Про підготовку до важливої дати

Члени Уряду на першому засіданні цього року розглянули та затвердили республіканський план заходів до 80-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, що був розроблений за дорученням Президента.


Документ, представлений керівником Держслужби з культури та історичної спадщини Марією Кирмиз, враховує всі пропозиції, що надійшли на адресу очолюваного нею відомства від різних суб’єктів держвлади та управління. Реалізація передбачених пам’ятних та урочистих подій розрахована на 2024-2025 роки в кожному місті та районі республіки.

План, до якого включено понад 95 пунктів, поділений на три блоки: перший – це масштабні заходи республіканського рівня за участю перших осіб держави; другий і третій – мають міжвідомчий характер.

Загалом він складається не лише з культурно-дозвільних та соціальноорієнтованих заходів, а й з благоустрою місць поховання Героїв Радянського Союзу та збереження нерухомих об’єктів історичної спадщини. Не залишиться поза увагою і друкована продукція: заплановано до видання тематичні книги, брошури, газети та марки. Будуть також організовані спортивні, просвітницькі та загальноосвітні заходи для придністровської молоді.

Наприклад, уже з нинішнього року стартує Республіканський патріотичний проект «Видатні люди Придністров’я». Він передбачає розміщення інформації про героїв Великої Вітчизняної війни на стендах, фасадах організацій освіти чи оформлення «Парти героя». Це лише незначна частина затвердженого списку.

Ще одне з нагальних питань порядку денного – збільшення переліку громадян, що потребують покращення житлових умов. Розроблені норми відповідають вимогам нової редакції Закону «Про державну підтримку молодих сімей щодо придбання житла», яка набула чинності 1 січня 2024 року.

Тепер державну субсидію зможуть одержати військовослужбовці Збройних сил ПМР, які служать за контрактом. Раніше преференціями міг скористатися тільки офіцерський склад.
Сертифікати видаватимуть у межах лімітів, запланованих у республіканському бюджеті на поточний рік. Необхідно зазначити, що за відсутності вільних ресурсів на фінансування, потенційних одержувачів поставлять на облік у чергу, вони зможуть реалізувати своє право на придбання житла у 2025 році.

Під час засідання говорили й про пільгове кредитування суб’єктів господарювання. Кілька років тому було розроблено комплекс заходів для модернізації та оновлення основних фондів провідним платникам податків, перш за все промислових підприємств. Нині урядовці затвердили зміни до Положення про порядок реалізації заходів щодо пільгового кредитування суб’єктів господарювання на інвестиційні цілі. В документі звертається увага на низку умов, яким має відповідати позичальник, що укладає договір із кредитною організацією, а також вимоги щодо застосування цих умов: тепер за підсумками попереднього фінансового року підприємство повинно мати чистий прибуток, інакше у кредитуванні йому відмовлять, а для промислових підприємств з пайовою участю держави менше 25 % виключити зобов’язання реінвестувати не менше 85 % чистого прибутку на матеріальні необоротні та оборотні активи на день подання заявки на кредит.

В результаті значна допомога буде надана Рибницькому цементному комбінату. Сьогодні РЦК реалізує заходи в рамках Екологічної програми, а ухвалений механізм дозволить підприємству одержати пільговий кредит для оптимізації процесу виробництва та зменшення кількості викидів в атмосферу.

Нові митні тарифи – на порядку денному урядового засідання. Про що саме йдеться: до 1 січня 2024 року в нашій республіці діяла постанова, яка регулювала питання землекористування в Дубоссарському районі.

Ухвалений документ передбачає продовження терміну дії спеціальної спрощеної реєстрації фізичних та юридичних осіб, що обробляють землі сільськогосподарського призначення, розташовані на території Дубоссарського району на північний схід від траси Тирасполь-Кам’янка, та вивезення за кордон сільськогосподарської продукції, виробленої на цих землях, фізичними та юридичними особами сіл Дороцьке, Пирита, Кошниця, Погребя, Кочієри, Нова Моловата, Василівка.

Слід зазначити, що митне оформлення товарів, які переміщуються такими особами, здійснюватиметься відповідно до вимог Митного кодексу ПМР. Це означає, що застосовуватимуться такі митні процедури: випуск внутрішнього споживання, експорт, тимчасове ввезення і реекспорт.

Раніше для них діяв режим спеціальної митної процедури, який не передбачав стягування мит та митних платежів під час здійснення операцій із зовнішньоекономічної діяльності. Тепер підхід уніфіковано.


Уляна БОНДАРЧУК.