Огляд найважливіших тем

Минулого тижня порядок денний засідання Уряду складався здебільшого з економічних питань.


Урядовці спростили процедуру внесення змін до вже укладених пільгових кредитних договорів на інвестиційні цілі. Тепер, коли постачальник не може доставити вантаж придністровським підприємствам, погоджувати зміни з Фондом держрезерву не потрібно. Перший заступник Голови Уряду Сергій Оболоник пояснив:

«В умовах нестабільної зовнішньоекономічної ситуації в республіці, складнощів зі здійсненням міжнародних банківських операцій виникають ситуації, пов’язані з неможливістю виконання підписаних початкових контрактів з постачальниками. В наслідок чого позичальники шукають альтернативних контрагентів для реалізації проекту».

Тепер не потрібно подавати офіційні документи про відповідність робочих місць стандартам безпеки та умовам праці. Замість цього Уряд вважає обов’язковим виконання заходів з охорони праці. Реалізацію їх підтверджуватиме роботодавець самостійно. Мається на увазі, що й умови праці не погіршуватимуться.

На цьому робочому тижні в засіданні Уряду взяли участь керівники міністерств і відомств. Ухвалена ними низка важливих нормативних актів спрямована на розвиток соціальних проектів і туризму.

До розгляду була представлена ініціатива, спрямована на ефективне виконання ДЦП «Підтримка і розвиток туризму в ПМР» на 2019–2026 роки», а також на створення сучасної галузі туризму в республіці. Про розроблені зміни доповів міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Згідно з запропонованою редакцією документа, буде скоректований загальний розмір фінансування програми, тому що минулого року освоєно менше коштів, ніж планувалося. Так, сукупна сума, передбачена на 7 років виконання програми, складе 10,8 млн рублів.

Розробники документа вважають за необхідне розширити деякі можливості програми: розробляти й виготовляти поліграфічну продукцію різної спрямованості для подальшого просування туризму всередині та за межами республіки. Крім того, для зарубіжних гостей виготовлятимуть вищий спектр карт із зазначенням історичних об’єктів, місць громадського харчування, транспортних та інших організацій. Інформаційний лист міститиме не тільки загальні відомості про республіку, а й окремо про міста і райони.

У поточному ж році на здійснення таких заходів виділено майже 1 млн рублів. Продовжиться розроблення і виготовлення туристських карт і поліграфічної продукції. Ресурси будуть спрямовані й на подальший розвиток сайту «Пізнавай Придністров’я», участь у щорічних виставках, спонсорування спортивних заходів і встановлення вказівних знаків. Запропоновані події спрямовані на просування і розвиток туристичної діяльності в Придністров’ї.

Члени Уряду затвердили зміни до Положення про порядок та умови надання пільгових кредитів удовам захисників ПМР, які не вступили в повторний шлюб, на придбання будівельних матеріалів для спорудження домоволодінь, а також на придбання житла. Йдеться про кредити, які надаються на термін до п’яти років під 1 % річних. Вони виключають вимогу про використання пільгової позики на закупівлю тільки тих будівельних матеріалів, які вироб-
лені на території республіки.

Нагадаємо, що кошти, які надійшли до місцевого бюджету міста (району) як платежі з погашення бюджетних кредитів, зокрема у вигляді відсотків за кредитами, спрямовуються на повторне кредитування. Нові правила поширюють свою дію на правовідносини, що виникли з
1 січня 2024 року.

Розвиток міжвідомчої інформаційної взаємодії дозволяє істотно полегшити одержання низки дозвільних документів. Наприклад, з переліку паперів, необхідних для надання здобувачеві ліцензії на ведення ветеринарної практики, виключили ще один пункт: тепер немає потреби додавати документ, що підтверджує реєстрацію заявника як індивідуального підприємця. Цю інформацію фахівці здобувають самостійно, отже, заявник заощадить особистий час. Йдеться про зниження адміністративних бар’єрів.


Олена ДВОРСЬКА.