Мелодія в кожнім штрихові

Оптимістичний, щедрий на пастельно-ніжні кольори живопис, тонкий химерний батик, унікальні та чіткі графічні роботи, прозорі барвисті акварелі… Вони ніби співають, випромінюють світло і радість, кожним штрихом торкаючись душі глядача, який через ці неповторні твори сприймає настрій художника, що хотів своєю творчістю передати любов до світу.


Таке перше враження виникає у відвідувачів Тираспольської картинної галереї під час знайомства з творчим доробком учителів та учнів Рибницької дитячої художньої школи (РДХШ).
До експозиції, присвяченої 60-річчю навчального закладу, увійшли 68 робіт викладачів та 55 учнівських шедеврів. Для всіх творів характерний оригінальний задум, висока якість і різноманітність технік виконання.

Директор школи Юрій Фрикацел розповів, що майже 40 років його творчого життя пов’язані з цією установою. Очільником став не зразу, та й не прагнув до посади. «У школі спочатку працював учителем, та ось уже понад 27 років очолюю навчальний заклад. Першу професійну освіту я здобув у Кишинівському художньому училищі ім. Рєпіна, а згодом освоїв ще одну спеціальність, закінчивши у 1992 році факультет «Графіка та образотворче мистецтво» в педінституті ім. Крянге. Люблю свою школу, її учителів та учнів. Усі вони надзвичайно талановиті, працьовиті, й, на мою думку, просто геніальні», – відверто поділився думкою Юрій Дмитрович.

З розповіді директора про школу дізналися, що період її становлення належить до початку 60-х, коли на всю МРСР тільки в Кишиневі було одне художнє училище. Кожному, хто мав хист і тяжів до образотворчого мистецтва, доводилося їхати до тодішньої столиці. Однак, і там бракувало професійних викладацьких кадрів. Тоді уряд Молдавії прийняв рішення про створення спеціальних навчальних закладів у різних містах країни, щоб діти з малих років долучалися до мистецтва.

«Перша художня школа з’явилася в Бельцях, друга – в Тирасполі, а в 1963-му заклади додаткової освіти відкрили в Бендерах та Рибниці. Йшлося про те, щоб до вступу в художнє училище діти встигли набути відповідних початкових навичок, а училище стало вже другою, більш високою сходинкою до знань.

Починалася наша школа з 30 учнів. Свого приміщення спочатку не було, і лише в червні 1998 року закладу передали будівлю, де вона міститься й нині. З огляду на потреби та прагнення юних рибничан в осягненні азів живопису та малювання, ми мріємо збільшити площі для занять. Хочеться створити більш комфортні умови дітям, яких ми привчаємо до прекрасного світу мистецтва, оскільки навіть для нинішніх 220 учнів нам класів замало», – розповів директор РДХШ.

З-поміж викладачів, які свого часу навчалися в Рибницькій «художці», а нині передають свої знання молодому поколінню, відома придністровцям Тетяна Гайдей, творами якої милувалися й столичні жителі під час її персональної виставки. Талантами багаті й молоді педагоги – Ірина Сисоєва та Катерина Чеботар, однак викладачів усе ще не вистачає для забезпечення потреб навчального закладу.

Тетяна Гайдей має 15-річний педагогічний досвід. Вона сама ще дванадцятирічною дитиною вперше зазирнула до школи разом із батьком. Пам’ятає й досі свої враження від величі будівлі, великих античних статуй, і як під впливом емоцій, що охопили її малу дитячу душу, вона залишилася тут на все подальше життя. Початкових знань набувала протягом шести років, потім продовжила вдосконалюватися як педагог на факультеті образотворчого мистецтва в Рибницькій філії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. До школи прийшла за покликом душі та на запрошення директора.

«Мені приємно працювати з дітьми, я їх дуже люблю, кожна нова дитина, яка вперше переступила поріг нашого навчального закладу, нагадує мені про моє дитинство та перші кроки в мистецтві живопису. Хочеться, щоб вони, маленькі та ще недосвідчені, відчули смак творення, а згодом побачили свої досягнення, що можливі лише за великої любові до творчості та працьовитості», – призналася художниця.

Увесь невеликий колектив Рибницької художньої школи такий же працьовитий, дружний і талановитий. Про це свідчить кожна робота, представлена у виставкових залах Тираспольської картинної галереї.

З експозицію можна ознайомитися до 14 січня наступного року.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.