Сенс у кожному з нас

У межах «Марафону корисних зустрічей» міський молодіжний центр м. Тирасполя організував зустріч-діалог з начальником Управління молодіжної політики Міністерства просвіти Галиною Ратушняк.


Вона була у складі придністровської делегації на Всесвітньому фестивалі молоді в Сочі.
Місцем його проведення стала федеральна територія «Сіріус», основною локацією – «Місто молоді світу», а талісманом – всім відомий мультиплікаційний герой Чебурашка. Для Росії це стало продовженням радянської традиції проведення масштабних об’єднавчих заходів. Перші два молодіжні фестивалі відбулися в Москві в 1957 і 1985 роках. Для сучасного періоду історії держави це другий форум такого формату, попередній відбувся у 2017-му. До речі, у ньому Придністров’я також брало участь.

Основна програма фестивалю 2024 року припала на початок березня. Делегати нашої респуб-
ліки взяли участь у церемоніях відкриття і закриття, також у ході молоді світу. Вони яскраво заявили про себе на різних інформаційних майданчиках. До середини місяця завершилися регіональні секції фестивалю, в межах яких придністровці побували в містах Росії. Після повернення додому учасники почали активно ділитися враженнями від поїздки.

Одна з таких зустрічей відбулася в конференц-залі Адміністрації Президента. Звертаючись до присутніх, Глава держави Вадим Красносельський зазначив, що спочатку оргкомітет не розглядав нашу групу, як самостійну одиницю. Однак заявити про незалежну й унікальну делегацію з Придністров’я було просто необхідно. На щастя, це вдалося зробити в найкоротші терміни.


До відома: ТАРС із посиланням на голову комітету Держдуми з молодіжної політики Артема Метельова повідомив, що розглядається можливість проведення фестивалю кожні три роки. Це певною мірою збільшить шанси потрапити на нього більшій кількості талановитої та ініціативної придністровської молоді.


Враженнями від поїздки та накопиченим неповторним досвідом поділилася з молоддю в столичному центрі член придністровської групи Галина Ратушняк, яка звернула увагу молодого покоління на те, які є можливості для участі в заходах такого великого масштабу.

У фестивалі взяли участь близько 20 тисяч осіб зі 188 країн світу. Галина Володимирівна зазначила, що багато іноземців знали про нашу республіку, її багатонаціональний склад і навіть функціонування трьох офіційних мов. Дехто впізнавав прапор. Не обійшлося і без приємних зустрічей зі співвітчизниками.

Придністровську делегацію представляла ініціативна молодь, студенти, добровольці. Головний плюс фестивалю – можливість за короткий час багато чого навчитися, надихнутися і заявити про себе та про свою республіку на міжнародній арені.

«На церемоніях відкриття і закриття фестивалю червоною ниткою проходили теми сімейних цінностей і дружби народів. Нам показували й доводили, що неважливо, з якої ти країни, чи є у тебе обмеження у здоров’ї, якої ти національності, головне – єдність. Про це свідчить і слоган на фірмовому одязі учасників фестивалю: «Сенс у кожному з нас»», – розповіла Галина Ратушняк.

За кожною іноземною делегацією був закріплений регіонознавець. Придністровців курирувала група з Дагестану. Гіди розповідали про традиції свого народу, допомагали орієнтуватися на численних майданчиках молодіжного форуму, проводили ранкову зарядку і всіляко сприяли згуртуванню та адаптації придністровської делегації. На знак особливої прихильності та привітності всім 45 учасникам із ПМР вони подарували головні убори – папахи.

«Ми були здивовані тим, як багато людей знають про наше Придністров’я. Якщо на фестивалі 2017 року нам доводилося практично всім пояснювати й розповідати про нашу республіку, то у 2024-му червоно-зелений прапор упізнавали делегати з інших країн. Це свідчить про те, що ми стаємо все більш пізнаваними. Зокрема, завдяки таким масштабним форумам», –підкреслила учасниця Всесвітнього фестивалю 2024 року на зустрічі в Міському молодіжному центрі.

Галина Ратушняк закликала молоде покоління активніше проявляти себе в міських і республіканських конкурсах, змаганнях, вступати в студентські ради та групи добровольців, накопичувати портфоліо та набиратися досвіду. Це відкриє перспективи участі в масштабних міжнародних форумах.


Марина СОВА.

Фото автора.