ДЕКЛАРАЦІЯ VII З’їзду депутатів усіх рівнів Придністровської Молдавської Республіки

Ми, делегати VII З’їзду депутатів усіх рівнів Придністровської Молдавської Республіки, які є всенародно і демократично обраними представниками народу, депутатами Верховної та місцевих Рад, що представляють корінні інтереси населення Придністров’я, прагнучи до забезпечення миру, безпеки та процвітання республіки:
► керуючись цілями реалізації волі народу, вираженої на всіх референдумах,
► ґрунтуючись на положеннях Конституції ПМР, Декларації про незалежність ПМРСР, законів і Стратегії розвитку ПМР на 2019–2026 роки,
► беручи до уваги рішення попередніх з’їздів депутатів усіх рівнів ПМР,
► підтверджуючи прихильність загальнолюдським цінностям і міжнародному праву, включаючи право народів на самовизначення та вільний розвиток,
► виходячи з того, що Придністров’я є демократичною правовою суверенною державою, яка довела за більш ніж 33 роки свою спроможність, здатність брати участь у міжнародних відносинах і нести міжнародні зобов’язання, підтримувати мир і безпеку, забезпечувати гідні умови життя своїх громадян,
► підкреслюючи непорушність чинного формату миротворчої місії на Дністрі,
► не сприймаючи організований проти Придністров’я безпрецедентний економічний тиск з боку сусідньої Молдови, що включає незаконні, фінансово-економічні побори з кожного громадянина, які суперечать універсальним принципам вільної торгівлі,
► відкидаючи штучне блокування політико-дипломатичних механізмів урегулювання, включаючи багаторічну відмову Молдови від взаємодії з Придністров’ям на рівні вищого політичного керівництва та її самоусунення від повноцінної роботи переговорного формату «5+2»,
► орієнтуючись на мирну взаємодію на основі
принципів рівноправності Молдови та Придністров’я,
► усвідомлюючи відповідальність перед Батьківщиною і майбутніми поколіннями,

ЗАЯВЛЯЄМО:
Державність і незалежність ПМР проголошені відповідно до основоположних документів міжнародного права, які включають Статут ООН, Загальну декларацію прав людини, та додатково підтверджені Консультативним висновком Міжнародного Суду ООН від 22 липня 2010 року, що констатує відсутність розбіжності між Декларацією про проголошення незалежності та міжнародним правом.

Головною метою та принципами розвитку ПМР є політична стабільність, економічна самодостатність і соціальна справедливість з орієнтацією на зміцнення незалежності й набуття широкого міжнародного визнання, захист прав, свобод та ідентичності придністровського народу.

Самобутній придністровський народ, що існував століттями, в період незалежності Придністров’я дістав додатковий стимул до вільного розвитку і самовираження своєї ідентичності, становить собою унікальну багатонаціональну спільність, що об’єднує представників понад 70 національностей. Наша ідентичність кардинально відрізняється від бессарабської або румунської ідентифікації населення сусідньої Молдови, до якої Придністров’я історично не має ніякого відношення й апріорі не може бути частиною чужого ціннісного, національно-культурного та мовного простору.

Придністров’я відбило збройну агресію Молдови, що призвела до загибелі сотень мирних жителів, за яку досі ніхто не поніс покарання. Відстоявши право на можливість самостійно визначати власне майбутнє, Придністров’я продовжить домагатися політико-правової оцінки нелюдської військової агресії з боку Молдови з метою міжнародного засудження та одержання гарантій недопущення повторення подібних злочинів у майбутньому.

Придністров’я десятиліттями брало участь у переговорному процесі з РМ, прагнучи до пошуку шляхів мирного врегулювання конфлікту, до встановлення державно-правових відносин, що забезпечують всю сукупність прав та інтересів нашого народу. На відміну від ПМР, керівництво Молдови багаторазово порушувало раніше узгоджені домовленості, показуючи нездатність до відкритого цивілізованого діалогу, небажання і неготовність враховувати інтереси нашого багатонаціонального народу.

З великим занепокоєнням зазначаємо, що Молдова продовжує деструктивний курс на соціально-економічне задушення Придністров’я, навмисно нагнітаючи напруженість, прагне зруйнувати крихкий баланс і стабільність у регіональному просторі.

У 2023 році Молдова ухвалила поправки до Кримінального кодексу (так званого «Закону про сепаратизм»), створивши передумови для кримінального переслідування буквально кожного громадянина Придністров’я. Придністровці піддаються дискримінації та свавіллю під час перетину кордону РМ, жителів Придністров’я депортують, розлучаючи їх із сім’ями. Разом з тим Молдова прагне зруйнувати нашу систему охорони здоров’я. Заблоковані постачання в При-
дністров’я діагностичного обладнання для лікувальних установ, забороняється імпорт рентген-техніки в республіку, чим порушується природне право людини на життя і здоров’я. Через антигуманні дії Молдови загострилася проблема ввезення в республіку медикаментів, внаслідок чого громадянам Придністров’я доводиться долати дефіцит і зростання вартості ліків.

З 1 січня 2024 року Молдова ввела грабіжницькі мита щодо придністровських підприємств, ці платежі відбирають, вилучають із нашого бюджету, а осідають кошти в бюджеті сусідньої держави, яка не має ніякого відношення до наших громадян. Економіка республіки опинилася під тягарем подвійної оплати митних зборів, що провокує зростання цін, руйнування великого і малого бізнесу, порушення традиційних торгово-економічних зв’язків з безліччю держав світу.
Молдова фактично розв’язала проти нашого народу економічну війну, навмисно створюючи передумови для багатомільйонного дефіциту бюджету і катастрофічного зниження торгівлі. Своїми діями сусідня держава грубо порушує невіддільні права і свободи людини, закріплені в універсальних джерелах права.

