Інвестиція в покращення життя республіки

Торгово-промислова палата підбила підсумки своєї діяльності в рамках проекту «Купуй придністровське!». На спеціальній конференції обговорили всі проведені заходи, представили результати моніторингу та аналітичні дані щодо його ефективності.


Співробітники ТПП виступили перед підприємницькою спільнотою, співробітниками засобів масової інформації та наочно продемонстрували, наскільки активною та ефективною була діяльність щодо підтримки малого бізнесу у 2023 році.

Онлайн-формат зустрічі дозволив підключитися до неї великій кількості учасників без відриву від виробництва. Президент ТПП Василь Кожан відкрив спілкування на майданчику невеликою передмовою, в якій зазначив:

«За деякими даними, один із наших фестивалів відвідало понад 18 тисяч людей. Це грандіозні для нас цифри та підтвердження того, що проект має велику підтримку з боку громадян. З 2023 року проект «Купуй придністровське!» внесений до фінансованої програми розвитку підприємництва».

Дійсно, за один рік функціонування в ній уже маємо значні зміни: за всіма показниками зафіксоване зростання. Спільними зусиллями (зокрема за участі та у співпраці з Міністерством економічного розвитку, Мінсільгоспприроди та адміністраціями міст і районів республіки) організовано та проведено 8 пересувних виставок-ярмарків, два масштабні фестивалі, низку дегустацій, презентацій та маркетингових досліджень, а також великі рекламні кампанії.

Докладніше про всі ці досягнення слухачам розповіла начальник Управління зі сприяння розвитку підприємництва та взаємодії з членами ТПП Ольга Добровольська. Вона нагадала, що фестиваль «Я – підприємець» провели 26 травня в Катерининському парку столиці та присвятили його однойменному професійному святу.

«Ми прагнули посприяти популяризації підприємництва та ознайомити споживачів із місцевими придністровськими виробниками: невеликими локальними ІП. Як підсумок, у заході взяла участь рекордна кількість учасників – 96. З них 42 вперше співпрацювали з ТПП. Місцева бізнес-спільнота значно розширилася завдяки цьому», – наголосила Ольга Михайлівна.

До професійного свята також організували церемонію нагородження державними та відомчими нагородами. Відзначили тих, хто своєю справою зробив вагомий внесок в економіку міста чи району, збільшив масштаби виробництва та створив нові робочі місця.

Наступною значущою подією, яка дістала широкий розголос, став Республіканський фестиваль вина та винограду. Тут статистика знову свідчить про позитивні тенденції підвищення попиту. У подіях, що розгорнулися в Бендерській фортеці та в парку імені святого Олександра Невського взяли участь вітчизняні виробники вина та винограду, а також запрошені ремісники й творчі колективи. Кількість індивідуальних підприємців та підприємств загалом досягла 68.

Ольга Добровольська у своїй презентації не залишила поза увагою і пересувні виставки-ярмарки. Вони мають свої відмінні риси, зокрема це залучення підприємств різних галузей діяльності, спеціальне стилістичне оформлення, пряме спілкування виробників зі споживачем, знижки, дегустації, акції та багата розважальна програма з розіграшами призів.
Цього року перелік учасників досяг цифри 222. До нього увійшли підприємства, фірми, ІП та СФГ. Нагадаємо, що у 2021 році аналогічний список складався зі 180 позицій.

Міністр сільського господарства та природних ресурсів ПМР Олег Ділігул з приводу оголошених результатів висловився так: «Це підсумок дійсно великої роботи. Його вплив на різноманітні внутрішні економічні процеси важко переоцінити. Завдяки вам, покупець зустрівся з продавцем. Це важлива і корисна справа для розвитку бізнесу та популяризації слогана: «Купуючи придністровські товари, ви інвестуєте в покращення життя нашої республіки». Це приваблювало не лише місцевих мешканців, а й гостей з інших країн».

Підтримка підприємців здійснюється ТПП із різних сторін. Це і бізнес-школа, тренінги та конференції. На одній із таких подій цього літа обговорювали інструменти маркетингу та налагодження продажів у рамках проекту «Купуй придністровське!». Фахівці розкрили для слухачів важливість ефективності комунікаційних каналів, нові формати просування продукції та юридичні аспекти використання авторської символіки.

Доповідь-презентацію за результатами маркетингових досліджень щодо ставлення придністровців до вітчизняних товарів у 2023 році представила Марина Возіян. Вона наголосила, що впродовж нинішнього року велику підтримку проекту надали засоби масової інформації в особі ІА «Новости Приднестровья», «Радио 1», ПДТРК, газет «Гомін», «Адевэрул Нистрян» та «Приднестровье», БТБ, ЛикТв та Міністерство цифрового розвитку.

Начальник Управління Діна Черник доповнила виступ результатами маркетингових досліджень щодо ставлення придністровців до вітчизняних товарів. Волонтери за рік опитали 370 осіб. Стало відомо, що покупці віддають перевагу хлібобулочним виробам, найбільш якісним продуктом вважають рослинну олію і задоволені вартістю взуття місцевого виробництва.
За підсумками конференції учасник виставок-ярмарків, індивідуальний підприємець бренду «Lumos Art» з виготовлення свічок ручної роботи та гіпсових виробів Денис Єгоричев звернувся до всього колективу ТПП зі щирими словами вдячності за співпрацю.

«Ваша підтримка послужила вагомим внеском у розвиток моєї маленької та перспективної справи. Активна реклама на ваших майданчиках та облаштоване місце на виставці-ярмарку стало приємним знайомством із безпосередньою діяльністю ТПП. Участь у бізнес-школі значно підвищила мою мотивацію, примножила та поглибила мої знання. За допомогою всього цього я зміг вибудувати стратегію свого бренду і зрости як підприємець у кілька разів», – сказав Денис Єгоричев.

один позитивний відгук про роботу проекту «Купуй придністровське!» залишив виробник соняшникової олії «Золота крапля» Андрій Лопата. Він займається підприємництвом понад 20 років, а починав свій шлях як реалізатор, продавець.

«Ця підсумкова конференція показала мені, як багато ви зробили за цей рік. Ваші ярмарки чудові своїми знайомствами. Ми стали сильнішими, бо завдяки конкурентам дізналися про свої слабкі сторони. Моя особиста участь у відкритих заходах спонукала мене до збільшення обсягів виробництва вдвічі та створення нових, додаткових робочих місць. Я дістав велику підтримку з боку споживачів. Стараюся відповідати їхнім запитам і пильно стежу за якістю продукції», – наголосив Андрій Петрович.

У рамках довгострокової Програми розвитку підприємництва на період 2023 – 2027 років проект «Купуй придністровське!» продовжить успішно реалізовувати свої плани з розвитку підприємницького середовища.


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото: facebook.com