Шпундра, або Чари в кожній тарілці

Наближається дивовижна пора року – Новий рік, коли національні традиції та гастрономічна спадщина запрошують придністровців зібратися разом і насолодитися унікальними смаками. Українська ж кухня славиться багатством і особливою різноманітністю, що прикрашає святкові столи.


Невіддільною частиною української новорічної вечері є млинці. Тонкі млинці готують із борошна, яєць, молока та олії. Їх наповнюють різними начинками: сиром, варенням, густою сметаною чи медом. Вони є незамінною стравою й завжди радують гостей яскравим смаком та ароматом.

Без вареників точно не обійтися. Це традиційні українські пельмені, які можуть бути начинені картоплею та грибами, сиром та вишнею. Вареники обов’язково мають бути приготовлені за старовинними рецептами, щоб зберегти справжній смак цього делікатесу. Подають їх зі сметаною чи олією. Від такої страви, повірте, гості будуть у захваті.

На Різдво обов’язково готують кутю – кашу, зварену з цілих зерен пшениці, яка символізує добробут і процвітання. За традицією, до куті в кожну тарілку додають мед і горіхи, щоб приманити удачу та впевненість у наступному році.

Про цю ж, найстарішу страву української кухні ви точно не знали. Називається вона «Шпундра». Згадка про неї є в «Енеїді» Котляревського. Це свинина, приготовлена з буряком. Страва виходить дуже ніжною, соковитою і має яскравий смак. Рецептом її приготування ділимося з нашими читачами докладніше.

ВАМ ЗНАДОБИТЬСЯ: 1 кг свинячих реберців; 2 буряки; 1 цибуля; 150 мл сухого білого вина; 1 головка часнику; 2 гілочки чебрецю; 30 г діжонської гірчиці; половина апельсина; 1 маленький корінчик хрону; пшеничне борошно та сіль.

Реберця нарізаємо, кожен шматочок обвалюємо (паніруємо) в борошні та смажимо до рум’яності, а потім складаємо у форму для запікання. На цій же сковороді (після свинини) смажимо цибулю, нарізану півкільцями. Додаємо її до м’яса. Буряк очищаємо і ріжемо на 6-8 шматочків. Теж додаємо до м’яса. Змішуємо вино, спеції, гірчицю та апельсиновий сік, додаємо 100 мл води та заливаємо шпундру. Зверху викладаємо чебрець, хрін та часник, розрізаний навпіл. Закриваємо фольгою та запікаємо 2-3 години. Готову страву можна викласти на порційні тарілки та подавати з відвареною картоплею. Смачного!

Таке оригінальне частування створить теплу і затишну атмосферу за родинним столом та зробить новорічні свята дійсно незабутніми.


Анна ПОЛIКАРПОВА.

Фото: klopotenko.com.