Огляд урядових новин

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади розглянуто низку питань, що мають першочергове значення для життя республіки.


Одне з них – про незмінність нормативів споживання комунальних послуг у 2024 році. Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник наголосив, що для населення пільги на оплату спожитої води, газу, електрики та тепла залишаться на рівні минулого року. Члени Уряду нормативи затвердили.

Наприклад, норма споживання природного газу за наявності газової плити та газового водонагрівального приладу для приготування їжі та підігрів води становить 27 м3 на одну особу на місяць. Для тих, хто опалює будинок індивідуальними приладами теплопостачання за наявності приладів обліку, норматив (протягом опалювального сезону) залишається на рівні 90 м3 газу на одну особу на місяць.

Щодо електричної енергії, кожному членові сім’ї, зареєстрованому в житловому приміщенні, належить 45 кВт/год на місяць. Для самотніх встановлений норматив 60 кВт/год, якщо ж вони користуються електричною кухонною плитою, то 120 кВт/год.

Незмінними залишилися норми споживання гарячої та холодної води, теплової енергії, а також послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів.

СЕЗОННЕ МИТО НА ВИВЕЗЕННЯ НЕРУБАНОЇ ДЕРЕВИНИ

Уряд відстежує ситуацію відносно експорту паливної деревини. Державний митний комітет зазначає, що за період з 1 січня до 1 листопада 2023 року (за умови усного декларування вантажів) фізичні особи вивезли за межі республіки як товари для особистого користування значну кількість нерубаної паливної деревини. Таким чином, за 10 місяців минулого року вони експортували понад 3 млн кг паливної деревини, що значно виходить за межі поняття «товари для особистого користування» та більше нагадує провадження підприємницької діяльності.

Для контролю над вивезенням цієї категорії товарів одностайним голосуванням членів Уряду запроваджене сезонне мито. Його розмір встановлений у сумі 0,01 долара США за 1 кг. Відтепер вартість 1 м3 нерубаної деревини твердих порід з урахуванням мита складе 1 073 рублі, а м’яких порід – 556 рублів. Такий рівень ставки дасть можливість зберегти конкурентоспроможність товарів, які реалізує ДУП «Придністров’я-ліс».

Захід також сприятиме кількісному обмеженню та періодичності вивезення фізичними особами паливної нерубаної деревини як товарів для особистого користування.

СПИСОК НАВЧАЛЬНОГО ПРИЛАДДЯ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ОНОВЛЕНО

Міністерство з соціального захисту та праці, виявляючи турботу про підтримку сімей, які перебувають у скрутній життєвій ситуації, та забезпечення гідних умов для навчання і розвитку дітей, актуалізувало список письмового приладдя, яке видається школярам з багатодітних та неповних сімей, а також сім’ям іноземних громадян.

Нині в Придністров’ї набори отримують понад 7 тисяч учнів, з-поміж них 359 школярів-біженців. Один канцелярський набір коштує близько 257 рублів. Його склад варіюється в залежності від віку учнів. Зокрема, це зошити, обкладинки для них, олівці грифельні, кулькові ручки, пенал, альбом для малювання, пластилін, акварельні фарби, кольорові олівці, кольоровий папір та щоденник.

Оскільки в республіці повсюдно застосовується електронний журнал, то необхідність у використанні звичних паперових щоденників відпала.

Профільне відомство запропонувало замінити його на актуальне приладдя: для учнів 1–4 класів – кольоровий картон, для учнів старших класів – набір зошитів у клітинку по 36 аркушів.


Iрина МАСЛОВА.