Зміни у творчому об’єднанні

Художники Придністров’я на ХV з’їзді творчого об’єднання обрали нового керівника. Очолив організацію народний художник Сергій Панов. Ольга Горбаченко, складаючи обов’язки голови Спілки, підбила підсумки чотирирічного періоду, розповіла про досягнення колег та проведені заходи.


З’їзд і звітна виставка відбулися в Бендерах у Державному художньому музеї. Експозиція охопила дворічний період творчості. Крім робіт відомих майстрів, на ній представлені картини п’яти молодих художників, які стали членами творчого об’єднання лише два роки тому. Це Валерія Барбієр, Лілія Орлова, Світлана Назарова, Анастасія Швець та Олеся Iванова.

Однак головною подією з’їзду все ж таки стали вибори голови. Більшістю голосів обрали Сергія Панова. Переобрали також склад ради, до якої увійшли: Ольга Горбаченко, Сергій Панов, Наталія Єгорова, Микола Пономаренко, Світлана Гуцул, Олег Болтнєв та Павло Китаєв. Нагадаємо, що до складу Спілки входять 43 художники.

«Згідно зі Статутом, голова переобирається кожні два роки. Одна і та сама людина не може обіймати цю посаду більше двох термінів поспіль. Змінюваність завжди привносить у роботу Спілки щось нове: тенденції, віяння, довгоочікувані новації. Це надзвичайно важливо у творчому житті», – зазначив новообраний голова Спілки художників Сергій Панов.

Раніше він уже обіймав цю посаду в періоди 2010 – 2012 та 2016 – 2018 роки. Сергій Георгійович поділився планами проведення першого заходу. Це буде мистецька виставка, присвячена Міжнародному жіночому дню, під назвою «Жіночий образ в образотворчому мистецтві». Крім того, у планах організації «Ларіоновський вернісаж», що став уже традиційним.

Також будуть продовжені пленери. На думку живописця, графіка, майстра декоративного мистецтва, члена Спілки художників Павла Китаєва, щорічні виїзди в колоритні куточки нашої республіки є найбільш плідними та пам’ятними моментами, що найбільше запам’ятовуються у творчій діяльності.

Зміна керівництва та організація нових заходів мобілізують творчі сили на нові звершення, нададуть Спілці свіжої енергії, спрямують погляд на творчі можливості молодого покоління, впевнені члени об’єднання. Проте, не можна сказати, що в останні кілька років творче життя в республіці не вирувало. Підхід до організації заходів упродовж чотирьох років керівництва Ольги Горбаченко вирізнявся особливою легкістю та душевністю.

Її внесок у розвиток художньої царини, підтримка талановитих художників були високо оцінені почесною гостею з’їзду, начальником Державної служби з культури та історичної спадщини Марією Кирмиз. Вона також подякувала митцям за сприяння державній політиці в галузі культури, виховання молоді засобами образотворчого мистецтва.

«У період 2020 – 2023 років понад 30 членів Спілки були відзначені різними нагородами. Щорічно організується від 10 до 15 виставок. За час головування Ольги Горбаченко творче об’єднання художників значно активізувалося», – наголосила Марія Кирмиз.

З 2020 по 2024 рік проведено понад 25 персональних виставок у республіці та поза її межами. На міжнародній арені придністровське образотворче мистецтво яскраво представляли роботи Iгоря Мосійчука, Наталії Ямпольської, Григорія Султана, Лілії Орлової, Анастасії Швець та багатьох інших. Експозиції проходили в Україні, Росії, Молдові, Румунії, Болгарії, Франції, Туреччині, Австрії, Італії, Польщі та Малайзії.

У 2020 році з ініціативи Спілки та за підтримки Держслужби з культури та історичної спадщини провели VI міжнародний симпозіум «Тирас-пленер». За його підсумками 32 художники з 8 країн представили на виставку 60 творів, що відобразили самобутність нашого краю та чарівність південної природи. Найкращі роботи потрапили до колекції Державного художнього музею.
Під час урочистої частини ХV з’їзду Спілки художників орден «Трудова слава» вручили Валентину Тюміну за визнання його видатного внеску в розвиток мистецтва та педагогіки. Звання «Заслужений художник» удостоїлася Наталія Ямпольська за високу майстерність та творчий внесок у культурне життя республіки.

Разом із цим члени Спілки обговорили спірні моменти в діяльності, висловили критичні зауваження, внесли пропозиції щодо покращення роботи.

Нещодавній випуск альбому «Союз художників Придністров’я – 30 років», новий логотип та розробка фірмового стилю свідчать про те, що творче об’єднання готується до нового етапу розвитку.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.