Найбільш популярну професію здобувають тут

Дністровський технікум енергетики та комп’ютерних технологій можна назвати унікальним. Аналогічних навчальних закладів цього профілю немає у країнах близького закордоння. Своєю історією та випускниками він по праву пишається. Це альма-матер практично всіх енергетиків нашої республіки.

Випускники цього навчального закладу гідно трудяться, а багато з них продовжують навчання далі, йдуть у науку й обіймають провідні посади в енергетичній галузі Придністров’я та за його межами. В історії технікуму є різні сторінки, були й залишаються певні складнощі, проте незаперечним є той факт, що знання тут дають якісні. Надзвичайно важливо, що його випускникам не доводиться шукати роботу, адже енергетика – це галузь, яка пронизує всі види промислових галузей, житлово-комунальне господарство і побут людей.

На сьогодні в ДТЕіКТ на стаціонарі та заочно навчається близько 400 осіб. Більшість – на бюджетній основі. За довгі роки функціонування навчального закладу тут створено умови для плідного навчання. Є обладнані всім необхідним аудиторії, спортивний зал і майданчик, актовий зал та їдальня. Іногороднім тут надають гуртожиток. Студентів (а це переважно юнаки, схильні до техніки) складність навчального процесу не лякає. Про майбутню професію та особисті плани ми поговорили з учнями третього та четвертого курсів.

Гліб Васильєв – відмінник навчання, спеціальність «Технік-електрик»: «Моя спеціальність є однією з основних в електроенергетиці. Її завдання – забезпечення надійного електропостачання об’єктів усіх видів, від підприємства до цілого міста. Я зможу обслуговувати та здійснювати налагодження електроустановок на заводі або електростанції. Нам викладають основи та способи електромонтажних робіт. Професія, яку я обрав, складна, однак дуже цікава і є однією з найбільш потрібних. Якщо не лінуватися, то навчатися в нашому технікумі легко. Я вже давно вирішив, що вчитимусь далі».

Микита Шупинський, спеціальність «Електричні станції, мережі та системи»: «Вважаю обрану професію однією з найбільш перспективних. Структура енергетики містить три ключові сегменти: генерований, розподілений і споживчий сервіси. Вони завжди розвиватимуться. Влітку я вже працював електриком, мені дуже сподобалося. По закінченні технікуму я повернуся в Дубоссари. Попрацюю. Потім планую вступати до Одеського національного політехнічного університету».

Микита Зелених, спеціальність «Технік-теплотехнік теплових електричних станцій»: «Мій дідусь працював на Молдавській ДРЕС, до нашого технікуму я прийшов за його порадою. І жодного разу не пошкодував про це. Нас навчають дуже грамотні й доброзичливі педагоги. Особисто мені цікаво вчитися, і культурне життя тут вирує».

Артем Кристюк, спеціальність «Монтаж, наладка та експлуатація електрообладнання промислових будівель та споруд підприємств»: «Цю професію я обрав давно, оскільки у моїй родині всі працюють в енергетиці. У навчанні мені допомагає те, що я захоплююся інформатикою та комп’ютерною технікою. По закінченні технікуму думаю повернутися до рідної Рибниці. Сподіваюся знайти роботу на ММЗ. Набуду практичного досвіду і заочно вчитимусь далі».

Мирослав Коршунов, спеціальність «Технік-електрик, монтаж, наладка та експлуатація електрообладнання промислових будівель та споруд підприємств»: «Обрана професія мене дуже зацікавила. Вона потрібна як у нас, так і в інших країнах. Поки що я не вирішив остаточно: поїду за кордон чи залишуся тут. Батьки хочуть, щоб я жив, працював і вчився далі в Придністров’ї».

Олександр Іванов, спеціальність «Теплові електричні станції»: «У нашому технікумі дуже досвідчені й захоплені викладачі. Вони зуміли пробудити в мені справжній інтерес і повагу до електроенергетики. Завдяки цьому я вчуся добре і з великим бажанням. Тим, хто захоче вступити до нашого технікуму, потрібно знати й любити фізику, хімію й математику. Своє майбутнє я пов’язую з Молдавською ДРЕС і планую заочне навчання в Одеському національному політехнічному університеті».

Максим Марандич, спеціальність «Теплотехнік»: «У школі мені легко давалися точні науки, й за порадою батька я вступив до технікуму. Енергетик – це складна чоловіча професія, до того ж дуже потрібна. Щоб оволодіти нею, потрібно чітко розставити життєві пріоритети. Насамперед – навчання, а потім – усі радощі студентського життя».

