Урядові новини в короткому огляді

Засідання вищого органу виконавчої влади відбулося в режимі онлайн. Розглядалися питання, пов’язані з регулюванням процесів у галузях економіки, цифрового розвитку, а також правоохоронної діяльності.


Про цифровізацію. У поточному році до Мережі передачі даних міжвідомчої електронної взаємодії та до ДВС «Міжвідомчий електронний документообіг» підключать адміністрації сіл та селищ. Відповідні документи ухвалені під час засідання. Це допоможе місцевим органам влади надавати державні послуги на вищому рівні.

Мінцифри визначиться з переліком заходів, необхідних для створення системи відомчого електронного документообігу на місцях та забезпечить підключення до ДВС 63 населених пунктів, що увійшли до програми. Виняток складають адміністрації сіл і селищ Слободзейського району, оскільки вони були підключені до державної інформаційної системи на початку 2023 року за власною ініціативою.

Стимулювання альтернативної енергетики. Поміж розглянутих питань особливу увагу приділили проекту ухвали про внесення змін до Постанови Уряду «Про затвердження на 2024 рік Митного тарифу на товари, що імпортуються на територію ПМР, і Товарної номенклатури, яка застосовується під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності».

Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, представляючи проект документа, зазначив, що пропозиції розроблені з метою стимулювання розвитку в Придністров’ї галузі альтернативної енергетики. Використання відновлюваних джерел енергії набирає популярності у світі, оскільки вони більш екологічні, зменшують залежність від імпорту традиційних енергоресурсів, забезпечують енергетичну незалежність.

У рамках пропонованого проекту передбачається обнулення ставок ввізного мита в нинішньому році на генератори електричної енергії з комплектуючими та на вітрогенератори. Йдеться, зокрема, про ввезення сонячних панелей. Усі ці зміни підтримані одностайно, оскільки мають стратегічне значення для розвитку економіки та забезпечення енергетичної безпеки республіки.

Урядовці повернулися до теми обстеження та реновації мостів.
Одностайним рішенням вони затвердили Порядок фінансування робіт з обстеження мостових споруд та виконання проектно-дослідницьких робіт, пов’язаних з утриманням, ремонтом і розвитком автомобільних доріг загального користування та їх складових частин, які перебувають у державній та муніципальній власності. Кошти для цього передбачені Бюджетом-2024, субсидії спрямовуватимуться до місцевих бюджетів.

За фактом, затверджено програму робіт з обстеження мостів, розташованих у межах державних адміністрацій міст і районів із зазначенням адреси та вартості проведення робіт. Зокрема в Бендерах належить обстежити та виконати проектні роботи на двох об’єктах. Один шляхопровід з’єднує вул. Єрмакова з вул. Паніна, другий – вул. Суворова та вул. Паніна.

У Слободзейському районі також обстежать два об’єкти: пішохідний міст у селищі Первомайськ та міст автодороги Брест – Кишинів – Одеса. У Григоріопольському, Дубоссарському та Ка-м’янському районах досліджують мости автомобільної дороги Тирасполь – Кам’янка. У Рибницькому – заплановані роботи на чотирьох шляхопроводах. Усього на реалізацію передбачених заходів потрібно 1,5 млн рублів.


Iрина МАСЛОВА.