Звернення громадськості Придністровської Молдавської Республіки

Громадськість Придністров’я обурив черговий підступний хід керівництва Молдови, виражений у примусовому стягуванні митних зборів з товарів, що імпортуються (експортуються) суб’єктами господарювання Придністров’я. Після того, як Кишинів заблокував роботу декількох великих підприємств, молдовська влада вирішила фактично обкласти даниною наші підприємства і бізнес, позбавляючи республіканський, а також місцеві бюджети додаткових прибутків. Це неминуче зумовить скорочення соціальних зобов’язань держави, зниження рівня життя населення і заморожування програм розвитку на території Придністровської Молдавської Республіки.

Важливо підкреслити, що зміни до митного законодавства були ухвалені Республікою Молдова 2021 року і набули чинності 01.01.2023 року. Однак за минулий період молдовська сторона не визнала для себе необхідним офіційно поінформувати Придністров’я про заплановані зміни, в той час, як для двостороннього діалогу існує ціла низка відповідних майданчиків.

Особливе невдоволення громадськості викликає й той факт, що на всіх політичних трибунах від керівництва Молдови в особі Президента, Уряду і парламенту лунають заяви про прихильність до мирної форми розв’язання конфлікту, а за фактом упродовж понад 30 років Молдова зловмисно руйнує всі раніше досягнуті й підписані, зокрема і Президентом Республіки Молдова, угоди та меморандуми.

Звертаємо увагу учасників переговорного процесу, що всі аспекти, які стосуються економічних інтересів Придністров’я, повинні здійснюватися на принципах узгодженості. Для всіх очевидно, що своїми агресивними діями Республіка Молдова порушила основні принципи сталого вирішення молдо-придністровського конфлікту.

Громадськість Придністров’я від імені всіх придністровців закликає учасників переговорного процесу, а також міжнародні організації, звернути увагу на жорстке беззаконня з боку Республіки Молдова і посприяти у припиненні економічних заходів тиску на народ Придністров’я.

РГР «ОРТК Придністров’я»
ГО «Союз захисників Придністров’я»
ГО «Союз жінок м. Тирасполя»
РГР «Союз молдаван Придністров’я» та інші громадські організації.