Технології, що захищають

Ініціативи молодих

У месенджері Телеграм стала доступна допомога в захисті прав молоді у вигляді чат-бота. Про нововведення кореспонденту газети розповіли начальник Управління молодіжної політики Міністерства просвіти Галина Ратушняк та програміст-початківець, учень 10-го класу Дністровської школи Максим Максимов.


«Останнім часом до відомства почали приватно надходити звернення учнів та студентів з запитаннями та проханнями роз’яснити суть тих чи інших документів (законів, постанов, положень про функціонування навчальних закладів), допомогти розібратися в спірних ситуаціях, – пояснила Галина Володимирівна. – Молоді люди почали активніше заявляти про те, що порушуються їхні права. Наприклад, під час влаштування на роботу не всі роботодавці дотримуються норм законодавства щодо правового статусу молодих спеціалістів».

Ці проблеми неодноразово порушувалися на засіданнях студентської ради при Міністерстві просвіти. Звідси й виникла потреба в додаткових консультаціях і рекомендаціях, наданні допомоги придністровській молоді в оперативному розв’язанні питань, що їх хвилюють. Так виникла ідея створення чат-бота, куди юнаки та дівчата зможуть прямо подавати заявку, інформувати про те, як і де порушуються їхні права.

До речі, крім правового аспекту є ще одна дуже важлива тема, з якою звертаються підлітки: булінг. Цькування в школі є серйозним порушенням, яке негативно впливає на фізичне і психологічне здоров’я учнів. Забезпечити їхню безпеку, підтримку та комфортне оточення – ще один привід для запуску спеціального сервісу.

Раніше використовувалася лише класична форма звернень. Це електронні чи паперові заяви на адресу органів державної влади, які відповідно до чинного законодавства розглядаються протягом 30 днів. В окремих випадках утворюються комісії. Все це забирає час.

«Чат-бот – інструмент швидкого реагування. Нам уже надійшло кілька звернень, пов’язаних із булінгом. Було також запитання молодого фахівця про те, як відкрити свою справу і підготувати документи для податкових органів. Усі заявки розглядаються впродовж одного дня. Для того, щоб дати компетентну відповідь, ми звертаємося до фахівців. Зокрема до психологічної служби підтримки ПДУ, до юристів вишу, до Колегії адвокатів», – розповіла Галина Ратушняк.

Після вибору категорії звернення користувачу чат-бота надходить форма заяви, в яку він повинен внести всі необхідні дані та описати суть проблеми. Потрібна й обов’язкова згода на обробку персональних даних. Згодом запит потрапляє на пошту і розглядається. Відповідь надійде на телефон. Усе суворо конфіденційно.

Створити чат-бот зголосився ініціативний хлопець з Дністровська Максим Максимов. Він є засновником руху любителів бігу «Бігануті», керує спортивним напрямом добровольчої спільноти «Greenhouse». Хлопець поєднує навчання з захопленням комп’ютерними технологіями. Це йому навіть допомагає, адже у програмуванні потрібні знання і математики, й фізики.

На прикладі цього школяра Галина Володимирівна закликає молодь не боятися пропонувати та реалізовувати власні ідеї. Вона зауважила:

«Максим відгукнувся на наше запрошення. Він прийшов до нашого міністерства і заявив, що зможе створити чат-бот. Не побоявся труднощів. У республіці багато таких здібних школярів та студентів. Їх треба підтримувати та чути».

Посилання на чат-бот можна знайти в Інстаграмі Управління молодіжної політики @uminpros, на сайті Міністерства просвіти minpros.gospmr.org або перейти на нього й відсканувати QR-код до цієї статті.


Марина СОВА.

Фото автора.