Музика об’єднує всіх

Тридцять другий республіканський конкурс «Юний виконавець Придністров’я» відбувся на базі Бендерської дитячої школи мистецтв.


У ньому взяли участь інструментальні та вокальні дуети, тріо, ансамблі малої та середньої форми, які налічують від 6 до 12 учнів. В окремих секціях свої знання та вміння демонстрували піаністи й гітаристи, струнники та акордеоністи, ансамблі мідних та дерев’яних духових інструментів, камерні й вокальні ансамблі молодших та старших класів, представники естради у всьому її різноманітті.

Валерій Солдатенков, директор дитячої школи мистецтв м. Бендери, розповів:

«На базі нашого навчального закладу відбувається дуже важливий захід – 32-й республіканський конкурс «Юний виконавець Придністров’я». Представлені всі музичні школи – від Кам’янки на півночі до Дністровська на півдні. Наш заклад приймає 502 учасників, а водночас дитяча музична школа № 1 надала свою сцену для понад 300 дітей. Попри таку велику кількість конкурсантів, було вирішено провести музичні змагання протягом одного дня».

Керівник навчального закладу поділився, що організатори музичних змагань запросили установи громадського харчування, тому у фойє працюють буфети, де кожен з прибулих може купити собі якусь їжу та напої.

Щодо того, хто кращий… Валерій Григорович не відзначив нікого, тому що вважає це прерогативою членів журі:

«Кращих визначить компетентне журі, у складі якого відомі музиканти, викладачі Державного інституту мистецтв, музичних коледжів та шкіл, вони й дають оцінку конкурсантам. По завершенні всі без винятку учасники отримають дипломи, а переможці – ще й подарунки від Держслужби. У нас усі діти талановиті. За десятки років ми виростили немало гарних музикантів, які демонструють свої вміння і досягнення в різних країнах світу».

На конкурс у школу мистецтв привіз своїх вихованців Анатолій Вознюк, викладач Тираспольської музичної школи ім. П. Чайковського по класу гітари. Він упевнений, що його учні-гітаристи виступлять на відмінно, виконуючи «Капричіо» Ж. Лозенталя та старовинну ан-
глійську пісню «Зелені рукави».

Доповнила колегу Лілія Ляшенко – викладач по класу фортепіано цієї ж школи, яка супроводжувала двох своїх учениць:

«Наші дівчатка вже виступили з самого ранку. Сестри Тетяна та Iрина Пламадяле виконали фортепіанним дуетом українську музику «Ніч яка місячна» та польку з фільму «Кубанські козаки». Для повноти сценічного образу обидві піаністки одяглися в українські костюми та яскраві віночки. Їм віддали належне, нагородивши бурхливими оплесками».

Миловидні дівчатка, з якими ми випадково зустрілися у фойє, приїхали з Рибниці. Ксенія Бучацька – рибничанка, середню освіту здобуває в 9 класі російського ліцею № 2 свого міста, а десятикласниця Катерина Тяпкіна – мешканка с. Воронкове, учениця 10 класу російської середньої школи. Подруги познайомилися в школі мистецтв імені А. Рубінштейна, розташованій у с. Вихватинці. Ксенія п’ять років присвятила грі на гітарі:

«Я взагалі не вміла грати, а ось за 5 років заслужила репутацію якщо не віртуоза, то досить непоганого гітариста. Це не тільки я так вважаю, а й мої викладачі та всі, хто чує моє виконання. Минулого року ми ще з двома моїми друзями (тріо) виступили онлайн на Всеросійському музичному конкурсі й посіли 1 та 2 місця, виконавши «Танець» композитора Дж. Каркассі.

Катерина гордиться своєю музичною сім’єю: дідусь дівчини грає на трубі, бабуся співає в жіночому ансамблі села. Дівчата вже тепер думають про майбутнє. Ксенія після Вихватинської школи хоче продовжити освіту в музичній школі ім. Ю. Гагаріна, але вже по класу фортепіано або електрогітари. Музика для неї стала сенсом життя, і з нею дівчина розлучатися не має наміру.

Катерина вже тепер відкрила свої плани – освоювати архітектуру в Бендерській філії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. За словами дівчини, гра на гітарі допомагає створити гарний настрій собі та своєму оточенню і не завадить освоювати професію зодчого, зводити нові будинки та різні споруди.

Журі конкурсу очолила Тетяна Твердохлєб – заслужений діяч мистецтв, народний артист Придністров’я, доцент, нагороджена орденом «Трудова Слава».

Тетяна Василівна – диригент Придністровського державного хору. Фахівець розповіла, що протягом багатьох років оцінює виступи музично обдарованих дітей, і з упевненістю може сказати, наскільки з роками виросла кількість тих, хто любить музику, сприймає її з трепетом, присвячує їй кожну вільну хвилину, і з часом стає віртуозом виконавської майстерності.

«Таких дітей слухати – суцільне задоволення. У республіці 11 шкіл мистецтв, 7 – музичних. У них відшліфовують свою майстерність понад 6 000 дітей. І нехай не всі стануть професійними музикантами, але переконана, що вони матимуть чисту душу. Бо творчі люди – це особлива каста. Я рада, що маю можливість долучатися до таких заходів», – поділилася думкою диригент.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.

Лілія Ляшенко з ученицями. Фото автора.