Тим, хто хоче знати історію рідного краю

Народ, який уміє шанувати пам’ять великих предків, має право спокійно дивитись у майбутнє.
Микола СКЛІФОСОВСЬКИЙ


У конференц-залі Палацу Республіки відбулася презентація ювілейного 15-го випуску історико-культурологічного альманаху «Приднестровское наследие». Він видається Центром дослідження культурно-історичної та духовної спадщини за підтримки Тираспольсько-Дубоссарської єпархії. Партнерами видання виступають також Держслужба управління документацією та архівами (ДСУДА) і Тираспольський міжрегіональний університет.

У заході взяли участь: заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, депутат Верховної Ради Iлона Тюряєва, начальник ДСУДА, кандидат історичних наук, доцент Зінаїда Тодорашко, перший помічник глави Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, настоятель Покровського храму архімандрит Iоанн, Президент ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Степан Берил, начальник відділу з науки Уряду, кандидат географічних наук Михайло Бурла, декан природничо-географічного факультету ПДУ, доктор біологічних наук Сергій Філіпенко, глава Придністровського центру Російського географічного товариства, доцент Володимир Фоменко, співробітник історико-архівного відділу Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Людмила Алфер’єва, начальник Управління історичної та культурної спадщини Держслужби з культури та історичної спадщини Марина Кашлєва, представники музеїв, бібліотек та громадських організацій.

Головний редактор альманаху, заслужений працівник культури ПМР Микола Димченко розповів про підготовку та структуру представленого випуску, тематику опублікованих статей.

«Весь номер ми присвятили важливим датам: 80-річчю визволення Придністров’я від німецько-фашистських окупантів та відзначеному минулого року 25-річчю Тираспольсько-Дубоссарської єпархії. Крім того, є матеріали, пов’язані з придністровським мистецтвознавством, нашими храмами, побудованими наприкінці XVIII століття, потім знищеними й нині зведеними знову».

Микола Димченко зазначив, що за 15 років існування видання в ньому було надруковано близько 500 наукових доповідей і статей з історії, культури, мистецтва, етнографії, релігії, літератури, краєзнавства, музейної та архівної справи. У № 15 опубліковано 23 статті 17 авторів. Головний редактор підкреслив, що «Приднестровское наследие» є науково-популярним виданням.

«Якби воно було суто науковим, це були б інші «правила гри», наукова мова, – пояснив Микола Димченко. – Ми ж намагаємося, щоб альманах з року в рік могли читати й викладач історії, й учений, і студент, і школяр, і представник ЗМІ, всі, хто захоплюється історією та культурою нашого краю».

Галина Антюфєєва наголосила на необхідності такого видання, подякувала його творцям за подвижницьку працю. Архімандрит Іоанн зачитав направлений авторському колективу альманаху вітальний адрес архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Сави.

Багато добрих слів та побажань його авторам висловили Ілона Тюряєва, Зінаїда Тодорашко, Михайло Бурла, Степан Берил, Людмила Алфер’єва. Найближчим часом новий номер «Приднестровского наследия» надійде в музеї та архіви республіки, міські та районні бібліотеки, включаючи бібліотеки вишів, загальноосвітніх установ та організацій професійної освіти, а також Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та недільних шкіл. Крім того, видання буде опуб-ліковане на сайті Придністровського центру Російського географічного товариства.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото з сайту dioces-tiras.org