Протистояння паличці Коха

Це стосується кожного

Уперше симптоми туберкульозу були описані давньоримським лікарем Галеном. Лише в XIX столітті німецький учений Роберт Кох виявив збудника цієї небезпечної хвороби. Його згодом почали називати паличкою Коха.


У різні часи захворювання називали по-різному: кровохаркання, сухота, туберкульоз.
Про те, що це небезпечна недуга, зі стін будь-якого лікувального закладу нас попереджує санпросвітівський плакат. Однак ми безтурботно пройдемо повз, упевнені, що нас ця біда обійде стороною. Ця самозаспокоєність – тривожний симптом, який ускладнює боротьбу з туберкульозом.

Щоб зрозуміти масштаби його поширення, звернемося до статистичних даних, з якими ознайомила головний позаштатний фтизіатр Міністерства охорони здоров’я Тетяна Стойчева.

Минулого року зареєстровано 55,3 уперше виявлених випадків захворювання на туберкульоз на 100 тис. осіб, у 2022 році – 54,6. Особлива категорія – діти та підлітки. У 2023-му зафіксовано 71,5 випадків на 100 тис. осіб у групі від одного до 14 років (роком раніше цей показник складав 11,05) та 85,36 випадків на 100 тис. населення у групі від 14 до 18 років, для порівняння: торік – 36,6. Станом на 1 січня 2024 року 371 пацієнт продовжує боротьбу з цією хворобою.


Щороку від туберкульозу у світі помирає понад 1,3 млн людей.
► Не виявлений хворий із заразною формою туберкульозу, який не одержує лікування, за рік може заразити від 10 до 15 осіб.
► Щоб повністю одужати, потрібно щонайменше від чотирьох до 20 місяців за умови суворого дотримання режиму лікування, запропонованого лікарем.


Ці цифри – свідчення того, що ми живемо в умовах епідемії захворюваності на туберкульоз. ВООЗ встановила її поріг – 50,0. На жаль, минулого року туберкульоз забрав життя 15 наших земляків, роком раніше – 26, а у 2018-му взагалі 72.

Епідеміологічна ситуація щодо туберкульозу залишається небезпечною. Це не може не турбувати медиків, які б’ють на сполох для того, щоб серйозністю проблеми перейнялося все суспільство.

У нашій підсвідомості міцно закріпився стереотип: туберкульоз, або по-народному сухота, з надривним кашлем і харканням кров’ю – це не про нас, благополучних. Він десь там, в асоціальному світі ув’язнених, п’яниць. Радянська медицина твердила: туберкульоз – соціальна хвороба, прозоро натякаючи, хто у групі ризику. Та як бути з сьогоднішньою статистикою, яка неупереджено свідчить, що ця підступна хвороба небезпечна для всіх верств суспільства – від бідняків до багатих.

Існує також поширена помилка, що паличка Коха вражає лише легені людини.

«Насправді уражаються всі органи людського організму, крім волосся та нігтів», – проконсультувала завідувачка протитуберкульозного диспансеру РКЛ Тетяна Стойчева.

Вважається, що однією з основних причин захворюваності на туберкульоз є низькокалорійне, бідне на вітаміни та мінеральні речовини харчування. У зв’язку з цим виникає закономірне запитання – хто з нас сьогодні повноцінно харчується? Отже, група ризику схильних до захворювання на туберкульоз багаторазово збільшується, в ній буквально кожен із нас.

Дехто вважає, що основним «притулком» палички Коха є місця позбавлення волі. Однак за статистикою останніх років у Придністров’ї рівень захворюваності серед ув’язнених неухильно знижується.

Прикро, що на стадії обговорення ось уже кілька років поспіль перебуває питання з облаштування в республіці лікувального закладу закритого типу протитуберкульозної спрямованості.

На професійному медичному сленгу туберкульоз нерідко називають «лотерейною» хворобою, оскільки вона передається повітрянокраплинним шляхом. Ризик заразитися нею дуже високий. Це може статися з кожним: у маршрутці, на роботі, на концерті, в поліклініці. Навіть дізнавшись, що хворі на туберкульоз, ми не повинні поголовно записуватися до лав фаталістів і жити за принципом: «А, щоб ти пропав!». Саме навпаки, всім стилем життя потрібно поставити надійний заслін підступній хворобі, що підстерігає нас. І завжди пам’ятати головне: необхідно з трепетом ставитися до власного здоров’я.

Велика роль у діагностиці цього захворювання належить флюорографії. Можливо, для того, щоб цей метод став більш доступним населенню, потрібно зробити його безплатним?

На жаль, основна маса хворих на туберкульоз виявляється під час звернення за медичною допомогою, коли хвороба вже прогресує. Це викликає збільшення відсотка запущених форм захворювання та тривалості періоду контакту хворого зі своїм оточенням. Пізнє звернення хворих по допомогу багато в чому пов’язане з низькою поінформованістю населення про цю хворобу.


Основні симптоми туберкульозу
Кашель з мокротою понад три тижні.
► Підвищена температура тіла впродовж тижня без видимої причини, озноб.
► Біль у грудній клітці.
► Зниження апетиту, різка втрата ваги.
► Постійна слабкість, швидка стомлю-
ваність.
► Задишка під час фізичного навантаження.
► Підвищена пітливість, особливо вночі.
► Кровохаркання (домішка крові в мокроті, що виділяється під час кашлю).


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото з сайту polyclinika.ru