Життя без книжок, як весна без квітів

Уявіть себе на лісовій галявині поміж ніжних первоцвітів, що розпускаються ще задовго до появи листків на деревах та вражають своєю витонченою красою, даруючи вам чудовий настрій.


Такі фантазії виникають у кожного відвідувача відділу дитячої книги Тираспольської центральної бібліотеки імені О. Пушкіна, де зібрано тисячі примірників для наймолодших любителів читання. Різнокольорові, яскраво оформлені книжкові обкладинки приваблюють з першого погляду і надихають на якомога швидше занурення у зміст.

Працівники відділу влаштовують різноманітні літературні заходи, до яких залучають школярів різного віку.
Нещодавно учнів перших-третіх класів столичних шкіл №№ 3 і 9 запросили на святкування республіканського тижня літератури й мистецтва для дітей та юнацтва до «країни», де люблять книгу.

У читальній залі на всі голоси гомоніли ошатно вбрані хлопчики та дівчатка. Їхній настрій розділяли перевдягнуті в літературних героїв працівники бібліотеки: розумна Сова, веселий Незнайко, безтурботний Ємеля, невгамовна стара Шапокляк тощо.

Вони по черзі загадували дітям загадки, відповіді на які озвучували хором усі присутні. Було зрозуміло, що школярам добре відомі казки Олександра Пушкіна та Миколи Носова, Шарля Перро та братів Грімм, Ганса Крістіана Андерсена, а також російські народні казки про Сивку-бурку, теремок і десятки інших дитячих творів.

Ведучі – учні 6-а класу СШ № 7 Iван Раздобудько та Аліна Нургалієва – розповіли присутнім історію народження книжкового свята. Виявляється, воно було започатковане ще в далекому воєнному 1943 році. Це був період, коли радянська країна переживала війну, голод, розруху. Найбільші страждання в ту пору випали на долю дітей. Щоб якось порадувати їх, дорослі вирішили влаштувати незвичайне свято. Так за ініціативи класика вітчизняної дитячої літератури Лева Кассіля 23 березня 1943 року в Колонній залі Будинку Спілок у Москві відбулися перші «Іменини книжки», які нині звуться «Тиждень дитячої книги». Запросили дітей, які були вражені тим, що для зустрічі з ними зібралися відомі автори їхніх улюблених книжок. Письменники розповідали про себе, спілкувалися з прибулими, відповідали на запитання хлопчиків та дівчаток, дарували їм свої книги з автографами.

На зустріч із тираспольськими учнями прибули придністровські письменники й поети: Лариса Беньковська та Iрина Меринова. Вони повідали дітям про своє життя та шлях до літератури, читали поетичні твори, дарували книжки власного авторства найбільш активним учням. До речі, поміж збірок для дітей були й книжки українською мовою, що також мають попит у наших маленьких читачів. Найактивніших із них відзначили подарунками.

Ведучі заінтригували школярів, розкривши їм велику таємницю: щовечора, тільки-но відвідувачі та працівники бібліотеки йдуть додому, царство книжок оживає. Герої різних творів ходять у гості одне до одного, діляться враженнями про тих, хто читав книги або просто гортав сторінки, хто з повагою ставиться до самої книжки, а також про дітей, які без сорому можуть порвати чи помалювати сторінки. Учням пояснили, що книгу треба берегти, оскільки вона наповнена талановитими творами, вчить нас, як жити, як важливо читати, щоб мати великий словниковий запас, вміти висловлювати свої думки, бути грамотними та розумними.

Тиждень літератури й мистецтва для дітей та юнацтва – свято всіх читачів, свято дитинства, радості та зустрічей з улюбленими творами. Завершилося воно спільним фото його учасників з казковими персонажами.


Марія БIЛОЦЬКА.

Фото автора.