Згадаймо, товаришу, ми АФГАНІСТАН

Минуло 35 років від 15 лютого 1989-го, коли радянські війська були виведені з Афганістану. Це і знаменна, і водночас скорботна дата. Війна тривала майже десятиліття.


Через бойові дії пройшло майже 650 тисяч військовослужбовців. Близько 15 тисяч радянських солдатів, офіцерів і прапорщиків склали голови на афганській землі. Рішення про виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану було політичним. Однак армія своє завдання виконала й організовано повернулася додому, на Батьківщину.

На честь пам’ятної події в Палаці Республіки відбулися урочисті збори. До участі в них залучилися Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, Голова Уряду Олександр Розенберг, перший Президент Iгор Смирнов, керівництво міністерств і відомств, депутати, воїни-інтернаціоналісти, члени їхніх сімей, військовослужбовці, представники громадських організацій та освітніх установ республіки.

Церемонія розпочалася зі спецпогашення третього випуску серії марок, присвячених воїнам-афганцям. Їх випускали напередодні 25-річчя та 30-річчя виведення військ з Афганістану. Марка квадратної форми. На ній зображені пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам у Тирасполі та почесна варта. На поштовому штемпелі – вертоліт, що летить у горах. Тираж – 5 600 екземплярів. Крім марок, було виготовлено 130 конвертів із зображенням пам’ятного маршу на честь воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані.

Ведучі урочистих зборів зазначили, що за 10 років війни горнило Афганістану пройшли 2 200 уродженців Придністров’я, 54 з яких загинули під час виконання інтернаціонального обов’язку. За свободу та незалежність Придністров’я склали голови ще 27 воїнів-афганців. Пам’ять героїв учасники події вшанували хвилиною мовчання.

Звертаючись до ветеранів афганської війни, Вадим Красносельський відзначив їхній подвиг, внесок у збереження миру. Глава республіки наголосив, що всупереч десятиліттям, пам’ять про війну і про подвиг радянського солдата зберігається.

«Радянський Союз тоді вів боротьбу з міжнародним тероризмом, боровся за афганський народ. Радянський Союз ніколи не проводив колоніальну політику. Радянський Союз давав народам свободу. Крім захисту, радянський народ в Афганістані будував дороги, зводив лікарні, школи, дитячі садки. Після радянського солдата, ніхто нічого загалом не будував в Афганістані.
То дійсно був інтернаціональний обов’язок. У Придністров’ї воїни-афганці продовжили виконувати інтернаціональний обов’язок, тільки вже перед багатонаціональним придністровським народом», – наголосив Вадим Красносельський.

Він зазначив також, що радянські війська повернулися з Афганістану переможцями й закликав присутніх зберігати й дотримуватися достовірних історичних фактів.

Урочисті збори продовжилися врученням воїнам-інтернаціоналістам державних нагород. За заслуги перед Батьківщиною, а також за активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді багато з них були відзначені орденами, медалями, грамотами та листами подяки Президента.

Від імені ветеранів тієї війни виступив заступник голови Придністровської Асоціації ветеранів війни в Афганістані Сергій Марченко. Він висловив подяку керівництву країни за підтримку й особливо підкреслив, що в Придністров’ї ставлення до ветеранів-афганців шанобливе.

 «Наші бійці воювали в Афганістані, не шкодуючи життя, з честю та доблестю. Вони чесно виконали військовий обов’язок. На превеликий жаль, нині не в усіх республіках колишнього Радянського Союзу належним чином ставляться і до цієї дати, й до ветеранів тієї війни», – зазначив Сергій Марченко.

Після урочистої частини зі святковим концертом виступили придністровські артисти. Ветерани слухали знайомі пісні про афганську війну, що стали для них рідними, та згадували бойових товаришів.


Віктор РОМАНЮК.

Фото прес-служби Президента.