І на півдні, й на півночі

Керівництво республіки продовжило заслуховувати доповіді глав державних адміністрацій міст і районів Придністров’я. Про життя очолюваних адміністративно-територіальних одиниць минулого року розповіли керівники Слободзейського та Рибницького районів Василь Тищенко і Віктор Тягай.


Що в районній скарбниці

Найпівденніший район республіки сьомий рік поспіль перевищує планові показники прибуткової частини бюджету. В районну скарбницю 2023 року зібрали 170,6 млн руб. Витрати ж становили 276 млн руб., з яких 182,5 млн руб. спрямували на забезпечення соціально захищених статей бюджету Слободзейщини.

Стосовно до Рибницького району, то тут дещо (0,03 %) не дотягнули до виконання планових завдань поповнення доходної частини бюджету – прибутки склали 245,9 млн руб., а витратили – 312,5 млн руб.

Очевидні цифри свідчать: обидва райони поки що не є самодостатніми у фінансовому відношенні, вони продовжують одержувати трансферти з республіканського бюджету.

Про донорів бюджету

Оскільки Слободзейський район за визначенням є переважно аграрним, то й основними платниками податків стали сільгоспвиробники. АПК району представлений 437 землекористувачами, у віданні яких перебуває 60 тис. га ріллі та 1 807 га багаторічних насаджень.

Рибниця – типове моно-місто. Його фінансове становище багато в чому залежить від стабільної діяльності Молдавського металургійного заводу. У 2023-му в районі всього було вироблено товарної продукції на суму 4 млрд руб.

Причому 75 % цих коштів припали на ММЗ. Оскільки виробничі показники металургів, порівняно з 2022 роком, «просіли» на 15,7 %, то зрозуміло, що й доходна частина районної

скарбниці зменшилася.

ФКВ – допомога у виконанні невідкладних завдань

Час нещадний до стану об’єктів соціальної інфраструктури. Будівлі шкіл, дитячих садків, будинків культури, лікувальних закладів, спортивних шкіл стають непридатними. Щоб підтримувати їх у належному технічному стані, потрібні чималі фінансові кошти.

Ефективним розв’язанням цієї проблеми став спеціальний бюджетний фонд капітальних вкладень. Відповідною програмою у 2023 році було передбачено відновлення 18 об’єктів Слободзейщини. Загальна сума фінансування досягла 18,7 млн руб. У переліку найбільш значущих робіт є продовження реконструкції літнього кінотеатру, початок будівництва спорткомплексу, оновлення дорожнього покриття на ділянці від ресторану «Фоишор» до с. Тернівка, спорудження нової котельні для БК с. Коротне, придбання квартири для учасника бойових дій 92-го року.

На реконструкцію та ремонт 10 об’єктів у Рибницькому районі за програмою капвкладень витратили 16,7 млн руб. Заслуговує на увагу капітальний ремонт братських могил радянських воїнів та пам’ятника односельчанам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни, розташованих у селах Михайлівка та Мокра, реконструкція стадіону в селі Красненьке.

Дах свого дому

З доповідей глав держадміністрацій стало зрозуміло, що в Слободзейському районі минулого року придбали 9 будинків та 6 квартир для дітей-сиріт. Водночас у цій черзі перебуває ще 342 особи.

У Рибницькому районі 2023 року для дітей-сиріт купили 9 житлових приміщень на загальну суму 1,5 млн руб.

Разом із цим чотирьом молодим сім’ям був виданий бюджетний кредит строком на п’ять років під 1 % річних для придбання власного житла. Усього ж за період дії цієї програми (2009–2023 роки) кредити видано 85 молодим сім’ям.

Одержувачами двох кредитів минулого року стали сім’ї молодих спеціалістів, три подружні пари одержали субсидії на повну оплату кредиту та відсотків за ним також для придбання житла.
Завдання на перспективу

У межах дискусій за підсумками звітів глав держадміністрацій двох районів, в яких взяли участь і депутати Верховної Ради від відповідних територій, були окреслені найгостріші проблеми та актуальні завдання, які органам місцевої влади належить вирішити в майбутньому.

У Слободзейському районі це стосується боротьби з амброзією, проблеми бродячих тварин, упорядкування зон відпочинку в населених пунктах, фінансування ремонту доріг, оснащення обладнанням кухонних блоків освітніх закладів.

Для Рибницького району специфічними є оптимізація видатків районного бюджету, забезпечення населених пунктів питною водою, раціональне використання технічної води для поливу.


Віктор ЗАРЕЙЧУК.

Фото з сайту rybnitsa.org