Легенда придністровської фотографії

У центральній бібліотеці столиці відкрилася виставка «Слід», присвячена пам’яті фотохудожника Олександра Паламаря.


Символічна назва експозиції розкриває багатогранний спадок талановитого майстра. Єкспозицію робіт Олександра Паламаря підготував син Олександр. Деякі фотографії батька він видрукував зі старих плівок, що зберігаються в сімейному архіві. На виставці представлено понад 600 робіт. За словами нинішнього голови Спілки фотохудожників Iгоря Касьянова, вони охоплюють різні творчі етапи життя майстра та його учнів.

З юних років Олександр Олександрович захоплювався фотографією. Створив і сам 13 років керував фотостудією. З 2006 року його обрали головою правління Спілки фотохудожників Придністров’я, він був членом творчих об’єднань Радянського Союзу, Придністров’я та Молдови. Фотограф є автором багатьох книг і фотоальбомів, провів 5 персональних виставок.

Ігор Касьянов поділився спогадами: «В дитинстві я познайомився з фотографією, відвідуючи заняття у студії «Взгляд» під його керівництвом. Завдяки нашому наставникові, хлопці та дівчата відкривали новий для себе світ, стверджувалися в ньому, як художники. Приємно, що відвідувачі виставки мають можливість побачити деякі роботи його вихованців. Невипадково поміж них багато переможців не лише республіканських, всесоюзних, а й міжнародних фотоконкурсів».

Завдяки фотографіям, вдалося зберегти для жителів республіки пам’ять про їхніх рідних. На одній із робіт зображений тираспольчанин Віктор Єпур.

■ Його дружина Лідія поділилася історією створення фотографії: «Мій чоловік часто брав участь у різних громадських заходах. Олександр Паламар зробив кадр із ним, коли Віктор чекав початку мітингу».

Протягом багатьох років майстра особисто знав і з ним спілкувався народний художник Придністров’я Сергій Панов. За його словами, роботам Олександра Паламаря властиві правильна просторова композиція, відповідність темі.

Для багатьох фотографів Придністров’я майстер був не тільки колегою, а й наставником. Член Спілки фотохудожників Микола Феч разом з Олександром Олександровичем побував у багатьох куточках республіки. Він вважає, що навчився у нього вимогливості, насамперед щодо самого себе.

Одним із важливих напрямів фотодіяльності О. Паламаря є пейзажна фотографія, яка розкриває красу і велич природи Придністров’я. У цьому впевнений фотомитець Віталій Калерін. Перед кожним із тематичних блоків є QR-код, з допомогою якого можна потрапити на сайт з великою кількістю робіт Олександра Паламаря.

Придністровці матимуть можливість долучитися до творчості видатного фотомайстра впродовж усього місяця.


Андрій КРАВЧЕНКО. 

Фото автора.