Уряд про головне

На черговому онлайн-засіданні вищого виконавчого органу влади, що відбулося під проводом заступника Голови Уряду – міністра економічного розвитку Сергія Оболоника, його учасники розглянули понад двадцять питань.


Йшлося, насамперед, про вдосконалення системи підтримки громадян та економічних агентів республіки. Наприклад, Трудовий кодекс запропоновано доповнити новою статтею, що регулює запровадження неповного робочого дня або робочої зміни, неповного робочого тижня та порядку оплати цього періоду, а також оплати часу простою через причини, що не залежать від роботодавця та працівника, у зв’язку з негативними наслідками зовнішньоекономічних факторів.

Такий підхід регулюватиме відносини між роботодавцями та працівниками, а керівникам організацій надасть право (за врахування думки Профспілки) приймати рішення про введення режиму неповного робочого дня з оплатою, що є пропорційною до відпрацьованого співробітниками часу або залежно від виконаного ними обсягу робіт. Важливо наголосити, що виплати мають бути не меншими за мінімальний розмір оплати праці.

Ще одна міра підтримки – встановлення можливості застосування нерезидентами ПМР, які працюють у промисловому секторі та сільському господарстві, податкових відрахувань. Для цього розроблені доповнення до Закону «Про прибутковий податок з фізичних осіб», що діятиме за умови, якщо виторг організації від реалізації промислової або сільськогосподарської продукції становитиме не менше 70 % від загальної суми доходу. Вперше цей механізм запровадили у 2019 році, а термін його дії розрахований до кінця поточного року.

Важливою підтримкою також стане у 2023-2024 роках зниження більш ніж удвічі вартості природного газу для промислових споживачів. Рішення ухвалене Урядом через запровадження експортних обмежень щодо великих вітчизняних промислових підприємств.

Встановлений і порядок звільнення від сплати ввізного мита чи акцизу у зв’язку з наданням пільг на деякі товари, наприклад тих, що необхідні вітчизняним підприємствам для виробництва власної продукції, а також для технічного переозброєння виробничих потужностей. Преференції поширяться зокрема і на організації, які завозять тару та упаковку з різних матеріалів, необхідних для виробництва або переробки сільськогосподарської продукції.
Окремо говорили про організації, які знову створюють власне виробництво, а також суб’єкти інноваційної діяльності для реалізації інноваційного проекту, підприємства з іноземними інвестиціями, вітчизняні юрособи, які реалізують інвестиційні пріоритетні проекти та мають власний технологічний цикл, а також про низку інших економічних агентів.

Обговорили урядовці й актуальні соціальні ініціативи, зокрема необхідність соціального захисту молоді та дітей з обмеженими можливостями здоров’я.

Зміни торкнуться Закону «Про соціальний захист інвалідів». Подана ініціатива передбачає звільнення дітей-інвалідів від плати за харчування у реабілітаційних центрах денного перебування. Якщо ж в установі нема можливості організувати обіди, дітей забезпечуватимуть або продуктовими наборами, або грошовою компенсацією (за бажанням).

Фінансування на наступний рік уже закладене.
Ще одна ініціатива – встановлення заходів державної підтримки для забезпечення соціальної захищеності вихованців дитячих садків, школярів, студентів, які мають пільги з оплати за харчування. Держава також надаватиме цій категорії громадян продуктові набори чи грошову компенсацію на ці товари. Допомога передбачається в тому випадку, якщо організація освіти з різних причин змушена проводити навчання в дистанційному форматі.

Ці заходи підтримки не нові. Вони розпочалися ще з часу ковідних обмежень та зафіксовані в антикризовому законодавстві, хоча мають тимчасовий характер. Уряд пропонує закріпити їх у профільних законах на постійній основі. Обговорення цієї ініціативи триватиме на майданчику Верховної Ради.

Продовжуючи тему соціальної політики держави, урядовці затвердили Положення про органи опіки та піклування. Чим це викликано? Нині терміни призначення опікунів над повнолітніми частково чи повністю недієздатними громадянами скорочені.

Якщо раніше ця процедура тривала понад два тижні, то тепер заява у відповідальних органах розглядатиметься протягом 5 днів з дня подання документів.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.