Чемпіон Балканіади

Балканський чемпіонат з легкої атлетики U20 став для юніорів першим серйозним змаганням 2024 року. Для участі в ньому до Белграда прибули понад 200 спортсменів із 16 країн.


Придністров’я на чемпіонаті представляв випускник Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР) Олександр Мазур. У штовханні ядра він із першої ж спроби досяг відмітки в 20 м. Такого результату не зміг досягти жоден із метальників, які брали участь у змаганнях.

Золота медаль чемпіонату Балканських країн – не єдине досягнення, з яким Олександр повернувся з Сербії. Метнувши 6-кілограмовий снаряд на 20 м, він установив новий рекорд Молдавії серед спортсменів до 20 років.

Складно повірити, що дорога Сашка до чемпіонського звання почалася всього п’ять років тому. Тренер СДЮШОР Євгенія Євстратій виокремила його професійним оком із групи підлітків, які проводили дозвілля на стадіоні. Фізично розвинений, він виділявся серед ровесників міцною статурою і водночас не був неповоротким, а навпаки – азартно включався в усі забави та ігри.
Євгенія Василівна запросила підлітка спробувати сили в секторі для метання, і з’ясувалося – є в нього задатки для цього виду спорту. Незабаром Саша потрапив у команду, яка представляла Кам’янську СДЮШОР на республіканських змаганнях. Там одержав перші перемоги, що надихнули на серйозніші тренування.

Перспективного хлопця перевели в групу спортивного вдосконалення, в якій готується олімпійський резерв. Працює з цими метальниками тренер вищої категорії Василь Лисий. Він прекрасно мотивує юнаків систематично працювати над саморозвитком, допомагає їм зрозуміти, що в спорті обдарованість відіграє вагому, але не основоположну роль.

Сашко не пропускав жодних тренувань, на яких розвиток форми поєднувався з ретельним відпрацюванням прийомів метання. Незабаром від перемог республіканського рівня він зробив крок до чемпіонського звання в сусідній Молдові, а потім установив перший рекорд. У 17 років він штовхнув ядро на 18,36 м. Став виїжджати на міжнародні змагання, і на чемпіонаті Європи в Єрусалимі (Ізраїль) тричі поліпшив цей показник, довів його до 18,4 м. За підсумками 2022 року легкоатлетична федерація Молдови визнала О. Мазура (який уже став не тільки рекордсменом, а і срібним призером Балканіади) кращим юним метальником.

Сам Олександр і в ту пору, і нині упевнений: фундамент його перемог заклав заслужений тренер ПМР Василь Лисий. Понад сорок років відкриває він поміж юних кам’янчан яскраві таланти, прищеплює їм любов до спорту, навчає хлопців і дівчат вірити у свої сили, ставити перед собою цілі та досягати їх.

Оцінити внесок Василя Івановича у виховання юних легкоатлетів нашим читачам допоможуть деякі цікаві факти. Рекорд, який побив на нинішній Балканіаді О. Мазур, був встановлений 10 років тому. Тоді ядро на відмітку 19,54 м штовхнув учень В. Лисого Микола Чебан. Він відзначився і в метанні диска, брав участь у чемпіонаті світу серед юніорів у США.

На сьогодні Олександр навчається в Кишинівському державному педагогічному університеті, а тренується у Вадима Храновського, шлях якого у великий спорт теж починався в Кам’янській спортшколі. Здогадуєтеся, під чиїм керівництвом? Правильно, обдарований хлопець тренувався у Василя Івановича, який вивів його в рекордсмени та чемпіони. Двічі В. Храновський брав участь в Олімпійських іграх: у 2004 році в Греції, у 2008-му – в Китаї. Нині він – заслужений тренер РМ. За прикладом першого наставника тренує юних метальників і добивається вагомих результатів на міжнародній арені.

Внесок тренерів у становлення обдарованої молоді, поза сумнівом, важливий, проте піднятися на вищу сходинку п’єдесталу пошани здатні тільки цілеспрямовані спортсмени. Кожен із нас, напевно, знає приклади, коли талановиті юнаки та дівчата, які показували відмінні результати, без нагляду сім’ї і тренерів зупиняються у своєму розвитку. Не дотримуються режиму, перестають регулярно тренуватися – й усі їхні успіхи залишаються в шкільному минулому.

Олександр, ставши студентом, не піддався спокусам самостійного життя. Як і раніше, відповідально тренується, вдосконалюючи фізичну форму та спортивні навики. Тепер він готується до чемпіонату світу. Путівку на ці престижні змагання легкоатлет одержав завдяки блискучій перемозі на Балканіаді. Хлопець, якому немає ще й 19 років, добре розуміє, що в серпні в Перу передбачається набагато важча конкурентна боротьба, в якій візьмуть участь світові лідери у своїх видах спорту.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото з особистого архіву Олександра Мазура.