Культура як надбання всього народу

Культурно-просвітницька діяльність відіграє позитивну роль в галузях політики, освіти, дозвілля. Розмаїття її форм і методів допомагає поширювати різноманітну інформацію в масах, що сприяє підвищенню рівня культури населення.


У наш стрімкий час набула актуальності проблема просвіти населення в різних напрямках сучасного суспільства: соціальному, економічному, політичному і духовному. У зв’язку з цим приділяється велика увага механізмам трансляції та популяризації знань.

Республіканська політична партія «Обновление» (поряд з динамічним партійним будівництвом) реалізувала цілу низку проектів та акцій для різних категорій населення. Вона поставила за мету розширити горизонти пізнання громадян про традиції рідного краю, про видатних людей, які зробили значний внесок у формування та розвиток країни.

■ «Важливо пам’ятати своє коріння, тих, хто ризикував життям заради майбутнього квітучої та дружньої держави. Для молодих це прекрасний історико-пізнавальний екскурс і можливість зробити кращим себе і своє довкілля», – зазначила керівник методичного відділу партії Тетяна Косенко.

Вона розповіла, що за ініціативи депутата Верховної Ради Iлони Тюряєвої кілька років тому був започаткований унікальний проект «Мои великие земляки». У його межах для студентів, учителів та всіх, хто цікавиться історією, організовують зустрічі пам’яті, читають лекції та створюють буклети, брошури з відомостями про життєвий і творчий шлях відомих земляків.

Легендарна особистість Лемара Корзилова – це яскравий приклад того, наскільки багата наша земля талантами. Він – підполковник, розвідник та один із найвидатніших фотолітописців Придністров’я. Трудівник війни, він не любив, коли його називали ветераном, і взагалі говорити про війну не любив. Вважав за краще говорити про мирне життя і фотографію. Його фотороботи друкувалися в найбільших видавництвах СРСР. Лемар Павлович активно співпрацював з РП «Обновление», завдяки чому мешканці столиці могли насолоджуватися роботами фотокореспондента на виставці у вітринах Будинку книги.

Про бойову славу Героя Радянського Союзу Iвана Солтиса пам’ятають у його рідному селі Кузьмин Кам’янського району. У роки Великої Вітчизняної війни молодий солдат закрив своїм тілом амбразуру доту і врятував десятки життів радянських воїнів. Нині його ім’ям названі вулиці в Тирасполі, Бельцях, Мінську, а в батьківському домі та в сільській школі відкрили музеї земляка-героя.

Доктор медицини, професор, академік Всеукраїнської академії наук, Герой праці, людина зі світовим ім’ям – Лев Тарасевич. Автор понад 60 медичних робіт, в яких головною темою було вивчення та експериментальна розробка питань, пов’язаних з імунітетом. Лев Олександрович активно досліджував різні галузі імунології та медичної мікробіології, зокрема імунізації населення з метою запобігання епідемій інфекційних захворювань.

Саме він став засновником системи державного нагляду за якістю вакцин і сироваток Державного контрольного інституту сироваток і вакцин, а також організатором масової вакцинації населення в СРСР. З 1968 року столичному медичному училищу (тепер коледжу) присвоєно ім’я видатного вченого.

Безумовно, культурно-просвітницька діяльність – це один із провідних видів громадської діяльності. Різноманітні форми її реалізації сприяють не тільки поширенню інформації про світ, представлений у художніх образах, враженнях, історичних артефактах, а й залученню більшої кількості відвідувачів у заклади культури.

Партія «Обновление» не зупиняється на досягнутому і продовжує підтримувати ветеранів і пенсіонерів, заохочує до творчості дітей, молодь і підлітків, виступає за зміцнення миру і злагоди. Досвід роботи наочно демонструє, що громадська структура працює на консолідацію суспільства, на захист інтересів держави в цілому і кожного громадянина зокрема.


Володимир УС.