Турбота держави про освіту

Народні обранці на пленарному засіданні Верховної Ради 14 лютого опрацювали низку важливих ініціатив, які стосуються функціонування освітньої галузі.


ПРО НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ

В остаточному другому читанні вищий законодавчий орган ухвалив зміни до Закону «Про освіту». У пояснювальній записці до законопроекту стверджується, що можливі випадки, коли особи, з якими укладений договір про надання освітніх послуг коштом республіканського бюджету, підлягають відрахуванню з організації професійної освіти за недисциплінованість, неуспішність або небажання продовжувати навчання. При цьому Закон «Про освіту» не передбачає відшкодування зазначеними особами коштів республіканського бюджету, витрачених на їхнє навчання.

З метою усунення зазначеної прогалини, проектом закону пропонується встановити, що особи, які навчалися коштом республіканського бюджету, але відраховані з організації освіти за недотримання або порушення статуту організації освіти, правил внутрішнього розпорядку та інших локальних актів із питань організації та провадження освітньої діяльності, невиконання обов’язку з сумлінного освоєння освітньої програми, небажання навчатися, відшкодовують кошти республіканського бюджету, витрачені на їхнє навчання. На студентів, які навчаються на платній основі, зміни закону не поширяться.

За словами заступника міністра просвіти Наталії Солдатової, новий закон діятиме вже з початку нового навчального року і стане для молоді стимулом до більш відповідального ставлення до вибору майбутньої професії.

ПРО ДИСЦИПЛІНУ В ШКОЛІ

У першому читанні депутати ухвалили законопроект, який передбачає внесення змін і доповнень до Закону «Про освіту». Авторами нововведень є народні обранці Iгор Буга, Андрій Сафонов, Павло Шинкарюк.

Про сутність документа в інтерв’ю журналістам розповів Павло Шинкарюк:

«До Верховної Ради та Міністерства просвіти надійшло багато звернень від педагогів і батьків про те, що мобільні телефони та інші гаджети заважають навчальному процесу. Тому й виникла ідея щодо розробки такого законопроекту, який заборонить у школах користуватися гаджетами, щоб наші діти були зайняті лише навчанням. Користуватися мобільними телефонами можна буде тільки у надзвичайних ситуаціях, коли, наприклад, потрібно викликати швидку допомогу».

Під час обговорення проекту закону в першому читанні депутати цікавилися, чи можливо прописати в законі користування гаджетами на уроках з освітньою метою. За словами авторів законопроекту, опрацювання цього питання триватиме під час підготовки проекту закону до другого читання.

ПРО ЗНИЖЕННЯ НАВАНТАЖЕННЯ НА ПЕДАГОГІВ

Ініціатори поправок до Закону «Про освіту» Ігор Буга, Андрій Сафонов та Павло Шинкарюк запропонували також полегшити завантаженість педагогів. На думку авторів законопроекту, заповнення планів та звітів, а також підготовка до уроків забирає багато часу.

Таким чином, фактичне навантаження учителів значно перевищує норму, встановлену трудовим законодавством – не більше 40 годин на тиждень.

Щоб виключити зайву бюрократизацію та звітність, а також знизити документаційне навантаження на педагогів, депутати запропонували на рівні закону закріпити норму, згідно з якою вичерпний перелік документації, яку мають готувати педагоги, визначатиме Міністерство просвіти.

Однак, місцеві управління народної освіти (за погодженням із Мінпросом) зможуть затверджувати додатковий список документації.

Документ ухвалений у першому читанні.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото сайта vspmr.org.