Соціальна підтримка населення – пріоритет держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці розглянули низку важливих ініціатив, які стосуються функціонування різних галузей держави.


ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ І ДОПОМОГ

У двох читаннях депутати ухвалили законопроекти Президента, які передбачають збільшення з 1 лютого пенсій та деяких видів допомог на 10 %.

Таким чином, мінімальний розмір пенсій за віком становитиме 800 рублів 40 копійок, а мінімальний розмір пенсії для надбавок і підвищень складе 464 рублі 30 копійок, що на 72 рублі 75 копійок і 42 рублі 20 копійок вище за раніше встановлені мінімальні розміри відповідно.

З 1 лютого будуть підвищені й розміри соціальних виплат, компенсацій і допомоги по материнству та дитинству. Суми виплат зростуть теж приблизно на 10 % шляхом збільшення розміру розрахункового рівня мінімальної заробітної плати – з 9 рублів 70 копійок до 10 рублів 70 копійок.

В інтерв’ю журналістам Голова Верховної Ради Олександр Коршунов розповів про сутність нововведень:
■ «Попри всі труднощі, які довелося подолати під час формування дохідної частини бюджету, Верховна Рада ухвалила рішення про підвищення пенсійного забезпечення та допомоги нашим громадянам. Рішення непросте. Досить довго працювали та шукали джерела фінансування, зокрема необхідно було десь скоротити витрати за низкою напрямків, у тому числі за багатьма цільовими фондами. Проте вважаємо, що в поточних умовах підвищувати соціальний рівень населення необхідно, і рішення було ухвалене».

Олександр Вікторович додав, що в найближчі місяці депутати працюватимуть над підвищенням заробітних плат для працівників освітніх установ та системи охорони здоров’я.

ДЛЯ ЗРУЧНОСТІ ГРОМАДЯН

У першому читанні законодавці опрацювали зміни до закону «Про безпеку дорожнього руху». Якщо 10-річний термін дії посвідчення водія закінчився, його можна буде замінити без іспитів, незалежно від того, скільки часу минуло з моменту прострочення. Обов’язковим залишиться тільки медогляд.

За словами заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої, раніше замінити права водія без іспитів дозволялося тільки упродовж півроку.

■ «І не всі громадяни встигали замінити документ у цей термін, наприклад, через відсутність на території республіки. На адресу Президента і Верховної Ради надходили звернення з проханням змінити чинні правила, тому депутати ухвалили відповідне рішення», – пояснила Галина Михайлівна.

ПРО КРИМІНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Народні депутати Галина Антюфєєва, Олег Петрик, Григорій Дяченко ініціювали проект закону «Про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального кодексу ПМР». Документ передбачає, що одні й ті ж самі предмети можуть бути речовими доказами в різних кримінальних справах. Раніше, після використання доказів під час однієї справи, їх знищували. Відтепер цей порядок пропонується змінити.

Законопроект ухвалили в першому читанні.

СПРИЯННЯ СПОРТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

У двох читаннях депутати прийняли поправки до Закону «Про статус військовослужбовців». Згідно з нововведеннями, їм надається право здійснювати заняття спортом на оплачуваній основі в царині спорту вищих досягнень, якщо це не перешкоджає виконанню ними обов’язків військової служби. Йдеться про спортсменів, які досягають високих результатів на офіційних республіканських та міжнародних змаганнях.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org. На фото Олександр Коршунов.