, що більшість порушених питань, навіть після обговорення, зберігають статус відкритих.

 Щодо банківської блокади й негативних тенденцій у роботі митниці доповідач згадав оновлену програму роботи молдавського уряду: «Там є тривожні сигнали, один з яких свідчить про те, що Кишинів, можливо, намагатиметься зруйнувати механізм зовнішньоекономічної діяльності Придністров’я. Крім того, в постанові молдавського уряду сказано, що Молдова спробує обмежити пересування автотранспорту на придністровських номерах. На засіданні експертної (робочої) групи ми в черговий раз підтвердили готовність Придністров’я до повноцінної роботи пунктів реєстрації транспортних засобів (ПРТЗ).

Для цього ніяких перешкод на сьогодні ми не вбачаємо, крім тих, які були створені молдавською стороною в межах її законодавства. Сьогодні діє закон РМ, який не виконується самою ж молдавською стороною. Не прийняті рішення щодо митної служби Молдови, які дали б можливість просто подати заяву на реєстрацію транспортних засобів. Молдавська сторона заявила, що вивчатиме це питання, але, на жаль, воно залишається відкритим».

Міністр нагадав і про ситуацію з перешкоджанням постачання нового рентген-апарату італійського виробництва для придністровського тубдиспансеру. Це є приклад штучно створюваних молдавською стороною гуманітарних проблем.

Президент і міністр закордонних справ не оминули увагою молдавський закон про сепаратизм, що зберігає правову силу. Зійшлися думкою на тому, що Молдова ігнорує позицію Придністров’я і залишається глухою до пропозицій міжнародної спільноти.

Навіть підготовлена незалежна міжнародна експертиза переконливо обґрунтовує висновок про те, що такі нормативні положення створюють простір для зловживань і негативно позначаються на діалозі з Придністров’ям.

Співрозмовники говорили й про пасивність більшості посередників переговорного процесу. При цьому зазначено, що взаємодія з учасниками формату «Постійної наради…» зберігається. Активніше за інших на контакт виходять представники місії ОБСЄ.

Обговорили на нараді й перспективи наступного року. Головувати в ОБСЄ буде Мальта. Вже тепер МЗС ПМР веде роботу з налагодження діалогу.
Йшлося також про заплановану на середину грудня міжнародну зустріч експертів з проблематики молдо-придністровського врегулювання в Стамбулі. За словами Віталія Ігнатьєва, на неї запрошені офіційні представники різних держав, зокрема й учасники «Постійної наради…». Цей приклад підтверджує неспроможність аргументів про відкладення переговорів у форматі «5+2».

«Без переговорного процесу неможливо підтримувати мир, а ми – прихильники миру. Сподіваюся, що всі учасники формату це розуміють, розуміють неприпустимість ескалації напруженості в Придністров’ї, в регіоні. Сподіваюся, що чинний голова ОБСЄ 2024 року відвідає Придністров’я. Треба проводити підготовчу роботу. Весь той порядок денний, з яким ви ознайомили, буде предметом для детальної розмови», – зазначив Вадим Красносельський.


Iнна ЯКИМЧУК.

Фото прес-служби Президента.