На порядку денному – підтримка громадян республіки

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці опрацювали низку важливих ініціатив, які стосуються функціонування різних галузей держави.


СПРИЯННЯ АГРАРІЯМ
В остаточному читанні депутати ухвалили законопроекти Уряду, які передбачають внесення відповідних змін до Законів «Про пайовий збір» та «Про плату за землю». Схвалення ініціатив відкриває перспективи для використання земель, які досі залишалися без належної уваги. На сьогодні у фонді перерозподілу земель зосереджено понад 1 000 га угідь, що потребують проведення культурно-технічних заходів.

В інтерв’ю журналістам міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул розповів про сутність нововведень:

«Це ділянки, які раніше використовували як будівельні об’єкти, ферми. Організації та підприємства, які матимуть бажання знову запровадити їх в обіг, під час процедури актування можуть одержати пільгу до трьох років на платежі за землю та пайовий збір. Зекономлені кошти вони зможуть спрямувати на проведення культурно-технічних заходів. Ми плануємо додатково повернути в обіг землі сільгосппризначення, які раніше не використовувалися».

Розмір пільги становитиме 25 РР МЗП на 1 га для земельного податку та 21 РР МЗП на 1 га для пайового збору. Це знизить фінансове навантаження на підприємців у перші роки користування земельними ділянками та дозволить їм сконцентрувати ресурси на відновленні земель. На сьогодні подібною податковою пільгою терміном на п’ять або сім років користуються компанії та фермерські господарства, які відновлюють та використовують землі після видобутку корисних копалин або вирубування багаторічних насаджень.

ПРО БУДІВЕЛЬНУ АМНІСТІЮ
Прокурор республіки Анатолій Гурецький став автором законодавчої ініціативи, яка регулює введення в експлуатацію об’єктів будівельної амністії, зведених із порушеннями. Зміни пропонується внести до Закону «Про деякі додаткові державні заходи, спрямовані на мінімізацію негативного впливу зовнішніх економічних факторів».

За словами офіційного представника Прокуратури, в чинному законодавстві прописано: у випадках, коли будівництво об’єкта здійснене з порушенням параметрів забудови, будівельна амністія може застосовуватися тільки за подання нотаріально завіреної заяви суміжних землекористувачів.

Однак, трапляються випадки, що одержати таку нотаріальну заяву неможливо через неприязнь між сусідами або через відсутність користувачів у республіці. В таких випадках слід звертатися в Службу держнагляду Міністерства юстиції або до суду з проханням про знесення самовільної споруди. На практиці суд найчастіше не задовольняє позовні заяви про знесення самовільних будівель, оскільки відсутні факти порушення прав та законних інтересів суміжних землекористувачів.

Законодавча ініціатива розроблена для того, щоб надати можливість громадянам вводити в експлуатацію об’єкт будівельної амністії на підставі згоди суміжних землекористувачів або на підставі рішення суду, яким встановлений факт відсутності порушення прав та інтересів інших осіб, або загрози життю і здоров’ю громадян із боку об’єкта будівельної амністії.
Документ ухвалений у першому читанні.

ПРО ПІДТРИМКУ ОРЕНДАТОРІВ
У першому читанні депутати підтримали законопроект Уряду про внесення доповнення до Закону «Про оренду державного та муніципального майна», який дозволить місцевим органам влади застосовувати до незатребуваного муніципального майна, що перебуває в невідповідному стані, знижувальний коефіцієнт у розмірі 0,5 під час його наймання громадянами.

Офіційний представник Уряду пояснила, що тільки в Тирасполі площа порожніх приміщень, які орендарі не використовують, становить 15,680 тисяч квадратних метрів. Це майже чверть від загальної кількості приміщень, що перебувають у муніципальній власності столиці.

Автори законопроекту вважають, що знижувальний коефіцієнт допоможе залучити інших користувачів і, відповідно, надасть можливість розмістити додаткові об’єкти соціального спрямування.


Микола ЮРКЕВИЧ
Фото з сайту vspmr.org