Вони живуть словом, слово живе в них

У травні минулого року Спілка журналістів Придністров’я дала старт творчому конкурсу. I назвали його символічно – «Запалюємо зірки». За вісім місяців на адресу організаторів творчого змагання з усіх куточків республіки надійшло 216 робіт різних жанрів – есе, репортажі, нариси та навіть фотографії.


Вони були різними за тематикою, різнилися за стилем. Проте в кожному творі було головне – палке та щире бажання поділитися з усім світом і читачами своєю думкою та поглядами.
Віковий діапазон учасників теж був широким – від учня 4-го класу до аспіранта ПДУ. Оголошений конкурс, навіть поза бажанням його засновників, раптом відразу перетворився на інформаційну платформу для представників нового покоління, на якій вони дістали можливість заявити про себе як про творчих особистостей, здатних мислити.

Досвідчених журналістів, які оцінювали труди можливо потенційних колег, вразили не тільки глибока щирість, у деяких випадках навіть сповідальність учасників, а й уміння володіти словом.

Протягом восьми місяців понад півсотні гідних творчих праць трьома офіційними мовами ПМР були опубліковані на сторінках республіканських газет. Зрештою, напередодні нового 2024 року компетентне журі, що складається з маститих журналістів, а також членів Спілки письменників Придністров’я, винесло вердикт: визначили переможців та лауреатів конкурсу «Запалюємо зірки». Зробити це було нелегко. Навіть якщо в роботах і були якісь недоліки, в них вистачало непідробних і щирих почуттів юних авторів до героїв своїх публікацій, які живуть, навчаються, працюють поряд із ними.

От і свято – на майданчику ДУ «Приднестровская газета» відбулася церемонія нагородження переможців і лауреатів творчого конкурсу «Запалюємо зірки».

Серед почесних гостей – радник Президента Павло Прокудін, заступник міністра просвіти Наталія Солдатова, заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Максим Кравець, директор ДУ «Приднестровская газета» Юрій Трифонов, батьки, вчителі-наставники номінантів конкурсу.

Досить влучно охарактеризував творчу атмосферу конкурсу голова Спілки журналістів При-дністров’я Олександр Карасьов, який відкрив церемонію нагородження лауреатів: «Вони живуть словом, а слово живе в них».

До лауреатів конкурсу «Запалюємо зірки» за дорученням Глави держави звернувся радник Президента Павло Прокудін:

«Ви – просто молодці. Тому що, попри юний вік, ви не побоялися, не посоромилися, і виявили творчі здібності. На жаль, часом буває так, що зірки гаснуть, а то й падають. Я всім вам бажаю не гаснути і не падати. Розвивайтеся, навчайтеся, засвоюйте все нове і позитивне, дерзайте. Все у ваших руках!».

Лауреатам творчого конкурсу вручили грамоти та ексклюзивні подарунки, які на замовлення організаторів спеціально виготовили на заводі «Электромаш».

Слід зазначити, що паралельно з республіканським конкурсом «Запалюємо зірки» проходив Всеросійський патріотичний конкурс «Новий світ – справа молодих». До участі в ньому залучилася й молодь республіки. Та так вдало, що Ксенія Морар із с. Попенки Рибницького району виборола в ньому Гран-прі. Лауреати цього творчого змагання, які живуть у Придністров’ї, одержали в дар книгу з автографом Президента Вадима Красносельського, а також призи від організаторів Всеросійського конкурсу, які вручила Віорика Кохтарева, голова Союзу російських громад Придністров’я.

Появи ще більшої кількості зірочок на небосхилі придністровської журналістики побажали почесні гості церемонії Максим Кравець, Наталія Солдатова, Юрій Трифонов. Їхня спільна думка виражена у словах «Ми сподіваємося, що ви ще не раз порадуєте нас творчими успіхами».
Твори переможців і лауреатів увійдуть до збірки «Запалюємо зірки», повне видання якої Спілка журналістів республіки підготує до свого 30-річчя. Її сигнальні екземпляри вручили в дар кожному юному учаснику церемонії нагородження.

У ньому проникливі рядки, написані головою Спілки журналістів Придністров’я Олександром Карасьовим: «Побачити в миттєвому вічне, бути маленькою частинкою Всесвіту і самому почуватися мікрокосмом, і, усвідомлюючи це, любов’ю перетворювати все навколо – це справжня суть творчості».


Віктор ЗАРЕЙЧУК.
Фото Марини СОВИ.