Сергій Московчук, спеціальність «Теплові електричні станції»: «Енергетика завжди буде актуальною, а на сьогодні вона тісно пов’язана з комп’ютерним супроводом професійної діяльності. Я знаю, що фахівці нашого профілю скрізь можуть влаштуватися на роботу, яка до того ж непогано оплачується. Кажуть що після технікуму навчатися у вищому навчальному закладі набагато легше. Я впевнений, що без роботи не залишуся і зможу сам заробити на свою вищу освіту».

Зауважу, як серйозно студенти говорять про своє майбутнє, який діловий у них настрій. Це, звичайно, заслуга професійного педагогічного колективу, який сам кує собі кадри з випускників і робить усе, щоб хлопці, здобуваючи спеціальність, вели повноцінне громадське і культурне життя. Багато важливих питань вирішують вони спільно з педагогами та адміністрацією на студентських радах. У такий спосіб тут готують студентів до майбутнього активного самостійного життя і трудової діяльності. Гасло технікуму «Без тепла і світла не може жити планета!» підкреслює відповідальність професії перед суспільством. А складність, всепроникливість і невичерпність  можливостей електроенергетики спонукають випускників продовжують освіту. Таку можливість їм нададуть у Придністровському державному університеті імені Т. Г. Шевченка, а також в інших навчальних закладах.

За словами директора технікуму Надії Залевської, навчальний заклад був створений ще в 60-і роки минулого століття, щоб забезпечити енергетичну галузь, яка починала розвиватися, спочатку будівельниками такого енергогіганта, як Молдавська ДРЕС, а потім кваліфікованими кадрами для її експлуатації та забезпечення споруджуваних промислових підприємств. Нагадаємо, що завдяки введенню в дію 1964 року першої черги Молдавської ДРЕС жителі нашого краю назавжди забули, що таке гасова лампа, а економіка всієї, тоді ще Радянської Молдавії зробила значний ривок. Нині цей флагман енергетики й гарант економічної безпеки нашої країни, а також Дубоссарська ГЕС та інші енергетичні підприємства, своєю успішною роботою багато в чому зобов’язані тому, що їхні трудові колективи поповнюються добре освіченими енергетиками середньої ланки.

Керівництво технікуму зацікавлене в тому, щоб навчальний заклад відповідав вимогам ринку праці. Крім традиційних спеціальностей («Електричні мережі та системи»; «Монтаж, наладка та експлуатація промислового електрообладнання і цивільних будівель»; «Теплові електричні станції»), 2018 року технікум здійснить набір на дві нові, досить актуальні спеціальності: «Інформаційні системи за галузями» (комп’ютерні технології та програмування) і «Теплопостачання і теплотехнічне обладнання» (обслуговування котелень, міні-котелень і опалювальних систем).

Вступити до ДТЕіКТ можна на базі 9, 10 та 11 класів. Місця переважно бюджетні. Платне навчання передбачає суму 3 100 рублів на рік, на заочному відділенні – близько 2 000 рублів. Наприклад, подібна освіта в Англії коштує до 35 тисяч фунтів стерлінгів на рік. Упорядкований гуртожиток надається всім, хто має в ньому потребу. Оплата – близько 110 рублів на місяць. Міністерство просвіти ПМР планує здійснити тут ремонтні роботи, отже, умови буде поліпшено.

Звичайно, директор технікуму мріє про комп’ютерні програми та тренажери, електронні дошки, нові меблі тощо. І водночас Надія Залевська із задоволенням відзначила, що майже 100 відсотків випускників технікуму після його закінчення та армійської служби працевлаштовуються за фахом.

«Здобуті у нас навички та знання, – наголосила вона, – дозволяють успішно працювати й прагнути до більшого. У хлопців майже немає вільного часу, тому що вони відвідують лекції, спортивні секції, творчі гуртки, беруть участь у змаганнях, концертах та фестивалях. І, звичайно, після цього міцно сплять! Ми навчаємо вчитися і не гаяти часу. Про це на зустрічі випускників добре сказав наш колишній студент, нині директор Тираспольського комбінату хлібопродуктів Олександр Розенберг: «У Дністровському технікумі мене навчили ремесла, а потім я закінчив два інститути. Коли мої діти підростуть, і настане час здобувати професію, я пораджу їм спочатку добре освоїти ремесло, а потім уже йти вчитися далі».

Лара   ЧАЙКА.