Свято тих, хто служить мистецтву

У Придністровському державному художньому музеї 15 грудня відкрили виставку «Професія – мистецтво», яка об’єднала кращі роботи студентів і викладачів. Подію присвятили до 30-річчя ДОЗ ВПО «Бендерський вищий художній коледж імені В. I. Постойкіна».


Навчальний заклад, що розпочав відлік своєї історії з 1993 року при Бендерському теоретичному ліцеї, завдячує своєю появою члену Спілки художників Придністров’я, заслуженому працівникові культури ПМР Віктору Постойкіну. Це з ініціативи та наполегливості бендерського художника і педагога, який поставив собі за мету створити художній навчальний заклад, здатний готувати фахівців для збереження і розвитку культурного надбання нашої держави, відкрили художній факультет.

Процес його створення і становлення був важким і непростим. Робота проводилася в кілька етапів. У 1999 році художній факультет при ліцеї перейменували на художнє відділення Бендерського педагогічного коледжу, у 2005-му на його базі створили Бендерське художнє училище. 2015 року училище було реорганізоване в Бендерську художню філію Придністровського державного інституту мистецтв. І тільки у 2016-му відкрили Бендерський вищий художній коледж ім. В. І. Постойкіна.

В урочистому відкритті виставки взяли участь: начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, депутат Верховної Ради ПМР Руслан Гарєєв, глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко, директор Бендерської дитячої художньої школи Михайло Шарак, директор Бендерської школи мистецтв Валерій Солдатенков, голова Спілки художників республіки Ольга Горбаченко, педагоги та студенти художньої установи, городяни.
«Я рада успіхам БВХК і дякую всім, хто на сьогодні вміло і досить професійно планує його роботу та складає проекти розвитку, хто підтримує новаторські ідеї студентів і разом з ними втілює в життя цікаві задуми, – сказала, відкриваючи експозицію, Марія Кирмиз. – Я щиро дякую всім за роботу і бажаю вашому навчальному закладу подальшого розвитку і процвітання. Всім випускникам зичу досягнення поставлених перед собою цілей, навіть неймовірних і фантастичних».

На ювілейній виставці представлено понад 170 робіт: живопис, графіка, скульптура, гобелени, дизайнерські проекти, реставрація, що дає можливість оцінити багатство колекції коледжу і цікаві професії, яких навчається в його стінах молодь. «Цю виставку ми збирали дуже ретельно. Почали готуватися завчасно, але незабаром зрозуміли, що літа й осені нам не вистачить. Тому відкриття відбулося тільки тепер – напередодні Нового року», – пояснив ректор БВХК Сергій Горбаченко.

Експозицію по праву відкривають роботи засновника і першого керівника цього художнього навчального закладу, чиїм ім’ям його назвали з 2016 року, – Віктора Постойкіна. У другому залі розміщені роботи художників, які майстерно поєднують творчу і викладацьку діяльність. В інших залах музею демонструються твори студентів минулих років і тих, хто тільки починає свій творчий шлях. Під час огляду експозиції мимоволі згадуються слова В. І. Постойкіна про вихованців коледжу: «Наші студенти поціловані Богом».

І дійсно, показ відбувався натхненно, на емоційному піднесенні. З роллю гіда майстерно справилася завідувач кафедри образотворчого мистецтва та реставрації коледжу Олеся Іванова. Вона повідала чимало цікавих фактів про цей захід. Зокрема, про те, що такі виставки коледж проводив до 10-річчя, 20-річчя і 25-річчя. Однак ця – найбільш представницька, найбільш значуща з творчої точки зору. «Всі представлені в експозиції роботи піддані досить серйозному відбору – спочатку в коледжі, потім тут – у музеї, – пояснила Олеся Григорівна.

Вона з особливим трепетом представляла роботи випускників попередніх років. «Усі ці наші колишні вихованці стали вже відомими художниками. Наприклад, полотно Марії Ткач «Портрет Григорія Мосейка». Хіба не зворушує вас глибина образу диригента? Нині Марія підвищує свій освітній рівень в Росії. Ось картина Антоніни Колобнєвої «Слов’янський базар». Як може не дивувати монументалізм, виразність і мальовничість цієї роботи?» – з гордістю запитала вона.

Кращі педагоги та студенти художнього коледжу були відзначені нагородами ВР й Держслужби з культури та історичної спадщини. Відвідувачі виставки змогли оцінити її масштаб і зачаруватися величезною працею, виконаною цим навчальним закладом та художнім музеєм.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото автора.