РУТЛ-К – другий дім для дітей-біженців з України

По сусідству ми живемо

Уже другий рік перебувають у Придністров’ї тисячі жителів України, яких ситуація, що склалася, змусила залишити рідні домівки. У березні 2022 року газета «Гомін» опублікувала матеріал про школярів-біженців «Допоможи посміхнутися дітям з України». Тоді ця стаття викликала бурхливе обговорення та безліч відгуків. За два роки редакція вирішила повернутися до порушеної теми. Що ж змінилося за ці два складні та значущі роки для українських прибульців?


На сьогодні в Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі (РУТЛ-К) навчається 75 школярів, які з лютого 2022 року прибули з України. РУТЛ-К – це освітня установа ПМР, в якій таких дітей навчається найбільше. Є класи, де кількість новачків перевищує кількість придністровських учнів. За цей час удалося забезпечити учнів підручниками. Найбільша проблема їхньої адаптації полягає в тому, що навчальні програми ПМР та України дуже різняться й особливо з гуманітарних предметів.

■ «Це об’єктивна проблема, проте вона вирішувана, – пояснила директор ліцею-комплексу Тетяна Гілаш. – Ми розв’язуємо її шляхом упровадження та розвитку системи факультативів: вводимо ті навчальні дисципліни, яких насамперед потребують діти. Дещо складніше подолати різний рівень знань школярів-новачків та їхнє особистісне ставлення до навчання в Придністров’ї. Останнім часом форми їхньої освіти до приїзду в нашу республіку були різні: одні вчилися, як зазвичай, – очно, інші – на «віддаленні». З «дистанційників» ніхто нічого особливо не вимагав, вони просто слухали те, що розповідали їм учителі через відеозв’язок. І все. Тому рівень знань у них є відносно низьким».

Маємо ще проблеми й суб’єктивні. Одні приїхали до нас учитися всерйоз і надовго. Мета інших – пересидіти в Придністров’ї все, що відбувається сьогодні, та повернутися додому. Ось такі не навчаються, а відбувають номер. Важливу роль відіграє ставлення до навчання батьків. Є мами й тата, які розуміють: у здобутті знань простоїв бути не повинно. Та є й інші, які «перечікують».

«Цього літа до нас прийшла мама з дитиною, – продовжила розповідь Тетяна Андріївна. – Вони приїхали з Одеської області. Дівчинка мала б іти до третього класу. Проте під час тестування з’ясувалося, що вона навіть у межах 10 рахувати не вміє. Для усунення прогалин і недоліків, мати сама запропонувала, щоб дитина ще раз пройшла навчання у другому класі».

Минулого року Президент Вадим Красносельський написав у своєму телеграм-каналі: «Ми постаралися не тільки забезпечити біженців житлом, харчуванням, медичним обслуговуванням, а й створити умови, щоб вони могли здобувати якісну безкоштовну освіту та мали змогу працювати». У РУТЛ-К, дійсно, всі школярі, які прибули з України, вже вдруге цього навчального року одержали безкоштовне канцелярське приладдя. Крім того, їх годують безкоштовними обідами – на рівні наших пільговиків із багатодітних сімей.

А. Король у першому ряду справа

Наш кореспондент під час відвідин ліцею-комплексу поспілкувався з підлітками з України. У 8-А класі їх найбільше – 14 осіб, та найсміливішими були Артем Король і Данило Дедулов. Артем приїхав з Одеси, в ліцеї-комплексі навчається з лютого 2022 року.

«Зустріли мене і в ліцеї, і в класі привітно, я навіть сказав би дружелюбно, – розповів він. – Зі знайомствами проблем не було. Мені клас дуже сподобався, дружній. Через місяць-другий знайшов справжніх друзів. Проблем після переходу з одеської школи до РУТЛ-К теж не відчув. Навчання давалося легко. Мій особливий респект учителям. За доброту, увагу, прагнення допомогти».

Данило Дідулов – із Роздільної. Стаж його навчання в РУТЛ-К менший, ніж у Артема – рік та кілька місяців.

«Найбільше мене вразило, що мені всі дійсно були раді, – ділиться враженнями школяр. – Кожен прагнув допомогти, чим міг. По-друге, багато цікавих уроків, корисних для життя: суспільствознавство, безпека життєдіяльності, профорієнтація, історія. Але я розумів, що знань у мене менше, ніж у нових друзів. Це стимулювало мене вчитися краще, викладатися на повну. Сьогодні я навчаюся з придністровцями на рівних. Велике спасибі вчителям ліцею. Вони тут дуже добрі та завжди готові допомогти. Це мене радує».

«Юнаки хороші – здібні, старанні, ввічливі», – говорить про хлопців класний керівник 8-А класу Ольга Шарапова. – Втім, як і більшість тих, хто приїхав з України. З такими учнями приємно працювати й зовсім неважливо, звідки вони – з Тирасполя чи Одеси, Дністровська чи Роздільної».

У РУТЛ-К діти з України знайшли порозуміння, відчули теплоту і турботу придністровців – справжній домашній затишок і спокій.


Павло ОСТАПЕНКО.
Фото автора (на фото А. Дедулов на першому дзвінке).