Свято наближається

В останні грудневі дні на вулицях великих міст і зовсім крихітних сіл, у сім’ях і трудових колективах панує передсвятковий настрій. Усі наряджають ялинки, прикрашають будинки та робочі місця блискучою мішурою. Радісно підморгують різнокольоровими вогниками гірлянди. Починаються новорічні ранки в дитячих садках і школах.


Особлива роль щодо створення святкової атмосфери належить працівникам культури, які готують яскраві розважальні та пізнавальні програми для дітей і дорослих. У Кам’янському районі до Нового року приурочено понад 30 заходів. Розпочалися вони з церемонії відкриття міської ялинки. Помах чарівної палиці Діда Мороза – і засяяли на ній веселі вогні гірлянд, заіскрилися сніжинки та різнобарвні кульки. Закружляв хоровод довкола пишної живої ялини, що прикрашає центральну площу майже півстоліття.

У такому ж веселому ритмі відбуваються тематичні заходи в будинках культури та бібліотеках, клубах і гуртках за інтересами. Діти беруть участь у конкурсах малюнків і виробів, які потім демонструють на тематичних виставках. Посиденьки для дорослих змінюються літературними композиціями, танцювальними вечорами. Естафета народних традицій, яка стартувала з Андріївських вечорниць, привела нас до дня святого Миколая. У Слобода-Рашкові поляки готуються відзначити католицьке Різдво…

У череді свят заплановано і багато концертних програм, які відбуваються в Кам’янці та в усіх селах району. «Хрустовчанка», заслужений колектив ПМР, однією з перших вплела у символічний новорічний вінок низку українських, російських та молдавських пісень.

За майже 40-річну діяльність у репертуарі ансамблю накопичилося понад 300 творчих номерів: пісень, у яких душа народу, його багатовікова мудрість. Артисти бережуть їх, вдихають у них нове життя, знайомлять із ними широкі верстви населення. Збережене «Хрустовчанкою» фольклорне багатство підхоплює молодь – і старовинні наспіви продовжують хвилювати серця. Оваціями зустрічав зал українські народні пісні «Один місяць сходить», «Ой, мамо, люблю Гриця», виконані ансамблем і солістами Світланою Мензарар та Сергієм Урсовим.

«Сьогодні свято і лунає музика…» Слова сирби, яку подарувала глядачам Людмила Петриман, можливо й потребували перекладу, та запальна мелодія говорила сама за себе. Молдавський народний танець був схожий на хоровод. Його аналоги є в українців і поляків, угорців і євреїв, представників інших націй. Притаманний цей швидкий ритм і ансамблю «Хрустовчанка». У багатьох номерах артисти поєднують пісню і танок: вишиковуються в коло чи в ряд, кружляють парами, створюючи настрій, що панує на масових народних гуляннях.

Багато в репертуарі заслуженого гурту і сучасних номерів. Проте ритми ХХІ століття лише відтіняють вічність тем. Любов і родинне щастя, краса природи та почуттів оспівані солістами Інною Деревчук, Людмилою Букацел і Василем Грозою. Виконані ними пісні допомагають відокремити головне від другорядного, зрозуміти навколишніх людей і самого себе, знайти відповіді на найскладніші запитання. От і Алла Гонза поділилася з глядачами найдорожчим своїм скарбом – піснями, які співала мама.

В ансамблі співають 10 учасників на чолі з заслуженим працівником культури ПМР Сергієм Урсовим. Вони – люди різного віку, різних професій, різних національностей, але є те, що їх об’єднує. У наших артистів душа співає. Глядачі це відчувають, тому овації супроводжують кожну пісню. На фінальному номері концерту весь зал стоячи аплодував словам: «До вас хай добро завітає і піснею в серці звучить».

Багато щирих побажань містить пісня, що дала назву концерту. Слова «Щастя, добра і любові» стали провісником тих колядок, які незабаром лунатимуть у світі, налаштовуючи всіх нас на святковий лад і провіщаючи вдалий новий рік.


Алла ВЕРЛАН, відмінний працівник культури ПМР.

Фото Ніни Панаїди.