Зустріч абітурієнтів з ректором ПДУ

У Придністровському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка організували Тиждень відкритих дверей. На цей період факультети, інститут і філії ПДУ відчинили свої двері для старшокласників та їхніх батьків, провели ознайомчі та просвітницькі заходи.

Головною подією Тижня відкритих дверей у ПДУ стала зустріч з керівництвом університету. Ректор, проректори, декани, керівники підрозділів вищого навчального закладу відповіли на запитання майбутніх випускників: як стати студентом провідного ВНЗ республіки, які іспити необхідні для вступу, які пільги і для яких категорій абітурієнтів передбачені тощо.

«Нині ПДУ – це класичний університет дослідницького типу з трирівневою системою освіти, головним вектором якого є навчально-виховна, науково-дослідна та інноваційна діяльність. Це єдиний державний навчально-науковий центр Придністров’я з підготовки педагогічних і наукових кадрів вищої кваліфікації», – зазначив Степан Іорданович Берил у своїй вітальній промові до присутніх в актовій залі. Також ректор нагадав абітурієнтам: «Придністровський університет славиться десятками поколінь учених, викладачів і студентів, які зробили гідний внесок у розвиток науки, освіти, культури та суспільно-політичного життя держави. Минають десятиліття, змінюються покоління випускників, і всі вони примножують значення та авторитет Alma mater».

Начальник відділу психологічного супроводу та профорієнтаційної роботи Ілона Клименко розповіла школярам про те, як вибрати професію. Вона роз’яснила абітурієнтам питання, які часто виникають під час приймальної кампанії. У свою чергу проректор з молодіжної політики Валентина Єні розповіла про яскраве й насичене університетське життя і про роботу з молоддю.

Про зміни у вступних випробуваннях 2018 року розповів перший проректор ПДУ Микола Смоленський. За його словами, цього року планується спрощений формат вступних іспитів. Тепер у школах випускники складають тільки два обов’язкові екзамени – з рідної мови та математики. Усі інші іспити складаються вже в університеті в рамках вступних випробувань.

Микола Миколайович також пояснив, що університет повернувся до формату 100-відсоткової оцінки, до залікових принципів. «Якщо хтось цього року незадоволений оцінками ЄДІ, він може в рамках вступних іспитів зробити ще одну спробу. Ми зараховуватимемо кращі результати. Школярі, охочі до нас вступити, можуть записуватися на попереднє тестування, яке відбудеться наприкінці квітня. Самі вступні екзамени розпочнуться в середині липня», – підкреслив проректор.

Про хід приймальної кампанії 2018 року, досвід попередніх років і про нововведення розповів відповідальний секретар приймальної комісії Василь Гуцу.

По завершенні зустрічі з керівництвом університету школярі мали можливість поспілкуватися особисто з керівниками факультетів, інституту, філій, дізнатися про особливості вступу на обрану спеціальність. Їм була надана повна інформація про освітні програми, стандарти й науково-дослідну роботу в стінах ПДУ.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.