Соціальна підтримка – важливе завдання держави

Ухвалення в остаточному читанні законопроекту, що стосується підвищення зарплат педагогам і медикам, було основним питанням порядку денного на черговому пленарному засіданні Верховної Ради.


Підтримка освітян і медиків

У другому остаточному читанні члени вищого законодавчого органу ухвалили зміни та доповнення до Закону «Про республіканський бюджет на 2024 рік». Були внесені зміни до видаткової та доходної частини головного фінансового документа на 2024 рік, щоб забезпечити збільшення виплат для педагогів з 1лютого, а для медиків – з 1 квітня.

Підвищення розміру оплати праці педагогам відбудеться шляхом збільшення розрахункового рівня мінімальної заробітної плати: з 9,4 руб. до 11,8 руб. за 1 РР МЗП. Перерахують педагогам як оклади, так і набавки.

У галузі охорони здоров’я працівники вперше отримають підвищену зарплату за квітень. З 1 квітня всі лікувально-профілактичні установи республіки, за винятком стоматологічних поліклінік та санітарно-епідеміологічних станцій, мають перейти на пілотний зарплатний проект за прикладом Республіканської клінічної лікарні, яка працює так із липня минулого року. Заробітна плата має зрости майже у восьми тисяч штатних одиниць. Найбільше підвищення очікується в лікувально-профілактичних установах республіканського рівня.

Усього ж на зростання зарплат педагогам, працівникам системи охорони здоров’я та соціального захисту заплановано близько 401 млн рублів.

Про фінансовий розподіл

У межах розгляду законопроекту «Про республіканський бюджет на 2024 рік» депутати затвердили залишки коштів, сформованих на 1 січня поточного року.
Йдеться про суму 324 млн рублів, з яких близько 250 млн становлять цільові кошти, зокрема резерви бюджетних фондів (частина цих коштів також є джерелом фінансування для підвищення зарплат). Решту грошових засобів спрямують на погашення бюджетного дефіциту, зокрема на збільшення заробітних плат педагогам та медикам.

Передбачається також збільшення фінансування державної підтримки населенню в сумі близько 42 млн рублів. Розподіляться кошти на реалізацію другого етапу впровадження автоматизованої системи оплати проїзду. Ще близько 57 млн рублів планується спрямувати на упорядкування сільських територій, відновлення доріг у сільській місцевості та розвиток системи питного водопостачання населених пунктів республіки. Так, наприклад, заплановане будівництво водопровідної мережі на кількох вулицях у селах Кіцкани та Глине Слободзейського району, в селах Делакеу, Красна Гірка та Красне Григоріопольського району, в селах Дойбани-1 та Ново-Комісарівка Дубоссарського району та в Кам’янці. Передбачаються додаткові ліміти й Фонду розвитку меліоративного комплексу та збільшення витрат із Фонду капітальних вкладень на ремонт міського стадіону в Дністровську та кількох дитячих садків і шкіл у Кам’янському районі.

Законопроект ухвалений у другому остаточному читанні та направлений на підпис Президенту.
Народні обранці розглянули також зміни до Закону «Про органи місцевої влади, місцевого самоврядування та держадміністрацій у Придністровській Молдавській Республіці». Автором документа є Бендерська міська Рада народних депутатів.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото з сайту vspmr.org