«Муромська доріжка» на берегах Дністра

У перший день нового року в Тирасполі відбувся традиційний забіг під такою назвою. Його організували Федерація військового багатоборства «Варяг», Тираспольсько-Дубоссарська єпархія та громадський рух «Сорок сороков».


За словами одного з організаторів заходу Олександра Березовського, подія стала традиційною в житті республіки. Необхідно зазначити, що Ілля Муромець був дружинником князя Володимира Мономаха, славився ратними подвигами та небаченою силою. Свою силу воїн використовував тільки для боротьби з ворогами Батьківщини, захисту людей та відновлення справедливості. За свої ратні звитяги на терені захисту православної віри й рідної землі Ілля Муромець був зарахований до лику святих і пам’ять святого вшановується 1 січня спортивною акцією, яку ініціювали прихильники здорового способу життя.

«Це вже сьомий захід, який об’єднав прихильників здорового способу життя. Місцем збору учасників є храм новомучеників і сповідників Церкви Руської (біля порохового льоху Тираспольської фортеці на вул. Федька). У храмі зберігається ікона Іллі Муромця, покровителя козацтва. За традицією перед забігом у церкві відбувся молебень. Потім – розминка і старт. Фінішують любителі бігу біля Свято-Нікольського храму, розташованого коло поромної переправи», – розповів Олександр.

Представник руху «Сорок сороков» Василь Гуска не пропустив жодного заходу «Муромської доріжки» з початку її проведення. За його словами, участь у спортивному святі є чудовою нагодою посприяти оздоровленню власних дітей.

«Усе починається з сім’ї, адже для дитини мама і тато – головні особи в її вихованні. Якість подальшої освіти, формування характеру дитини, її виховання як повноцінного члена суспільства безпосередньо залежить від батьків. Хто знає малюка краще за всіх, хто першим помітить його захоплення та інтереси, визначить можливості та сильні сторони? Звісно, батьки. Саме вони й зацікавлені в подальшому розвитку як духовно-морального, так і фізичного потенціалу дитини. Мої сини разом зі мною долучилися до такого важливого заходу», – розповів Василь.

Микола Мициков, який очолював придністровську делегацію на Міжнародному фестивалі шкільного спорту минулого року, поділився власними емоціями від участі в естафеті:

«Спочатку біг один, потім ми брали участь разом із дружиною, а тепер уже й донька з нами. Цей забіг – чудовий початок нового року. Для нашої родини це вже більше, ніж просто традиція. Щороку ми тут зустрічаємо наших друзів, а також однодумців, які підтримують здоровий спосіб життя».

Олександр Богач минулого року був тренером футбольної команди Придністров’я на святі спорту в Москві. Він зазначив, що завжди радий бути учасником заходів, які сприяють оздоровленню придністровців. Фахівець розповів про значення бігу для здоров’я людей:

«Регулярні заняття покращують функціонування серцево-судинної системи, що є профілактикою серцевих захворювань. Під час бігу відбувається інтенсифікація (насичення) тканин киснем, а це велика допомога кровообігу. Завдяки такому кардіонавантаженню, серцеві м’язи набувають сили та витривалості, зміцнюються стінки судин, підвищується їхній тонус. Біг стабілізує артеріальний тиск – і не важливо, підвищений він у тебе чи знижений. Ще спробуй бігати в компанії: з близьким другом, із сім’єю чи з біговою командою. Зібратися разом, щоб побігати, поговорити, пожартувати, розвіятися на свіжому повітрі – це чудово допомагає під час депресії та тривог. Ти відволікаєшся від поганих думок і відчуваєш заряд енергії, емоційне піднесення. Своєрідне перезавантаження».

Уперше в заході разом зі своєю родиною взяв участь начальник духовно-морального відділу ЧКВ, військовий старшина Анатолій Гавриленко. З його слів, історично склалося, що козаки – захисники кордонів, воїни, тому на першому місці для них стояла турбота про здоров’я молодого покоління, його фізичну й тактичну підготовку. Він висловив вдячність організаторам, які сприяють популяризації легкоатлетичних видів спорту, зокрема бігу, залучають придністровців до здорового способу життя.

О. Березовський висловив упевненість, що наступного року ще більше придністровців стануть учасниками «Муромської доріжки».


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.