Поштова марка, що презентує подію

Державне унітарне підприємство (ДУП) «Марка Придністров’я» вирішило по-своєму відзначити «Рік сімейних цінностей» і випустило спеціальні поштові знаки загальним тиражем 790 тисяч штук.


Вони виконані у трьох кольорах: червоному, синьому та зеленому. На кожній – символічне зображення сім’ї, а на конверті першого дня – родина останнього російського імператора з династії Романових у повному складі: сам Микола II, його дружина Олександра, доньки – Ольга, Тетяна, Марія, Анастасія та син Олексій.

Директор підприємства Всеволод Лаврентьєв розповів присутнім:

«Ми презентуємо марку, присвячену Року сімейних цінностей. Чому на конверті сім’я Миколи ІІ? По-перше, як зразок багатодітної сім’ї та історичних традицій, а ще тому, що в останні дні березня відзначається дата народження покровительки царського дому сім’ї Романових, чудотворної ікони Божої Матері «Феодоровская».

Щодо планів на майбутнє. Директор установи поділився, що до 80-річчя звільнення Придністров’я від румунсько-фашистських загарбників вийде велика серія марок, яка складатиметься з трьох окремих серій. Крім того, дві марки планують присвятити Героям Радянського Союзу – нашим землякам. До 8 липня, коли республіка відзначатиме День сім’ї, любові та вірності, видавництво презентуватиме марки з зображенням кращих дитячих малюнків – переможців творчого конкурсу «Історія моєї родини в історії моєї країни».

До процедури спецпогашення Всеволод Іванович запросив членів багатодітної родини Булат – маму Ольгу та її п’ятирічну донечку Варвару.

«В цій сім’ї також чотири дочки та один син. Ми, розмірковуючи над креативним моментом нинішньої події, хотіли запровадити щось оригінальне, незвичайне, наприклад, провести спецпогашення в ЗАГСі під час реєстрації шлюбу, але нині піст, і в цій установі порожньо. Не дістала підтримки ідея з запрошенням сімейної пари, яка відзначила ювілей шлюбного життя. Тому ми через Міністерство соціального захисту та праці знайшли багатодітну сім’ю і запропонували прийти на пошту», – поділився директор.

Ольга Булат не без хвилювання розповіла про себе:

«Ми з наймолодшою моєю дочкою прийшли сюди на запрошення Всеволода Івановича. Він пояснив, що цього дня спецпогашення присвячене Року сімейних цінностей, а наша багатодітна сім’я вписується в програму. У нас п’ятеро дітей: старшій дочці Лілі 25 років. Вона дівчина талановита, працює, пише вірші. Синові Андрієві – 20 років. Він закінчив Тираспольське Суворовське училище, навчався на відмінно, у 2019-му разом з двома іншими вихованцями закладу побував в «Артеку». Працював як ведучий програм «Кольорові сни» та «Що? Звідки? Чому?» на телеканалі «Перший Придністровський». Син тепер навчається в Росії, хоче стати пілотом цивільної авіації. Софії 12 років, вона теж відмінниця в школі, захоплюється танцями. Восьмирічна Марія бере участь у різних заходах, що відбуваються у школі. Вона посіла перше місце на конкурсі з української мови, яку дуже любить. Я свого часу також навчалася в українському республіканському ліцеї. Нашій Варварі 5 років. Вона і танцює, і співає у своєму дитячому садочку, однак найбільше схильна до малювання», – з гордістю розповіла жінка про кожного зі своїх дітей.

Всеволод Лаврентьєв запропонував Варварі поставити штемпель на конверті, що дівчинка з задоволенням і зробила. Ось за таких обставин і відбулося спецпогашення конверта, випущеного з нагоди Року сімейних цінностей.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.