Спорт сильних

У столиці нашої республіки з 2008 року проводиться Відкритий чемпіонат ПМР з кікбоксингу. Місцем проведення турніру цього разу стала МОУ ДО «СДЮШОР боротьби та боксу». Спортсмени змагалися за більш ніж 100 комплектів золотих медалей.


Спортивна подія, за словами голови Національної федерації кікбоксингу і муай-тай При-дністров’я Iвана Деркаченка, зібрала понад 300 кікбоксерів різного віку з ПМР, Молдови, Італії, Німеччини, Австрії, Румунії, Казахстану та інших європейських країн.
Іван Васильович розповів про стан справ у придністровському кікбоксингу та про перспективи його розвитку:

«У республіці цьому виду єдиноборств віддають перевагу понад 1 300 придністровців. Мої вихованці Максим Казаку та Віктор Нечитайло упродовж багатьох років успішно виступають на міжнародній арені. Вони стали чемпіонами світу. У федерації є також перспективні спортсмени, які, завдяки наполегливим тренуванням, можуть досягти таких самих висот».

Традиційно успішно на республіканських і міжнародних змаганнях виступають рибницькі файтери. Старший тренер громадської організації «Рибницький спортивний клуб рукопашного бою і традиційного карате» Руслан Костюк розповів про важливість участі у змаганнях різного рівня:

«Звичайно, всі атлети стараються виграти, перемогти. Я хочу довести до вихованців, що не треба перейматися можливою поразкою, а вміти в майбутньому використати здобутий досвід. Техніка ударів у кікбоксингу має бути добре відпрацьована боксером. У спарингах найсильнішим виявляється той, хто вміє визначати та прораховувати тактику свого суперника на два кроки вперед. Здатність працювати в режимі багатозадачності, міцність тіла і духу, зрозуміло, з’являються з досвідом, через старанні тренування».

Кікбоксери бендерського клубу «Крепость» теж долучилися до спортивного свята. Тренер спортивного центру Iгор Байбара пояснив, що команду на змаганнях представили 35 спорт-
сменів. Він наголосив на тому, що кікбоксинг виховує в молодих людей лідерські риси та дисципліну.

За рішенням суддів переможцями престижних змагань оголосили представників придністровської школи кікбоксингу: Iллю Ханкевича, Олексія Чилея, Дениса Постіку, Анатолія Антоху, Iвана Макарова, Дмитра Венгера, Данила Максименка, Iллю Маняхіна, Софію Костюк.
Ілля Ханкевич відвідує секцію упродовж п’яти років. Спортивна дисципліна привабила його своєю інтенсивністю та спритністю. Минулого року Іллю визнали срібним призером чемпіонату Європи поміж кадетів та юніорів.

Яскравим подарунком для придністровських уболівальників став міжнародний турнір з професійного кікбоксингу WKF. У ваговій категорії до 60 кг чемпіоном світу оголосили придністровця Максима Казаку, який переміг Федора Казанжі з Молдови. Чемпіонський пояс Максиму вручив президент Всесвітньої федерації кікбоксингу (WKF) Фріц Ексенбергер (Австрія). У ваговій категорії до 57 кг найсильнішим у світі став тираспольчанин Віктор Нечитайло, який у першому раунді відправив у нокаут Берекета Кулкхашова з Казахстану.

Іван Деркаченко назвав змагання з кікбоксингу успішними. Вони стали гарною рекламою популярного у світі виду єдиноборств. Голова Національної федерації кікбоксингу висловив сподівання на подальше зростання кількості молодих людей, які виберуть для спортивних занять кікбоксинг.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.

Ілля Ханкевич разом з тренером Ігорем Байбара.