Є святкових днів багато на листках календаря, а між ними гарне свято – ВШАНУВАННЯ БУКВАРЯ

Напередодні весняних канікул в ДОЗ «Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс» (РУТЛ-К) відбулося «Абеткове свято». Розставання з першим підручником у школі для першокласників стало незабутньою подією.


Учні 1-го класу прощалися з Букварем – книгою, що стала для них добрим другом і відкрила дорогу в чудовий світ знань. Здається, тільки вчора вони прийшли до школи на перший дзвінок, а вже закінчують перший клас. За цей невеличкий проміжок часу діти вивчили букви, навчилися самостійно читати казки, оповідання, вірші. І все це завдяки Букварю.

Придністровські автори Тетяна Лозан та Iнна Мошняга створили для ліцеїстів перший у їхньому житті підручник, який познайомив їх з важливими розділами мовознавства: фонетикою, лексикою, морфологією та синтаксисом. За своїм яскравим оформленням і змістом він був надзвичайно привабливим для дітлахів. Упродовж року Буквар навчав дітей писати й читати, а тепер настав час прощатися з ним.

На Абетковому святі першокласники показали, як добре вміють працювати: читати, співати пісні, розповідати вірші й упевнено виступати на сцені. Учні були вдягнені в ошатний одяг, а з ним атмосфера свята стає цікавішою та яскравішою.

«Діти – це наша радість і гордість, це квіти нашого життя. Змалку в навчальному закладі прищеплюється любов та повага до батьків, рідного краю, до своїх однолітків», – зазначила вчителька 1-го А класу Олена Святецька.

За її словами, подібні концерти розвивають акторські здібності, уяву, вміння фантазувати, а також виховують у дітей любов до книги, формують дружні стосунки й родинні почуття.

Прощання з Букварем відвідав і казковий персонаж – Абетка, яка запропонувала школярам зібрати літери в алфавітному порядку та розповісти потішні чистомовки. Незвичайні загадки від героїні свята сподобалися всім учасникам, а потім учні в кумедній формі «відрапортували» присутнім про веселі шкільні будні.

Діти були щасливі, веселі, активні. Пісня «Прощай, Букварику» стала кульмінацією свята, наприкінці якого кожен школярик одержав свідоцтво про закінчення курсу навчання по Букварю й дістав звання «Читач». Учителька Олена Опанасівна з радістю видала учням підручник «Літературне читання», завдяки якому діти продовжать опановувати навички художнього читання і вміння працювати з текстом, а надалі все це сприятиме їхньому загальному розвитку та духовно-моральному й естетичному вихованню.

Радість свята прийшли розділити з першокласниками найрідніші люди: батьки, які теж вкладають в їхні вуста тільки добрі слова й допомагають у навчанні. Завдяки їм та педагогам школярі подолали першу сходинку у своєму житті. Батьки першокласників також дістали безліч позитивних емоцій, висловили вчителям та керівництву РУТЛ-К подяку за копітку працю у навчанні та вихованні дітей.

На завершення директор ліцею Тетяна Гілаш зазначила:

«Закінчилося наше свято. Я бажаю вам, дорогі діти, успіхів у навчанні, а вам, шановні батьки, бачити своїх дітей завжди здоровими та щасливими».

Спогади про цей день залишаться у першокласників на все життя.


Ольга АЗАРОВА.

Фото Марини Сови.