ТУТ ТЕБЕ НАВЧАТЬ, або Як минув інтерактивний День відкритих дверей у ТЮI

У багатьох із нас уявлення про День відкритих дверей у вишах як про формальний захід. У призначений день туди приходять батьки з дітьми-абітурієнтами, розташовуються в одній з аудиторій, а керівники навчального закладу розповідають, що чекає на кожного, хто вступив до нього. Наприклад, скільки балів потрібно набрати, щоб пройти вступні випробування, ким стануть студенти після здобуття вищої освіти та хто з випускників досяг найкращих результатів у дорослому житті.


У Тираспольському юридичному інституті МВС День відкритих дверей перетворили на інтерактивне дійство, влаштували для майбутніх курсантів та батьків справжнє свято. Його організатори взяли на озброєння сучасні технології, які вчорашні школярі освоюють під час навчання, і зробили так, що кожен епізод «занурював» абітурієнтів у тонкощі майбутньої професії, залучаючи їх до інтерактивного процесу знайомства з обраною спеціальністю.

За традицією викладачі, студенти та курсанти підготували для потенційних абітурієнтів захопливу і водночас пізнавальну програму. У ній були показові виступи курсантів; екскурсія з метою ознайомлення з інфраструктурою вишу, побутовими умовами проживання учнів; відвідування музею інституту та криміналістичної лабораторії; ознайомлення зі зразками автотехніки, зброї та спеціальних засобів, які перебувають на озброєнні підрозділів міліції. Зрештою, охочі могли постріляти в інтерактивному тирі.

«Наше завдання – показати гостям, за якими спеціальностями у виші ведеться підготовка фахівців, – зазначив у діалозі з журналістами заступник начальника ТЮІ з роботи з особовим складом. – Інститут нині перетворився на своєрідний комплекс локацій, для того, щоб створити цілісне та яскраве уявлення про наш навчальний заклад».

На плацу гості оглянули виставкові зразки автотехніки, зброї та спеціальних засобів. Тут же відбулися показові виступи першокурсників, які продемонстрували високий рівень володіння бойовими мистецтвами, прийомами зі зброєю та без неї. Показали курсанти й дії групи швидкого реагування. Упродовж кількох хвилин злагодженої та оперативної роботи було «знешкоджено» розбурханий натовп хуліганів. Побачили глядачі й «бойовик» з озброєними злочинцями, роботою спецпідрозділів, інтенсивною перестрілкою, «пораненими» та «вбитими», затриманням «бандитів».

Для школярів, які мають намір пов’язати життя зі службою в міліції, розробили екскурсійні маршрути у супроводі співробітників та студентів інституту. Любителі історії завітали до музею, де їм докладно розповіли історію становлення міліції Придністров’я. Гості вшанували пам’ять міліціонерів, які загинули 1992 року.

На запитання кореспондента, для чого він прийшов сюди, чи виправдалися очікування, одинадцятикласник Гліб з Бендер відповів:

«Так. Нам продемонстрували яскраве та захопливе видовище. Прийшов я сюди тому, що хочу цього літа вступати до ТЮІ. Навчатися тут престижно».

Багато гостей, здебільшого юнаків і дівчат, попрямували до інститутського клубу, де розташувався інтерактивний тир. Охочим надали можливість перевірити свою влучність. У криміналістичній лабораторії, що імітує житлову кімнату, школярі взяли участь у майстер-класі зі створення дактилокарти, дізналися про правила зняття відбитків пальців рук, ознайомилися з роботою експерта-криміналіста. Найсміливішим робили дактилоскопію, а відбитки «пальчиків» дарували сміливцям на згадку.

Гості, особливо майбутні абітурієнти, від «гостинності» були у захваті. Останнім акордом яскравого та пізнавального Дня відкритих дверей стала дегустація курсантської каші з гарячим чаєм. Одинадцятикласник Гліб із Бендер, який доїдав уже свою порцію, багатозначно сказав друзям:

«Я сьогодні продегустував не тільки смачну кашу, а й своє студентське майбутнє».

На сьогодні ТЮІ випускає цивільних фахівців юриспруденції, які влаштовуються на роботу до державних установ республіки. Курсанти ж після випуску вливаються до офіцерських лав органів внутрішніх справ. І ті, й інші успішно справляються з посадовими обов’язками.

За роки роботи інститут підготував понад три тисячі фахівців, які у практичній роботі переконливо демонструють якість здобутих в інституті знань, умінь та навичок.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото tuipmr.idknet.com