Навіть після трьох десятиліть міжнародного переговорного процесу Молдова ні в минулому, ні сьогодні не здатна визнати за жителями Придністров’я наявність у них невіддільних загальнолюдських прав і свобод, відмовляючи їм у реалізації базових нагальних потреб: права на особисту безпеку і недоторканність, права на захист життя і здоров’я, права на свободу пересування, права на свободу переконань і їх вільне вираження, права на захист від будь-яких форм дискримінації, неприпустимість довільного затримання або вигнання та багатьох інших.
Відтоді, як керівництво Молдови обрало і закріпило курс на Європейський союз, на Придністров’я чиниться найбільший соціально-економічний тиск та найбільш масово порушуються права і свободи громадян республіки, що прямо суперечить європейським принципам і підходам щодо захисту прав людини й вільної торгівлі.

З осені 2019 року Молдова навмисно заблокувала нормальний режим роботи міжнародного формату «5+2», і всі ці роки продовжує ухилятися від політичного діалогу на рівні вищого керівництва сторін. Крім того, Кишинів відмовився від виконання майже всіх раніше досягнутих угод з Придністров’ям, включаючи останній пакет протокольних рішень соціально-гуманітарної спрямованості, підписаних у 2016–2018 роках.

Нинішня критична ситуація вимагає термінового і максимально активного міжнародного втручання з метою запобігання ескалації напруженості й недопущення кризового розвитку ситуації.

КОНСТАТУЄМО:
Висловлюємо підтримку керівництва і всіх гілок влади ПМР у просуванні державного курсу, визначеного волею народу.
Переконані в тому, що тільки суверенітет Придністров’я є невіддільною та принциповою умовою захисту самобутньої ідентичності, а також основних прав і свобод нашого багатонаціонального народу, закріплених у базових принципах міжнародного права та положеннях Статуту ООН.

Наголошуємо на непорушній важливості миротворчої місії на Дністрі, яка має величезну підтримку населення не лише Придністров’я, а й сусідньої Молдови. Миротворча операція повинна тривати аж до остаточного і справедливого врегулювання конфлікту, всупереч будь-яким політичним демаршам Молдови та спробам зруйнувати базову мирну угоду від 21 липня 1992 року.

Схвалюємо зусилля держави щодо збереження справжньої історичної пам’яті Придністров’я і не дозволимо нікому нав’язати нашому народові, особливо молодому поколінню придністровців, помилкове й чуже нам трактування історії, підміну понять і ворожі самій сутності людського буття псевдоцінності.

Висловлюємо підтримку дипломатичним зусиллям, спрямованим на регулярну взаємодію з міжнародними учасниками переговорного процесу у форматі «5+2», прагнення використовувати наявні механізми та адекватні міжнародні переговорні майданчики для захисту державності, прав і свобод придністровських громадян, економічних і всіх інших законних інтересів суспільства й держави.

Відзначаємо принципову важливість консолідації суспільства і держави в досягненні стратегічних завдань Придністровської Молдавської Республіки.
Придністров’я, як і раніше, схильне до мирних політико-дипломатичних методів урегулювання розбіжностей. Разом з тим воно буде наполегливо боротися за власну ідентичність, права та інтереси придністровського народу і не відмовиться від їх захисту, попри будь-які форми шантажу і зовнішнього тиску.

ВВАЖАЄМО ЗА НЕОБХІДНЕ:
1. Прийняти звернення на адресу Ради Федерації та Державної Думи Російської Федерації з проханням про реалізацію дипломатичних заходів щодо захисту Придністров’я в умовах посилення тиску Молдови з урахуванням факту постійного проживання на території ПМР понад 220 тисяч громадян Росії та унікального позитивного досвіду російської миротворчої діяльності на Дністрі, а також статусу гаранта і посередника в переговорному процесі.
2. Прийняти звернення на адресу Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй з проханням урахувати невіддільні права придністровського народу, гарантовані міжнародними нормами, припинити порушення сусідньою Молдовою прав і свобод громадян ПМР і не допустити провокацій, що ведуть до ескалації напруженості.
3. Прийняти звернення на адресу учасників міжнародного переговорного процесу у форматі «5+2».
4. Прийняти звернення на адресу Організації з безпеки та співробітництва у Європі з закликом вплинути на керівництво Молдови з метою повернення до адекватного діалогу в межах міжнародного переговорного процесу, припинити порушення сусідньою Молдовою прав і свобод громадян Придністровської Молдавської Республіки, а також забезпечити умови для цивілізованого врегулювання конфлікту.
5. Прийняти звернення на адресу Міжпарламентської Асамблеї держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав із закликом до недопущення ескалації на Дністрі.
6. Прийняти звернення на адресу Парламенту Європейського союзу з проханням докласти зусиль для запобігання тиску Молдови та порушення прав і свобод придністровців.
7. Прийняти звернення на адресу Міжнародного Комітету Червоного Хреста з закликом створити умови для забезпечення соціально-гуманітарних прав, інтересів і невіддільних свобод усіх жителів Придністров’я.


Фото прес-служби Президента.