Дивовижний світ кіно – це цілий Всесвіт

У нашій республіці цього року вперше відзначили Міжнародний день кіно. У своєму привітанні Президент Вадим Красносельський зазначив, що придністровський «…кінематограф розвивається, створюються нові документальні фільми, випускаються стрічки, які знаходять свого глядача».


■ Глава держави звернувся до кінематографістів і любителів кіно, яке, як він вважає, поєднує всіх тих, хто цінує кінокартини різноманітних жанрів: «Залучення до світових кіношедеврів, до золотих колекцій, що створюють чудові образи та характери, примушує замислитися над моральними аспектами людського буття, викликає щире співпереживання героям…

Ми насолоджуємося кінострічками й розмірковуємо про добро і зло у світі, про проблеми людської цивілізації, історію та сучасність…

Дивовижний світ кіно – це цілий Всесвіт, створений майстерністю і талантом акторів, сценаристів, режисерів, продюсерів».

Державна архівна служба ПМР приєдналася до святкування Міжнародного дня кіно і представила на своєму сайті в рубриці «День в історії» (вкладка «Проекти») відеодокумент із Золотої колекції документальних фільмів-кінохронік Російського Державного архіву кінофотодокументів (РДАКФД) – короткометражний документальний фільм-хроніку «З Новим роком» (1935 р.)

Нагадаємо, що культурно-просвітницький інтернет-проект «День в історії» спрямований на збереження історичної пам’яті та популяризацію архівних документів, присвячених пам’ятним датам і подіям нашої історії.

Фільм «З Новим роком» – це особливий подарунок архівістів – перша унікальна, підготовлена радянськими кінематографістами кінохроніка про підсумки 1935 року. На екранах кінотеатрів Москви вперше її побачили 31 грудня 1935 року, про що свідчить публікація в газеті «Вечерняя Москва». Фото статті також можна побачити в архіві. Оригінал документальної стрічки – на вічному зберіганні в архіві РДАКФД – найбільшому в Росії й одному з найбільших у світі сховищ аудіовізуальних документів.

З анотації до фільму

Московські вулиці напередодні Нового року. Продаж хліба після скасування карток. Засідання VII Всесоюзного з’їзду Рад.

Другий Всесоюзний з’їзд колгоспників-ударників. Й. В. Сталін вітає в Кремлі випускників академій Червоної Армії. Нові станції московського метро. П. Кривонос веде потяг Донецькою залізницею.

VII Всесвітній конгрес Комінтерну в Колонній залі Будинку Союзів. Зустріч у Москві учасників кінного переходу Ашхабад – Москва. О. Стаханов працює в шахтарському забої.

Футбольний матч на стадіоні «Динамо» в Москві. Маневри Київського військового округу. Криголам «Садко», який досяг найпівнічнішої точки Арктики. Сестри-ткалі Д. і М. Виноградови. Учасники велопереходу Чорне море – Владивосток. Керівники СРСР фотографуються з учасниками руху п’ятисотників. Перша Всесоюзна нарада стахановців. Льотчик В. К. Коккінакі перед і після польоту в стратосферу.

Керівники СРСР поміж учасників зльоту комбайнерів. А. Мікоян на комбінаті харчової промисловості в Москві. Джазовий оркестр під керуванням О. Цфасмана виконує танцювальні мелодії. Й. В. Сталін на Красній площі 1 Травня. Зустріч Нового року в різних регіонах СРСР.

Культурно-просвітницький інтернет-проект «День в історії» розпочато у 2023 році. Він спрямований на збереження історичної пам’яті та популяризацію архівних документів, присвячених пам’ятним датам та іншим подіям нашої історії.

Фільм можна подивитися і завантажити на сайті : http://gsuda.gospmr.org/


Антоніна ПАЛАМАРЧУК.

Фото: gsuda.gospmr.org