ДМК відзвітував про виконану роботу

Щороку служба доповідає про діяльність у минулому році.


Упродовж свого функціонування митна служба ПМР погоджувала і будувала свою роботу у відповідності з міжнародними вимогами. Попри затяжні економічні блокади з боку Республіки Молдова, придністровські митники завжди докладали багато зусиль для дотримання світових стандартів.

У роботу митних органів Придністров’я впроваджені сучасні інформаційні технології, що дають можливість значно підвищити оперативність митного оформлення вантажів, проходження їх через пункти пропуску та поліпшити якість обслуговування учасників зовнішньоекономічної діяльності.

У нинішньому році Державний митний комітет (ДМК) також підбив підсумки своєї діяльності за 2023 рік і відзвітував 26 лютого на розширеному засіданні колегії перед Президентом Вадимом Красносельським.

Прес-служба Глави держави повідомляє, що звіт представив керівник відомства Валентин Грабко, який зазначив, що для учасників зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) минулий рік був складним, особливо для республіканської бізнес-спільноти, яка, попри всі труднощі, проявила високу адаптивність до різкої зміни умов ведення міжнародної торгівлі. Підприємці зуміли по-новому налаштувати логістику й оновити ринки збуту.

«Показники товарообігу знизилися на 5 % і склали три мільярди доларів: імпорт упав на 6 %, експорт – на 1 %. Зовнішня торгівля з країнами Євразійського економічного союзу склала 53 %, з ЄС – 19 %. Зберігається негативна динаміка торгівлі з Росією (імпорт російських товарів просів на 42 %, експорт до РФ – на 44 %). Водночас Росія залишається основним торговим партнером Придністров’я, питома вага товарообігу з яким перевищує половину загального показника. Ще 19 % складає товарообіг із Молдовою, 10 % – з Румунією. Збереглися торговельні контакти з Україною, Польщею, Туреччиною, Болгарією», – повідомив В. Грабко.

Аналіз представленої інформації вселяє деякий оптимізм через те, що у Придністров’я з’явилися нові партнери: Киргизія, Непал, африканські країни. Кількість юридичних осіб, які здійснювали у 2023 році зовнішню торгівлю, залишилася на рівні 2022-го, натомість кількість залучених до ЗЕД індивідуальних підприємців збільшилася майже вдвічі. Їхній товарообіг склав 72 млн доларів. Імпорт товарів, здійснюваний ними, зменшився на 16 %, а експорт зріс на 15 %.
Платежі до бюджету залишилися приблизно на рівні 2022 року.

Голова ДМК зупинився на вжитих заходах підтримки, наданої державою бізнес-спільноті в умовах підвищення ризиків у зовнішньоекономічній діяльності.

Важливим досягненням керівник митного відомства назвав повномірний запуск силами ДМК системи «Електронна митниця». З 2018 року в електронному вигляді декларувався експорт, тепер – імпорт. У 2024-му належить приєднати до цієї системи й індивідуальних підприємців.
Характеризуючи кадровий склад відомства, доповідач зазначив, що воно укомплектоване на 80 %. Фахівці, що працюють, регулярно підвищують рівень своєї кваліфікації. Для розв’язання кад-
рового питання в Тираспольському юридичному інституті введена спеціалізація «Митна справа».

Глава держави націлив співробітників ДМК на продуктивне продовження роботи, зокрема на мінімізацію навантаження на учасників ЗЕД і втрат для держави. Він зазначив, що деякі завдання, поставлені в Посланні Президента органам держвлади та управління на поточний рік, уже виконуються.

Діяльність ДМК ПМР за підсумками 2023 року Президент визнав задовільною.
З усього почутого на колегії можна зробити тільки один висновок: професіоналізм і відданість своїй справі допомагають придністровським митникам гідно відповідати на виклики часу і з честю справлятися з поставленими завданнями, зміцнюючи економіку держави.


Iнна ЯКИМЧУК.