Театр – справжній храм мистецтва

Напередодні Міжнародного дня театру в Придністровському державному театрі відбулася прем’єра ліричної вистави «Дикарь». Постанову присвятили Року сімейних цінностей.


Всесвітній день театру є особливою подією для шанувальників мистецтва сцени у всьому світі. Свято було засноване з ініціативи Міжнародного інституту театру в 1961 році. Уперше святкування відбулися в 1962 році. Послання до діячів театрального мистецтва було написане культовим французьким художником, письменником і драматургом Жаном Кокто.

Театр має давнє коріння і відіграє важливу роль у культурі багатьох цивілізацій. Початок минулого століття є відправною точкою в історії становлення і розвитку професійного театру в Придністров’ї. Будівництво храму Мельпомени стало необхідністю для розвитку театрального мистецтва в МАРСР і розпочалося в м. Тирасполі в 1934 році. Вже за два роки відбулося його урочисте відкриття. Під час Великої Вітчизняної війни будівлю театру зруйнували, й лише в 1963 році повністю відновили, але своєї трупи та професійного керівника в театрі не було. Наступні кілька років приміщення слугувало як тимчасовий притулок для колективів, що гастролюють республікою.

Нова сторінка в історії професійного театрального мистецтва нашої республіки почалася з відродження, пов’язаного з ім’ям талановитого режисера та педагога Надії Аронецької, яка все життя мріяла про власний театр. Вона втомилася кочувати від одного театру до іншого, хотіла осісти й працювати з тим репертуаром, який підказує серце. Тому, коли їй запропонували поїхати в Тирасполь, в якому був споруджений компактний, симетричний комплекс у стилі неокласицизму, у своїй відповіді вона не вагалася ні секунди.

Надії Степанівні й набраній нею трупі, яка складалася з молодих артистів, які щойно закінчили виш, надзвичайно пощастило розпочати свій творчий шлях у відреставрованому театрі. Головними його плюсами тоді були: професійна сцена, прекрасна акустика і вишукано-суворе оздоблення. Саме в Тирасполі Надія Степанівна нарешті змогла реалізувати свої найсміливіші плани. Офіційне відкриття театру відбулося 26 березня 1970 року виставою «Місто на зорі» за п’єсою Олександра Арбузова. Вистави молодої трупи нікого не залишали байдужими й викликали гарячі відгуки у глядачів і професійних критиків. Педагог працювала над кожним рядком тексту, кожним рухом артиста, роблячи їх досконалими.

Слава про Тираспольський театр гриміла й за межами СРСР. В історії театру понад 40 вистав відзначені нагородами на різних всесоюзних, республіканських і міжнародних театральних конкурсах та фестивалях.

У 1978 році Надії Аронецькій надали звання «Заслужений діяч мистецтв МРСР». Уже наступного року вона вийшла на пенсію, але продовжувала працювати як запрошений режисер у Кишинівському театрі ім. А. П. Чехова, в Національному театрі ім. О. С. Пушкіна і в театрі м. Бєльці. Водночас продовжувала ставити вистави в Тирасполі. Для того, що передати накопичений досвід, режисер створила при ПДУ ім. Т. Г. Шевченка кафедру акторської майстерності. Нині акторське відділення відкрите в Придністровському державному інституті мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна.

На сьогодні театр продовжує залишатися популярним видом мистецтва, поєднуючи традиції минулого з сучасними тенденціями. Він пропонує глядачам широкий вибір вистав різних жанрів: від класичних творів до сучасних експериментів.

Напередодні міжнародного дня театру столичні шанувальники мистецтва змогли насолодитися ліричною та проникливою прем’єрою «Дикарь». П’єса відомого іспанського драматурга і поета Алехандро Касона присвячена темі любові й молодості. Головні ролі виконували молоді досвідчені актори: Валерія Соколова і Михайло Архипов.

У виставі йдеться про зіткнення молодого парубка, який виріс у гірському селі, з жорстоким, жадібним, фальшивим світом міста, яке, однак, подарувало йому незвідане раніше почуття.

«Це історія однієї сім’ї з її складнощами та перипетіями. Поряд із ключовими поняттями буття – життя і смерті, герой пізнає й кохання. Воно окриляє, підіймає людину на зовсім інший рівень, допомагає поглянути на світ інакше», – розповів головний режисер театру Дмитро Ахмадієв.

На спектаклі був аншлаг. Глядачі аплодували стоячи, дарували квіти акторам. Режисер подякував за теплий прийом. Він привітав усіх з Днем театру й побажав кожній придністровській сім’ї здоров’я, миру та злагоди.


Олена КВIТКА.

Фото IA «Новости Приднестровья».