Пріоритети у розвитку культури Придністров’я

Республіканська науково-практична конференція «Сучасні технології художньої освіти в контексті розвитку культури Придністров’я» відбулася 19 квітня в Придністровському державному інституті мистецтв (ПДІМ).

Викладачі ПДІМ, педагоги шкіл додаткової освіти та керівники будинків культури республіки зібралися для обговорення проблем і перспектив розвитку художньої освіти в системі культурно-історичних традицій ПМР.

Як зазначила завідувачка НДЛ «Культура, мистецтво та соціум Придністров’я» Наталя Голуб, у конференції взяли участь ті, хто безпосередньо сьогодні формує образ культури, який буде переданий наступним поколінням: «Таким чином, ми вже формуємо базу й основу для більш масштабного розвитку сфери культури Придністров’я. Конференції такого типу дозволяють зібрати однодумців і на симбіозі різних напрямків виробити ресурси для подальшої роботи».

На конференції була також представлена виставка методичних та творчих робіт викладачів інституту.

Начальник управління культури, мистецтва, освіти та додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості Держслужби з питань культури та історичної спадщини ПМР Олена Адаменко подякувала всім учасникам конференції за активну роботу в заході, відзначивши, що наукова діяльність здійснюється на належному рівні: «Ви робите все можливе для того, щоб про нашу республіку знали в інших державах. Бажаю вам продуктивної роботи в цьому».

У пленарному засіданні конференції обговорили головні питання конференції. Доцент кафедри музичної освіти ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Лілія Бурдіян у своїй доповіді порушила проблему активізації досліджень у галузі соціології мистецтва. На її думку, основа питання полягає в тому, що в сучасних умовах вкрай необхідні особливі нестандартні підходи соціолога, але при цьому варто враховувати сфери інтересів гуманітарного знання соціології та мистецтвознавства.

Керівник Центру додаткової професійної освіти ДОУ ВПО «ПДІМ» Ірина Гіля розглянула роль педагога. За її словами, професійна компетентність сучасного педагога здійснюється на основі практичного досвіду. Суспільство все більше вимагає вести постійну роботу з самоосвіти. Тому сучасний викладач повинен продовжувати старанну роботу пізнання нового, оскільки від цього залежатиме його педагогічна майстерність і компетентність.

Також у рамках пленарного засідання обговорили роль музичного фольклору в сучасному Придністров’ї на основі етносоціологічних досліджень, поговорили про становлення і розвиток джазової освіти в Придністров’ї, про те, з якими проблемами доводиться стикатися на практиці й про можливе вирішення їх.

За підсумками конференції, учасники дійшли думки, що слід активізувати дослідження в галузі сучасної музичної мови та її прояви у творах сучасних композиторів Придністров’я, надавати наукову, інформаційну, методичну підтримку фахівцям дошкільної освіти.

Вирішено було видати збірник матеріалів виступів на конференції та продовжити розширювати практику організації подібних наукових форумів, залучаючи до участі нових слухачів.

Студенти інституту кафедри «Музичне мистецтво естради» підготували невеличкий концерт інструментальної музики та вокалу.

Дарина   КУЛАКОВА.