Про духовне збагачення придністровців

Фотографія – це моє покликання, спосіб життя та джерело енергії…

Фотограф Валерій Кругликов.

Напередодні нового року біля залу засідань Верховної Ради відкрилася виставка відомого придністровського фотографа Валерія Кругликова «Люди божі». Експозиція присвячена 25-річчю утворення Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та святу Різдва Христового.


На відкритті виставки був присутній архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Владика гідно оцінив її й зазначив, що фотографу вдалося правдиво й талановито вловити моменти діяльності служителів церкви, яка завжди прагнула бути відкритою для народу.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва теж відзначила важливість відкриття виставки в стінах вищого законодавчого органу республіки.

«Люди божі – це не тільки ті, хто служить у храмах, а всі, чия душа та помисли пов’язані з Богом, – сказала вона. – Розглядаючи знімки на цій виставці, розумієш, що Валерій Кругликов через маленьке віконце у своєму фотоапараті по-своєму сприймає людей, які приходять у храм. І ми бачимо на знімках, наскільки щирі їхні обличчя. Потрібно вміти впіймати цей момент».

Валерій Валентинович відомий громадянам ПМР ще з кінця 80-х років минулого століття. Працюючи позаштатним співробітником газети «Известия» в Молдавії, з липня 1989 року брав активну участь у висвітленні тогочасних політичних подій і був заодно з усіма придністровцями, обстоюючи незалежність республіки. З фотоапаратом у руках він побував у Бендерах і Дубоссарах, закарбував трагедію і біль, яких завдали нашому народу націоналісти Молдови.

Останні кілька років фотокореспондент активно співпрацює з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією. За його словами, під час підготовки до виставки «Люди божі» він розглянув близько 8 000 знімків, зроблених у різних православних храмах Придністров’я. Для відкриття ж експозиції було відібрано кілька десятків.

Поміж улюблених фотографій Валерія Кругликова є і знімок, зроблений у вересні 2013-го, коли до Придністров’я з пастирським візитом приїжджав Патріарх Московський та всієї Русі Кирило.

На знімках фотографа можна побачити не лише священиків, а й Президента Вадима Красносельського, дитину в храмі, ченця, який відпочиває на лаві, сучасних сестер милосердя, вірян, які цілують ікони. Валерій Кругликов пояснив, що цілування ікон – давня традиція, яка є не тільки церковним етикетом.

«Поцілунок – це символ довіри, подяки та любові. Прикладаючись до ікони, християнин не тільки висловлює свою повагу до святого, зображеного на ній, він розраховує на благословення і допомогу. Те саме можна сказати й про цілування хреста та мощів святих. Минають часи й змінюються традиції, але саме ця з віками не зазнала змін. Щире цілування святині можна прирівняти до глибокої проникливої молитви», – пояснив фотограф.

Низка робіт фотохудожника присвячена одному з головних церковних свят – Хрещенню Господньому або Богоявленню. За традицією багато вірян цього дня беруть участь у хрещенських купаннях. Такі важливі миттєвості, зафіксовані на фотографіях, тепер залишаться в пам’яті людей, як свідчення розвитку православ’я в Придністров’ї.

«Фотографія – це моє покликання, спосіб життя та джерело енергії, – захоплено і цікаво пояснює В. Кругликов значення своїх православних кадрів. – До церковної фотографії я дійшов як людина, що вірить у Бога. З роками мої візити до храму стають дедалі частішими. Моя робота не зводиться до простого фіксування життєвих моментів, а пронизана глибоким духовним змістом. Фотознімок – це не просто зображення на папері, це джерело спогадів, сильних емоцій та мудрості, що передають культурну спадщину і традиції. Фотограф же є посередником між світом духовним та світом матеріальним. За допомогою свого таланту митця, гострого бачення художника він передає красу та глибину священних обрядів, даруючи людям можливість пережити їх знову і знову, а також зберегти в пам’яті на все життя важливі для них моменти й перейнятися їхньою значущістю. Навіть маленька фотографія може стати великим джерелом натхнення та віри».

Виставка в будівлі Верховної Ради експонуватиметься до кінця січня. За словами Валерія Кругликова, незабаром із його роботами можна буде ознайомитися в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: vspmr.org.