Книжкове свято в Бендерах

Центральній міській бібліотеці Бендер відзначили ювілей – 55 років від дня заснування. Саме тоді, вперше в МРСР, створили унікальний проект – об’єднали міські бібліотеки в централізовану бібліотечну систему.


■ «Бібліотека – це скарбниця мудрості, яку кожен може безплатно відвідати»,

– сказав колись Льюїс Керролл – англійський філософ, математик і письменник. Його «Алісу в країні чудес» і досі люблять діти: захопливо читаючи вдома, в бібліотеці або в школі.

Бібліотека – це не тільки місце, де можна знайти потрібну книгу, а й справжній куточок блаженства для всіх любителів читання. В оточені атмосферою знань, де відкриваються горизонти думок, кожен може зануритися в інші світи й пережити тисячі пригод.

Бендерська міська бібліотека – одна з найстаріших у Придністров’ї. Її розвиток і становлення нерозривно пов’язані з історією і розвитком міста. В 1902 році були створені перші громадські бібліотеки: 11 лютого в – Бендерах, а 19 квітня – в Тирасполі. Культурне життя в період Великої Вітчизняної війни було досить складним, та попри все, воно відроджувалося і розвивалося, оскільки було, дійсно, необхідне місту і його мешканцям.

Переломним етапом в історії бібліотек стала централізація. Бендери в 1969 році вперше в Молдавській РСР залучилися до участі в пілотному проекті з об’єднання міських масових бібліотек у централізовану бібліотечну систему з єдиним керівництвом, штатом і бібліотечним фондом. Бути учасником Всесоюзного експерименту було дуже почесно і відповідально. Значну роль у розвитку бібліотечної справи відіграла депутат, активний діяч і перший директор мережі об’єднаних бібліотек Лідія Сенченко. Завдяки талановитому керівникові та згуртованості колективу, храм книги неодноразово заохочували почесними нагородами та дипломами, а досвід обслуговування та організації у фахівців переймали колеги з усіх куточків Радянського Союзу.

Значущою подією, присвяченою 60-річчю створення СРСР, стало урочисте відкриття 30 грудня 1982 року спеціалізованої будівлі Центральної міської бібліотеки. Вона й донині залишається єдиною в республіці типовою будівлею, спеціально призначеною для бібліотечної діяльності. У ній не тільки видають книги читачам, а й регулярно проводять різні заходи: презентації книг, бесіди, літературно-музичні вечори, зустрічі з цікавими людьми.

Мережа бібліотек нині об’єднує в собі центральну міську, 10 філій у мікрорайонах міста і центральну дитячу.

На цьогорічному ювілейному святі були почесні гості, віддані книголюби та ті придністровці, завдяки яким книжкова справа процвітає вже 55 років у всіх районах славнозвісного міста.

З привітальним словом до ювілярів звернувся глава держадміністрації Бендер Роман Iванченко:

■ «Бібліотека допомагає здобувати знання, розширює кругозір і виконує головну місію культури – розважає і просвіщає».

Він побажав бібліотекарям творчого натхнення, здоров’я, ідейних задумів. Роман Дмитрович також подякував за вірність професії, кваліфіковану працю та досвід, який вони передають молодому поколінню.

В актовій залі відбулася урочиста церемонія нагородження почесними грамотами та медалями працівників бібліотечної системи Бендер. За особистий внесок у розвиток та вдосконалення бібліотечної справи, а також з нагоди 55-річчя від дня створення МУ «Централізована бібліотечна мережа» була удостоєна ордена «Трудова слава» завідувач відділу використаних фондів Людмила Сенькіна. Кореспонденту газети вона розповіла, що близько 50 років свого життя присвятила улюбленій справі, проте знайомство з кожною новою старовинною книгою розкриває для неї чарівний світ мудрості та невідомих історичних подій.

Дитяча міська бібліотека № 5 пишається кваліфікованими бібліотекарями, різноманітністю літератури. За професіоналізм та багаторічну сумлінну працю звання «Відмінний працівник культури» надане Iнні Деркс.

■ «У нашу районну книгарню малюків приводять батьки, тим самим прищеплюють їм любов до книги й читання, а отже й до культури. Щороку понад тисячу дітей поринають у безмежний і чарівний, казковий світ знань. Саме так виховується духовна й гармонійна особистість, любов до сім’ї та дбайливе ставлення до людини й природи через книгу і читання», – зазначила бібліотекар.

На особливу увагу заслуговує розважальна програма вечора. Долучитися до високого мистецтва й дістати задоволення гості вечора змогли на всіх трьох поверхах бібліотеки. Сотні гостей стали свідками культурного дійства.

Діти та їхні батьки брали участь у вікторинах, караоке, різних майстер-класах, танцювальних флешмобах, мотузкових іграх, у імпровізаціях лялькового театру, позували у фотозонах. Малюки з задоволенням гралися, брали участь у літературних конкурсах і вікторинах, відгадували загадки. Найактивнішим учасникам подарували книги, канцтовари та пам’ятні сувеніри.

Святкування завершилося неймовірно видовищним файєр-шоу та рок-концертом.

Ювілей бібліотечної установи був наповнений позитивними емоціями та веселощами. Всім книголюбам подарували справжнє свято літератури, творчості та незабутніх вражень.


Олена КВIТКА.

Фото Ольги Азарової.