Чи так усе насправді

Політична еліта Молдови винайшла нову фішку – обґрунтовувати обмежувальні заходи, застосовані до економічної та соціальної галузей Придністров’я, словесними посилами про те, що зібрана з придністровських суб’єктів господарювання подать, нібито, послужить самим придністровцям.

«Живі перекази, а віри їм не ймеш»,– казав колись класик. Цілком очевидно, що в політиків і державних діячів із правого берега коротка пам’ять. Нинішні правителі в Кишиневі не пам’ятають, а може, не знають, що їхні попередники впритул не помічали придністровців, не враховували їхні інтереси, коли одержували численні позики, транші, фінансову та гуманітарну допомогу від західних партнерів і міжнародних організацій та фондів. Останні чомусь вважали Молдову «вітриною демократії» у Південно-Східній Європі. До того ж, впритул не помічали корупції, кумівства, купівлі/продажу депутатських мандатів, «крадіжки мільярда» та інших «принад» внутрішньополітичного життя Молдови. У результаті вона, як була найбіднішою державою Європи, так і залишилася, попри фінансове накачування з Заходу.

Взагалі, у тих, хто представляв РМ і говорив від її імені, завжди була зручна, на їхню думку, позиція. Якщо ділитися західною допомогою, то придністровці не наші, чужі, «на Придністров’я не поширюється юрисдикція центральної влади Молдови». Коли ж «з гарної вівці здерти клаптик побільший», то «Придністров’я – невіддільна частина Республіки Молдова».


Хто фінансує лікування придністровців у Молдові?
На початку цього року відбувся ренесанс такого ставлення. З придністровських економічних агентів, на додаток до вже наявних платежів до молдовського бюджету, почали стягувати ще й імпортні мита. Обґрунтування цього кроку таке милостиве: «мовляв, не так багато ми з вас візьмемо, принаймні менше, ніж ви прогнозуєте». Від таких запевнень на душі не легшає. Це як у тій приказці – «ми вб’ємо вас не боляче».

Далі ще більш фарисейськи: ці гроші спрямують на потреби самих придністровців. І на підтвердження наводяться цифри: 2023 року 50 тис. придністровців дістали державні медпослуги в РМ. Так, можливо. Це не секрет, що багато жителів ПМР їдуть лікуватися на правий берег. Загальновідомо й те, що статистика – річ лукава. Цифрами можна «грати», як жонглер м’ячами. Очевидно, що дані взяті зі статистичної звітності про відвідування. Однак пацієнти можуть відвідувати лікувальні заклади й по кілька разів, от і цифра така значна. Відвідування і люди – все ж таки різні поняття.

Ще одна бравурна цифра, подана молдовською стороною: 5,5 тис. придністровців лікувалися в лікарнях Молдови. Це явно ті, хто придбав молдовський медичний поліс (його вартість перевищує 12 тис. леїв за рік) або повністю сплатив лікування зі своєї кишені. Де ж у цих випадках турбота молдовської держави? Слід додати, що саме з бюджету Придністров’я фінансується і транспортування придністровців із тяжкими захворюваннями санавіацією до Кишинева, і їхнє лікування в тамтешніх лікарнях. У бюджеті ПМР щороку передбачають витрати на надання мешканцям республіки медичної допомоги за її межами. У 2023-му на ці цілі витратили близько 35 млн рублів.

Непропорційна кількість пенсіонерів
Відповідальний у молдовському уряді за відносини з Придністров’ям Олег Серебрян після січневої зустрічі з керівником МЗС ПМР Віталієм Iгнатьєвим твердив журналістам, що мита витрачатимуть, зокрема, і на пенсії десяткам тисяч молдовських пенсіонерів, які живуть у Придністров’ї.

Слова віце-прем’єра Молдови спростовують офіційні дані Мінсоцзахисту нашої республіки. Виявляється, пенсію в Молдові на сьогодні одержують не більше як дві тисячі зі 150 тис. придністровських пенсіонерів. Це дві категорії. Перша – хто має великий трудовий стаж, зароблений ще за часів Радянського Союзу. Друга – співробітники поліції, в’язниць Молдови в Бендерах, учителі шкіл із викладанням румунською мовою, що перебувають під юрисдикцією Кишинева.

На противагу цьому на пенсійному обліку в Придністров’ї зареєстровано майже 1,5 тис. осіб, які, працюючи, відраховували кошти до пенсійного фонду Молдови, а не ПМР.

Хто оплачує навчання студентів
Той самий політичний представник РМ на переговорах із Придністров’ям Олег Серебрян в ефірі молдовських телеканалів «на блакитному оці» заявляє: Кишинів витрачає кошти на навчання молодих придністровців у вишах Молдови. Тому гроші від стягування мит використають і з цією метою.

Однак і тут є один суттєвий нюанс. Переважна кількість цих студентів є випускниками шкіл з викладанням румунською мовою. Вони територіально хоч і розташовані в Придністров’ї, але перебувають під юрисдикцією Кишинева та підпорядковуються тамтешньому Мінпросу. Певна частина студентів із Придністров’я навчається на правому березі на платній основі, за гроші батьків, аж ніяк не коштом бюджету Молдови.

У Придністров’ї також є студенти з Молдови. От вони навчаються на бюджетній основі в межах квот, що виділяються ПМР. Щорічно для мешканців Молдови виділяється понад 200 бюджетних місць. Переважна більшість молодих людей «гризуть граніт науки» в ПДУ та в медичному коледжі.

У Тирасполі навіть думки не виникало про вимоги компенсувати витрати на їхнє навчання.


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото IA «Новости Приднестровья».