Згадуючи майстра пензля

Свій 76-й рік народження не відзначить Віктор Постойкін – член Спілки художників ПМР, заслужений працівник культури ПМР, талановитий керівник та засновник Бендерського вищого художнього коледжу. Однак, про нього пам’ятають його учні, колеги й послідовники.


Майбутній художник народився 25 березня 1948 року в місті Аягуз Казахської РСР в сім’ї залізничного службовця. З дитинства він мав неабиякий хист до малювання, цікавився живописом. По закінченні 8-го класу Віктор вступив до Алма-Атинського художнього училища, а через три роки продовжив навчання в Омському педагогічному інституті ім. М. Горького на художньо-графічному факультеті.

В 1973 році художника направили на роботу до Владивостока, де майже відразу призвали до лав Військово-морського флоту. Після служби він продовжив свій творчий шлях: працював викладачем малювання і креслення в школі й художньому училищі у Владивостоці. У цей час Віктор Іванович став членом молодіжної секції Приморського відділення Спілки художників СРСР, брав активну участь у краєзнавчих художніх виставках у Ленінграді.

Шість років потому митець переїхав до Бендер, де працював на посаді старшого інженера з художнього оформлення Бендерського шовкового комбінату.
Віктор Постойкін вів активну творчу роботу як живописець, графік і художник друкованої продукції, ілюстрував книги, розробляв логотипи, фірмові знаки та емблеми. Разом з Російською геральдичною колегією він створив прапор міста, на якому відроджено старовинний Бендерський герб часів Російської імперії, і став автором логотипа Бендер. Обидва подарунки місто отримало до свого 600-річчя. Також його пензлю належить проект пам’ятного комплексу на честь «батька крилатої піхоти», встановленого у сквері ім. Василя Маргелова.

Художник з 1993 року ініціював та організовував створення художнього навчального закладу в системі середньої професійної освіти ПМР.

«Віктор Іванович у той непростий час розумів необхідність відкриття висококваліфікованого навчального закладу. Він був справжнім стратегом, ідеї та бажання якого покоряли людей. Завдяки таким рисам характеру, як далекоглядність, цілеспрямованість і наполегливість, майстру з плином часу вдалося досягти своєї мети», – розповів учень, а нині ректор Бендерського художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна Сергій Горбаченко.

Він додав, що створення навчального закладу відбувалося в декілька етапів: художній факультет Бендерського теоретичного ліцею, потім живописне відділення педагогічного коледжу. І нарешті, у 2005 році перший Президент ПМР Iгор Смирнов підписав Указ про створення самостійного навчального закладу – Бендерського художнього училища.

Значну підтримку майстру надала його друга дружина Олена Василівна. Вона була його правою рукою, однодумцем, заступником директора з навчальної роботи.

Визнаний майстер різних жанрів художнього мистецтва за життя Віктор Іванович був удостоєний звання «Заслужений працівник культури ПМР». Згодом він став членом Спілки художників ПМР, Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАРКИС), брав активну участь у республіканських і міжнародних виставках. Його неймовірні роботи зберігаються у фондах Придністровського державного художнього музею, у приватних колекціях ПМР, Італії, Німеччини, США, Ізраїлю.

Раптова смерть сина та хвороба, яка виникла внаслідок цього стресу, підкосила життя Віктора Івановича, і 21 січня 2016 року його не стало. На будівлі коледжу встановили меморіальну дошку Віктору Постойкіну.

Все своє творче життя митець присвятив живопису і вихованню талановитих учнів. Вони часто збиралися у нього, ділилися з ним наболілими питаннями, чуйно прислухалися до порад наставника, обмінювалися думками та враженнями. Більшість його учнів – нині відомі художники, заслужені діячі мистецтв та викладачі в коледжі.

Своїми успіхами та досягненнями вони прославляють ім’я славетного педагога і не перестають дякувати йому за неоціненні уроки майстерності й мудрості, які він щиро дарував своїм студентам.


Володимир УС.

Фото з сайту bhupmr.ru