Короткий огляд урядових новин

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади було розглянуто понад 20 питань, які стосуються найрізноманітніших галузей життєдіяльності республіки.


Урядовці, зокрема, приділили увагу афганській темі. У зв’язку з 35-ми роковинами виведення військ з Афганістану окремим категоріям громадян виплатять одноразову матеріальну допомогу. Державна підтримка призначена для двох пільгових груп. Перша – це інваліди війни, які дістали поранення, контузії, каліцтва чи захворювання під час служби на території Демократичної Республіки Афганістан.

До другої, за словами міністра з соціального захисту та праці Олени Куліченко, – належать члени сімей учасників бойових дій, які загинули, потрапили в полон, зникли безвісти або померли внаслідок поранень, контузій, каліцтв або захворювань у зв’язку з військовою службою.

Передбачається надати одноразову матеріальну допомогу 54 особам, на кожну в бюджеті поточного року закладено виплату в розмірі 700 рублів. Якщо людина є одержувачем пенсії, виплата здійснюватиметься автоматично. В інших випадках потрібна письмова заява та надання низки документів до центрів соціального страхування та соціального захисту міст і районів. Виплати розпочнуться з лютого і триватимуть до грудня поточного року.

На засіданні також обговорили питання продовження терміну погашення пільгового кредиту для суб’єктів господарювання. Йдеться про тих, хто за допомогою позик реалізовував інвестиційні проекти чи поповнював оборотні кошти. До кінця 2024 року продовжили терміни повернення боргу для промислових, будівельних та сільгосппідприємств. Їм нададуть можливість продовжити час погашення заборгованостей, але не більш як на 12 місяців. Це стосується пільгових субсидованих кредитів. Пролонгація можлива тільки після укладання угоди між кредитною організацією та позичальником. Однією з умов є схвалення заявки Наглядовою радою Фонду державного резерву, яку необхідно подати в період з 1 січня до 1 вересня поточного року.

За умови обмеженої виробничої діяльності чи її припинення, а також за суттєвого зниження цін на сільськогосподарську продукцію та обмеження в експорті, це продовження допоможе знизити фінансовий тиск на підприємства та аграріїв, а також перерозподілити фінансові ресурси для підтримки поточної господарської діяльності.

Контроль над експортом деревини. Нині на паливну деревину встановлене сезонне експортне мито в розмірі 2 центи за 1 кілограм, термін дії якого завершився 31 січня 2024 року. Підвищений попит на товар, вироблений безпосередньо в республіці, вимагає раціонального підходу до його реалізації. У зв’язку з цим продовжено чинність умов вивезення паливної деревини з 1 лютого до 31 грудня 2024 року. Кінцева вартість одного 1 м3 деревини м’яких порід з урахуванням мита становить 652 рублі, твердих порід – 1 212 рублів.

Урядовці опрацювали та затвердили проект постанови, згідно з якою пільговий кредит на житло тепер зможе одержати більше молодих спеціалістів.

Йдеться про позики терміном до 5 років. Для молодих фахівців вони безвідсоткові, молоді сім’ї виплачують, крім тіла кредиту, 1 % річних.

Кошти, що надійшли до місцевого бюджету міста або району як платежі за погашення бюджетних кредитів та відсотків за ними, знову спрямовуються на надання позик.

Тепер на участь у програмі можуть претендувати не лише молоді фахівці органів внутрішніх справ, системи охорони здоров’я та селянських (фермерських) господарств, що працюють у сільській місцевості та містах, а й органів Прокуратури, Слідчого комітету та системи освіти.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: novostipmr.com.