ГОЛОС НАРОДУ ПОВИНЕН БУТИ ПОЧУТИЙ

Ранок 28 лютого 2024 року. Ще немає 9:00, а біля входу в Палац Республіки вже зібралася величезна черга. Настрій у всіх піднесений, на обличчях – відкриті посмішки. У цьому місці фізично відчувається позитивна енергія людей, що стоять поруч. Усі жваво обговорюють майбутню подію – VII З’їзд депутатів усіх рівнів Придністров’я.


10:00. У Великому залі Палацу Республіки вже немає жодного вільного місця, а до початку з’їзду ще ціла година. Пізніше з доповіді голови мандатної комісії стало відомо, що на форум прибуло 620 делегатів і понад 30 запрошених. Делегати – це депутати Верховної Ради, міських, районних, сільських та селищних Рад народних депутатів. Поміж запрошених – Президент Вадим Красносельський, члени Уряду, зокрема його голова Олександр Розенберг, керівники відомств, глави міських і районних держадміністрацій, представники громадських організацій, члени Дорадчих зборів перших придністровських депутатів. Саме вони звернулися до Глави держави та депутатів Верховної Ради з пропозицією скликання VII З’їзду депутатів усіх рівнів.
11:00. Голова Верховної Ради Олександр Коршунов оголошує з’їзд відкритим. Лунає гімн ПМР трьома офіційними мовами. Обираються робочі органи заходу: президія, мандатна, рахункова, ревізійна комісії, секретаріат. У президії – Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, його заступник Галина Антюфєєва, голови міських і районних Рад народних депутатів.

Для чого був скликаний з’їзд? На це запитання журналістам відповіла заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва:

«Ситуація, що склалася на сьогодні, турбує всіх нас. Ми зібралися, щоб розв’язати найважливіші для республіки питання, щоб у нашій країні люди жили мирно, щасливо, у злагоді з сусідами. Ми хочемо бути почутими. У кожного депутата є зобов’язання перед виборцями. Ми усвідомлюємо: все робиться для того, щоб загнати нас у конституційне поле Молдови. Всі розуміють, наскільки це неприйнятно для нас, чим нам загрожує».

Таку думку підтвердили наступні доповіді керівників республіки та виступи делегатів.
З вітальним словом до учасників з’їзду звернувся Олександр Коршунов. Він зробив невеликий екскурс в історію проведення форумів депутатів усіх рівнів, змалював нинішні загрози та виклики, що стоять перед Придністров’ям, і закликав делегатів:

«Ми зобов’язані продовжити відстоювати наше право на власну історичну пам’ять та ідентичність, на розвиток придністровської державності, на мирне і гідне життя. Сьогодні ми від імені народу Придністров’я звертаємося до всіх наших партнерів і міжнародних структур, які мають вплив на посадових осіб РМ, з вимогою змусити їх відмовитися від політики економічного удушення Придністров’я. Не допустити перетворення нашої республіки в резервацію або гетто ХХІ століття. Голос народу Придністров’я повинен бути почутий!».

Головною темою порядку денного з’їзду стало обговорення політичної та соціально-економічної ситуації в країні. Детально про це говорили міністр закордонних справ Віталій Iгнатьєв та перший заступник Голови Уряду Сергій Оболоник. У численних виступах, що лунали трьома офіційними мовами, депутати підтвердили прихильність народу ПМР до мирного шляху розв’язання проблем і повернення до конструктивних переговорів.
Звертаючись до делегатів з’їзду, Президент Вадим Красносельський кваліфікував дії Молдови як злочин проти придністровського народу. У своїй промові він визначив такі принципи існування республіки:

«Ми дотримуємося трьох основних принципів у розвитку ПМР: політичної стабільності, економічної самодостатності та соціальної справедливості, які складають основу державної ідеї. Її суть – незалежність республіки з набуттям визнання; продовження формування спільності «придністровський народ» шляхом розвитку мов, культури та традицій кожного з народів, що проживає у Придністров’ї; побудова соціально орієнтованої держави з ринковою формою економіки. Ми не зійдемо з цього шляху. Це – вибір придністровського народу. Наш народ має право бути почутим».

Усі принципи були відображені в підсумкових документах з’їзду – резолюції та декларації, прийнятих делегатами одностайно.


РЕЗОЛЮЦІЯ VII З’їзду депутатів усіх рівнів Придністровської Молдавської Республіки

У Тирасполі 28 лютого 2024 року відбувся VII З’їзд народних депутатів усіх рівнів ПМР, присвячений виробленню рішень і стратегії розвитку країни в умовах безпрецедентного економічного тиску Республіки Молдова, а також відсутності доступних переговорних механізмів для врегулювання ситуації.

Заслухавши виступи учасників зібрання, підкреслюємо:
■ У поточних умовах глобальної й регіональної нестабільності, трансформації всього політичного світоустрою Придністровська Молдавська Республіка зіткнулася з небувалими викликами та загрозами економічного, соціально-гуманітарного, військово-політичного характеру.
■ Молдова посилила застосування блокадно-обмежувальних заходів, спрямованих на підрив економічного потенціалу, руйнування основ незалежності та державності, нав’язування чужих цінностей, що суперечать історичній правді та основам ідентичності єдиного багатонаціонального придністровського народу.
■ Міжнародний переговорний процес Придністровської Молдавської Республіки з Республікою Молдова штучно загнали в стан стагнації. Кишинів упродовж низки років відмовляється від прямих відкритих переговорів на рівні вищого керівництва двох сторін, а практично всі раніше досягнуті домовленості грубо порушуються або ігноруються Молдовою.
■ На тлі посилення тиску на Придністров’я і штучного обмеження функціональності міжнародних політико-дипломатичних механізмів сусідня Молдова здійснює прискорену мілітаризацію і прагне до руйнування дієздатності успішної та ефективної миротворчої операції.
У зв’язку з цим ми, як представники інтересів багатонаціонального народу Придністров’я, беручи до уваги наявну кількість прямих загроз, що стоять перед республікою, вважаємо за необхідне:
1. Заявити про те, що придністровський народ залишається згуртованим, єдиним і не зверне зі шляху захисту власної ідентичності, невіддільних прав і свобод своїх громадян, зміцнення державності ПМР.
2. Прийняти декларацію VII З’їзду депутатів усіх рівнів ПМР.
3. Затвердити й направити звернення на адресу Федеральних Зборів Російської Федерації, Організації Об’єднаних Націй, всіх учасників міжнародного переговорного формату «5+2», Організації з безпеки та співробітництва у Європі, Міжпарламентської Асамблеї держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, Парламенту Європейського Союзу і Міжнародного комітету Червоного Хреста.


Віктор РОМАНЮК.

Фото прес-служби Президента.