Огляд урядових новин

На початку тижня відбулося засідання вищого виконавчого органу влади, на якому члени Уряду опрацювали актуальні для республіки питання. Поміж них:

ПРО РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ
Урядовці обговорили подальший розвиток «Електронного Уряду» та спрощення інформаційно-технологічної взаємодії інформаційних систем загалом, тобто впровадження Державної інформаційної системи «Система ідентифікації та аутентифікації».

Її ключова функція – надання користувачеві єдиного облікового запису для доступу до низки інформаційних систем. Законопроект найближчим часом буде направлений до Верховної Ради.
У перспективі нова ДІС допоможе спростити й одержання державних послуг, якщо заяви подаватимуться з облікового запису ідентифікованих користувачів.
Крім того, зросте рівень захисту інформації та даних користувачів ДІС від шахрайських і підозрілих дій будь-яких взаємодіючих інформаційних систем.

ДІС «Система ідентифікації та аутентифікації» покликана забезпечити санкціонований доступ до інформації, що міститься в інформаційних системах, а також підтвердити особу власника облікового запису для надання розширених повноважень в інформаційних системах», – пояснив глава Мінцифри Олександр Димитрогло.

Додатково пропонується наділити Уряд повноваженнями щодо визначення випадків, коли доступ до інформації, що міститься в єдиному комплексі «Електронний Уряд», надаватиметься виключно авторизованим користувачам. Також у компетенції вищого органу виконавчої влади буде визначення порядку використання інформаційної системи.

ЛІЦЕНЗУВАННЯ ЕКСПОРТУ СІЛЬГОСППРОДУКЦІЇ
Говорили також про забезпечення ефективного контролю над експортом сільськогосподарської продукції, зокрема – ліцензування.

Міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул пояснив, що на сьогодні Положення про ліцензування діяльності з експорту зернових, олійних і технічних культур встановлює фіксований розмір ставки ліцензійного збору в розмірі 400 РР МЗП або 5 800 рублів (йдеться про 5-річний термін дозволу).

Відомство запропонувало видавати дозвільні документи на більш тривалий термін з одночасною зміною вартості послуги.
Наприклад, щоб одержати ліцензію на 5 років, необхідно сплатити збір, як і раніше, до 5 800 рублів. Від 5 до 10 років – до 800 РР МЗП або 11 600 рублів, від 10 років і для безстрокової ліцензії – від 800 до 1 000 РР МЗП або від 11 600 до 14 500 рублів.
Члени Уряду пропозицію підтримали.

РІВНІ ПРАВА НА ЗДОБУТТЯ ЗАГАЛЬНОЇ ОСВІТИ
Учасники засідання розглянули ініціативу щодо внесення змін до Закону «Про освіту». Начальник контрольно-правового управління Міністерства внутрішніх справ Родіон Чеботар, представляючи документ, зазначив, що головна мета законопроекту – забезпечення рівних прав громадян, включаючи іноземних громадян та осіб без громадянства, на здобуття основної загальної освіти, незалежно від їх місця проживання чи перебування.
Було наголошено, що підготовлений законопроект сприятиме не тільки створенню рівних можливостей для навчання громадян, а й забезпечить доступність освіти, підвищить рівень освіченості населення.

Поданий законопроект одностайно підтримали члени Уряду. Він буде направлений до Верховної Ради для подальшого обговорення.


Iрина МАСЛОВА.